Какво пропускат децата от днешното поколение

Най-забавните игри, които децата днес не знаят
20 сеп 2012 22:31, Мария Дуковска
99
Какво пропускат децата от днешното поколение
Снимка: Reuters

Факт е – децата излизат да играят навън много по-малко, ползват технологии, за чието бъдещо съществуване преди дори не предполагахме, приключват детството си по-рано. Струва ни се, че в сравнение с тях сме си запълвали времето по много по-пълноценен начин. Освен че четяхме повече книги, а ходенето на кино беше истинско преживяване, ето с какво друго можем да се похвалим пред днешната младеж:

Излизахме от вкъщи без мобилен телефон.

Но какъв мобилен телефон – за първи път може би сме притежавали подобна вещ след гимназията и университета. Връзвахме две пластмасови чашки с конец и се опитвахме да си говорим. Днес и малки, и още по-малки пускат песни, правят снимки и видео записи, сърфират в интернет и евентуално говорят по модерни и скъпи телефони.

Пътуването с кола или по-точно в колата беше много по-различно.

Задължителните днес колани бяха просто подробност, а за стоенето прав на задната седалка въобще не може да се споменава. Вярно – тогава и броят на колите беше много по-оскъден, скоростите бяха много по-ниски, рисковете бяха много по-малко.

Събирахме салфетки и мъниста, носехме си колекциите в училище, разменяхме с приятелки.

Чарът на това постепенно да натрупваш свое си измислено богатство се изгуби. Преди много се сърдехме на дядо Коледа, когато ни подареше чифт чорапи или пуловер за Коледа. Днес модерните дрехи се тачат и желаят много повече.

Протривахме гумите на колелетата си.

Обикаляхме не само своя, не само съседния, но и далечните квартали на града. Улиците сякаш бяха по-широки, а днес – дали защото дърветата разкривиха тротоарите, дали защото колите са повече, на улицата няма място дори да стъпиш. Нищо чудно, че едва пускаме децата извън териториите на квартала, които виждаме от прозореца.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
8
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Моите са все на вън,за щастие малкия град позволява това.Показвах им и игри от моето прекрасно детство но не са им интересни.Нямат ценносна система.Няма вече играчка която да им задоволи желанието за повече от ден-два.Така ще е.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами няма да му пускате картоон. Има хиляди прекрасни филмчета, ама най-лесно е да цъкнете с дистанционното и да го инсталирате там. Да не си направите труда. Имам малко дете и не го лишавам от никакви забавления. Играе навън, кара колело, играе на лаптопа, който съм му казал, че е за него и да си го пази, гледа телевизия, чете книжки. Търся му и му пускам поучителни хубави филмчета. Тъпо е да говорите в стила "днешните деца", защото дефакто те са вашето отражение. Погледнете себе си преди това!
52
0
 
23
 
! Отговори
уъ преди 11 години
На ръбче бях голям цар, а колелото ми беше с *** калник.Не знам как стана така , че моето поколение , растящи толкова свободно, днес сме толкова мълчаливи и примирени.
51
9
 
8
 
! Отговори
ТРЕЗВО МИСЛЕЩ преди 11 години
Просто ненужните неща са изчезнали съвсем закономерно и логично ! За какъв *** ми са тези колекцийки и незнам си кви неща които по-старото поколение сте събирали като ученици ?!Като искам да се срещна с приятели ,уговаряме си среща във фейса и после се виждаме ! А за хулиганите ,просто дъртите търсите оправдание и се стремите да обвините нововъведенията ,а и по ваше време си е имало хулигани ,само че е било обществена тайна и не се е казвало по новините !
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен На какви игри да играем - да пушим цигари с тях ли.Когато им предложат трева да се чудим заедно с тях дали да я вземем за да не ни сметнат за лузъри.Да пият бира или друг алкохол.Да пият енергийни напитки.Това ли да правим заедно с децата си.А за колко други неща дори не знаем.
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно, че сега децата не играят навън. Играят, зависи от родителите как ги възпитават. Играят и на футбол и на баскетбол. За времето, за което говорите, не че много се играеше смислено навън. Повечето време беше едно безцелно шляене и простотии. Не го хвалете чак толкова. Просто в къщи нямаше какво толкова да се прави, освен да се чете книга. Сега децата имат много повече избор, зависи от родителите да имат балансирани забавления.
48
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука станало като някоя седянка на баби и дядовци бееее. "Ееееххх...по наше времеее..."Палячовци, стига ревахте за времето, когато в магазина имаше по една стока в двата края на огромните празни щандове и гнусна начумерена продавачка плющяща семки ви гледа накриво, че сте влезли в и без това безполезния магазин.Аз съм играл на лепка, на фунийки, сега играя на COD, Диабло, Стар Крафт и т.н.Затова все още се чувствам на 20 по дух, а вие сте одъртели преждевременно.
47
0
 
13
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Това е вярно.Но,когато си хлапе не го разбираш.Единственото хубаво нещо е да играеш на воля,да тичаш ,докато капнеш.В днешно време няма деца от махалата.Веднъж една баба въртеше въжето,за да могат двете и внучки да скачат .Няма деца играещи с зачервени бузки и засмени очи.Няма при баба на село.Селата опустяват.Но може би това е някаква носталгия по отминалото детство.Всичко тече,всичко се мени,постоянна е само промяната
46
2
 
9
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 години
Не виждам защо плюете по ''онова време'' след като в статията ЯСНО е написано че става въпрос САМО за детските игри !И наистина- днешните деца нямат пълноценно детство,спортуват в компа,пак там ''играят на война'' и общуват с приятели по скайп. Няма кино,няма игри,няма книги.
45
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е*аси глупостите. Освен няколко валидни неща, като спортуване и движение навън, всичко друго са отминали неща, фунийки, стражари-апаши, дрън-дрън. Макар и аз да съм ги играл тези неща и да ги помня, осъзнавам, че сегашните деца имат други забавления и игри, точно така, както нашите игри тогава се различаваха от тези на нашите бащи. Държите се като някои одъртели изкуфелници, времената се менят, поколенията си имат своите особености. Играйте днешните игри, за да се чувствате млади с децата си.
44
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Било каквото било...за съжаление то няма да се върне!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне си оправете препратката:az-jenata.bg/article/15986/Kakvo-propuskat-detsata-ot-dneshnoto-pokolenie/
42
0
 
5
 
! Отговори
Margo преди 11 години
До Bludniq_Sin За повечето от игрите бях забравила,а вашият коментар е страхотен.Както се казва напълни ми сърцето и ме върна в детството.
41
0
 
6
 
! Отговори
absolute преди 11 години
spomqnam si kato igraehme na strajari apashi kam 40 deca i sa bqh skril pod edin tir na kardana i kato izlenah mi se beshe otbelqzal na fanelkata XAXAxaxAXxaaxxa
40
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Капитализма съсипа всичко хубаво. Хората се озлобиха и увълчиха, всеки се чуди как да оцелява. Мошениците атакуват всекидневно най-слабите /деца и възрастни/ с всевъзможни схеми. Децата имат измислено и непълноцено детство. След като самия създател на компютрите не позволява на децата си да боравят с тази техника, всеки трябва сам да направи извод какво всъщност предлагат технологиите.
39
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То няма деца вече... В нашия блок сега има само едно дете, десетгодишно и няма с кой да си играе, а по мое време се събирахме една група сигурно от поне 15 лапета само от блока...
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наскоро минах през едно помашко село в Зап. Родопи. Разговаряхме с местна детска учителка, изключителна жена. Та тя също много съжаляваше за едно време и ми даде за пример как сега момичетата по цял ден спят, висят в кафенето, а нощем са на дискотека. Нито помагат, нито учат по-нагоре. Щом и там са се променили толкова младите, какво да кажем по градовете.
37
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големият ми син ,който е роден през 1979 казва,че е имал прекрасно и безгрижно детство до 1990г. Моето детство, въпреки че съм от центъра на София, също беше прекрасно. С ключът на врата и комат хляб със сирене и домат хапнат набързо, по цял ден играехме на стражари и апаши, на народна и пр. А киселото мляко го помня още когато беше насипно, носиш си съд и от един леген ти сипват мляко, гъсто и с разкошен каймак. Хората бяха добронамерени и готови да си помогнат винаги.
36
2
 
28
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До Анонимен 34Много ясно, че съм го копнал, нали не очакваш да пиша в 00:00 часа?Има много в нета, различни са, аз също мога да добавя много.Например: "Да няма нито един ***, който да те нарича "копи-пейстър" или "бастард"..."Да бутнеш в копривата досадното хлапе на комшиите, вместо да го риташ в главата с кубинки, а някаква *** пикла да снима с телефон клипче за "Кинескопа"
35
4
 
24
 
! Отговори
набор 67 преди 11 години
По онова време хубавите нещо бяха много повече от лошите, сега е обратното..