От какво не трябва да пестите пари

Не се лишавайте от медицински услуги
8 окт 2012 17:06, Мария Дуковска
34
От какво не трябва да пестите пари
Снимка: Reuters

Все още основното извинение на българина да пести пари от всевъзможни неща е, че се намираме в криза. Вярно, на всеки се е случвало в някакъв момент да се чуди как да свърже двата края, и „да!“ – щедростта ни проговаря, когато трябва да помогнем на близък човек, а не на себе си. Няма нищо лошо в това да броим и жълтите стотинки, но има случаи, в които е по-добре да забравим за скъперничеството и да обърнем внимание на истинските си нужди.

Колко от нас могат да си признаят, че не са се обърнали за помощ към лекар, когато е имало повод за притеснения относно здравето ни? Много често решаваме да изчакаме, защото евентуално симптомите могат сами да изчезнат. Често обаче точно тогава нещата се влошават и вместо да сме дали малка сума за хомеопатични лекарства, бръкваме по-дълбоко в джоба си и плащаме за скъпи антибиотици.

Да се правиш на „майстор сръчко“ си има своите позитивни и негативни страни. Разбира се, не е нужно да търсим специалист за поставянето на всички первази у дома, но що се отнася до поставянето на плочки, монтирането на кухненски шкафове, външното изолиране на апартамента, остъкляването на терасата и други „екстремни спортове“, е хубаво да се заложи на по-сигурното – професионалист.

Телевизори, лаптопи и кухненски уреди са вещи, които закупени на старо струват по-евтино – факт. Но има един единствен въпрос, който трябва да си зададем, за да се решим на подобна покупка – защо предишният собственик би се отървал от вещ, която работи безпроблемно.

Ако въпросният собственик е бил откровен с продавача, а последният е също толкова лоялен и към нас, то истинската причина за първоначалното препродаване на вещта трябва да ни стане известна. При всички случаи, където са много пари, там са и още пари с още 50 лв. отгоре – може би си струва да се инвестира в нов марков неизползван електроуред.

В голяма част от случаите човек, който сам е решил да се подстриже, впоследствие горчиво съжалява, че е спестил няколко лева за сметка на достолепния си външен вид. Често ставаме жертви на неопитни фризьори, но по-добре с чиста съвест да виним друг, отколкото да съжаляваме за това, което сами сме си причинили.

Още интересна информация и полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
20
 
! Отговори
chernobyl преди 11 години
Дрън-дрън. Какво лошо има човек да се подстриже или да си залепи няколко плочки у дома? Може би няма да стане идеално, но така придобиваш нови умения и се развиваш като човек, което е много по-ценно от спестените пари. От вещи на старо също никога не съм се оплаквал - защо смятате, че за да продадеш нещо, то непременно трябва да има проблеми?Не пестя единствено от храна. Ако имах къща с двор, и нея бих си произвеждал сам, но за добро или зло, не съм от онези софиянци, които си имат село.
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От каквото си искаме ще пестим, писна ни да ни ограбвате пиявици гнусни!
11
2
 
23
 
! Отговори
алоооо преди 11 години
е що ни вземат пари за НЗОК,като след това ВСИЧКИ докторя си искат?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Често ставаме жертви на неопитни фризьори, но по-добре с чиста съвест да виним друг, отколкото да съжаляваме за това, което сами сме си причинили."---Хаха, колко зряло изказване...
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо пак големи глупости сте успели някак си да напишете.Хората пестят по простата причина, че нямат пари.Напишете, че матряла се отнася за хора със средноевропейски доходи за да не се объркват читателите и да си губят времето.
8
3
 
32
 
! Отговори
glupost? преди 11 години
Глупав ли е авторът или е :1. Много млад.2/Богат и не знае какво приказва.Изразът"броим и жълтите стотинки, но има случаи, в които е по-добре да забравим за скъперничеството " явно НЕ МУ е ясен.Авторе, човек не брои стотинки от "скъперничество", а защото НЯМА пари!А когато се стигне до "броене на стотинки", ТОГАВА за какво СПЕСТЯВАНЕ говориШ?БЕЗ логика, без житейски опит и истини.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най добре от Герб распределят средствата ,най вече за онкоболните
6
0
 
44
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Ако се замислите все ще намерите някой познат дето млад си е отишъл без време, лека им пръст, та ако тези хора имат втори шанс как ли биха постъпили?-Яжте пийте и си носете новите дрехи, обичайте хората до вас и прекарвайте повече време с хората на които държите,ако можете заделяйте по някой лев за екскурзийка или "за всеки случай",а ако нямате възможност да заделите някой лев за черни дни не го мислете така няма да ги предизвикате! Приятна вечер , и наздраве!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости...това че някой си е продал старата техника незначи че трябва да и има нещо. За много хора новите телевизори LED, LCD им се струват евтини за по 600лв и нагоре и си продават стария на поне 60% от реаланата му цена в момента (т.е. купих аз 46" и си продадох 32''-ката на която и няма нищо, но няма къде да я сложа), а за фризьорите..повече няма да дам 12лв за подстригване..в София се оливат за това си купих машинка и се подстригвам по-добре от фризьорките в квартала. ;)
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналисти ще ми дават насоки, за какво да си давам парите... Хайде бе!
3
11
 
6
 
! Отговори
Омонимен преди 11 години
От к$рви, бело и дърто уиски.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече пестим от всичко, но когато се налага за здраве няма как...Голямата лъжа е НЗОК и това че нещо е безплатно !Голямата лъжа е че има евтини стоки по супермаркетите !Голямата лъжа е че живеем нормално !Голямата лъжа е ГЕРБ и другите ***, мутрите и олигархията !
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От здраве, храна и образование!