Щастливо неженени или защо бракът става все по-демоде?

Ако двама души са отдали тялото и душата си един на друг, защо да не се оженят?
30 апр 2014 23:00, Михаела Лазарова
59
Щастливо неженени или защо бракът става все по-демоде?
Снимка: photl.com

Бракът е институция, която пази своите традиции от хилядолетия насам. Но все по-често двойките избират да останат „щастливо неженени“ от страх, че бракът сам по себе си ще влоши отношенията им.

Много млади хора се плашат от оковите на брака, за които от малки са чували как развалят отношения, как прогонват любовта, как остава само дългът и отговорността към децата, как бракът се превръща в съюз с взаимна облага и какви ли не още страхотии, които тутакси отказват младежите (и не само) от свещеното вричане. 

Истината е, че не бракът като такъв ни е виновен за съсипването на отношенията с времето. Самите ние сме си виновни, както и обстоятелствата, с които се примиряваме да живеем. Понякога чакаме прекалено дълго да открием точния човек, което обаче може да се окаже „мисия невъзможна“. Чакането може да продължи цял живот. 

Защо да си щастливо неженен става все по-привлекателна опция? 

Отчасти това се случва просто защото можем. Живеем в такова време, в което дълбоките семейни ценности сякаш са изгубили онази строгост от миналите векове и никой не се чувства длъжен да пристъпва в брак, след като не е неизбежно задължително.

Мъжете вече не се нуждаят от жените в домакинството – има достатъчно домакински уреди, които са в помощ и на най-мързеливия човек! Жените не се нуждаят от мъжете, за да се справят в живота – еманципацията вече е факт. 

Не е ли бракът полезен за здравето ни? Поне за мъжкото здраве? 

Според различните изследвания бракът може да бъде и полезен, и вреден в различна степен и по различен начин. Проблемът е, че статистиките не ви казват истината за вашия личен живот, за вашия личен опит.

Но повечето изследвания са единодушни, че мъжете са по-облагодетелствани от брака и се чувстват по-добре, когато са женени, колкото и странно да звучи. Може би жените не се чувстват толкова добре, защото не получават „съпруга“ като се оженят, която да ги „гледа“!

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: браксемействодеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Интересно защо от нещо което е индивидуално виждане за брака от всеки човек се прави проблем. В днешни дни брака има по скоро фиктивна роля отколкото реално приложение. Ако не се разбират хората подписа няма да ги държи заедно, или ако нямат брак пак могат да останат до живот.Разбира се това е чисто лично предпочитание, има хора за които брака е закон. *** е, когато започнат обяснения как вече няма ценности и морал в стил бабки по пейките. Но пък ние обичаме да одумваме. :)
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха, жените били това, жените били онова... Според мен хората не се женят толкова често по 2 причини -- първата е, че никой не ги гледа като *** ако живеят заедно и не са женени. Втората е: в миналото за сватбата ще се заколи прасенце, булката ще ушие сама или с роднините си ризи и кърпи, тате ще кихне за гайдарджия за хорото, ще извади от домашното вино и ракия и купонът сам ще се нареди. А сега знаете ли колко струва една сватба? Аз ако съм млад учител на 350лв знаете ли кога ще се оженя?
23
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато искаш да разрушиш една сграда, разбиваш основите. Тя сама ще си рухне. Когато искаш да унищожиш един народ, първо разбиваш семейството. А при нас това е държавна политика чрез привилегиите и парите за "самотните" майки. Цяло Столипиново е било на "сватбата", но... тя е "самотна" майка на пет, седем или девет чавета. Плюй по жените, че били меркантилни, сякаш къща и деца се гледат само с добра воля, плюй и по мъжете, че си гледат само удоволствията. Противопоставяй ги, жени срещу мъже.
22
5
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Не става дума за традиции а за дълг и отговорност.Дали булката е девствена или не,вече не е важно и не напразно бивши блудници стават най-порядъчни и верни съпруги и майки защото са разбрали,че това е истинското призвание на хората-да създадат здраво семейство,да възпитат добри деца и живеят в мир и съгласие със близки,комшии и приятели Всеки който създава,твори и възпитава е човек с мисия и е благословен-това е заложено във всеки,но дали ще се развие зависи от семейството в което си отгледан...
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Семейството и традиционните семейни ценности са гръбнак и крепител на всяко общество и народ"Прав си и аз тържествено обещавам да се оженя за дествена жена, и да пия блага ракия!Бай Тъпчо хубаво се базика ,ама аиде да си доидем на думата ,не може да искаш традиция кога ти не я спазваш.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може би защото по принцип човечността се изгуби, отречена е. Заради това няма никакво уважение между хората, а истински връзки, респективно брак не се създава без взаимно уважение към другата личност. Откакто уважаваме само парите, то не остана място за друго.
19
6
 
30
 
! Отговори
111 преди 9 години
Семейството и традиционните семейни ценности са гръбнак и крепител на всяко общество и народ. Ако тях ги няма както е вече при нас всичко ерозира и деградира от политика до икономика. Затова у нас има демографска, политическа и икономическа криза, защото хората станаха егоисти и абсолютно безотговорни към проблемите на другите и много ги е страх, да създават семейства, заради материалните си придобивки. О, глупост човешка и материализъм.
18
5
 
1
 
! Отговори
Miitko преди 9 години
ah, tova e hubav big biznes za popa, kmeta.... i...i...ah kakvi cenorazpisi imat...:)))ama kak se radvat evropeicite samo na nashti cinanskite svadbi v tubata - 9875689 pati!Sergei ima 243 tam - no interes v tubata .
17
2
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
...и както дятето не можеш си фърлиш в реката оти много плаче и неслуша,тай и семята не са разтуря щот некой казал нящо на криво или позалитнал на нейде,ми то кат идеш при други или друга,та чунким там сичко кат вода ша текне,то и там дертове чакат,та и още по-големи биля...баба викаше-ена булка кат я гонат през вратата,требе обиколи къщата и през прозорецат да влезе ама дом и семя да не оставя а да продалжават са учат дорде са научат и глава да свеждат и "извинявай" да казват и дяца да гледат
16
3
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Едно време кога питаш некой ерген що са не оженил,той са хили и вика-ами щото не съм сбрал пари за сватба бе,щото да си земаш мома и живейш с ней требва през годеж пръво да мине процидурата и чак после през сватба,после младите зеха са пробват предварително и кат затрудней момата нема време за годеж,та дай направо сватба,па сега и туй вече нещат,щот са незнайло дали нема утре са скарат и земе сичко са разтури ама ич не мислат,че то семейството и то са възпитава кат дяте бе...
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой каквото иска да прави
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Михаела не пише на български?Защото нищо не се е променило от 1762 година."О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Михаела Лазарова"Каква е лошата страна на това да останете СИНГЪЛ?"Защо не пишеш на български език? Не трябва ли българските журналисти в българските средства за масова информация да пишат на български език?
12
4
 
17
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Какво общо има "умното" и просперитета?Арабите са неграмотни ,ама имат петрол за 200 години царски живот.Другите са колониялисти и грабят ресурси от бившите си колонии.Даже ги и мързи да работят и са си внесли имигранти.Та на фона на тяхната черга Бай Ганъо прави каквото може.Иначе ,ти баш гражданския брак ли ти прави семейството?Ами от 15 години съм ерген ,масово жените гледат да се задомяват за богати ,а не за това което си харесват.Има сайтове за брак с чужденци-без коментар!
11
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великите нациии растът и просперират,простия бай *** все си мисли ,че е много умен и много ги разбира нещата,все е.е дявола и все нае.ан ходи. Голям тарикатлък да нямаш семейство.....баси мижетурките останаха в тази *** България.
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мама и набива комплексите да се омъжи за пари ,а тати порка от сутрин до вечер.Тя горката пробвала с половин село и име и излязло дори .Идва в големия град ,гледа никои не я познава ,парички от всякаде и какво да прави ,да се върне на село ли?Не само ,че си намира хубавото ,ами и си пуска естествената мързеливост с какви ли не оправдания и сълзиви истории.Хахахах ,че те жените не гледат вече години,визия,характер .,само дали имаш пари или нямаш.
9
5
 
12
 
! Отговори
фильо-философа преди 9 години
Умните хора се омъжват,а глупавите се женят.
8
9
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
когато моята забременя първия път, почти едновременно забременяха и жените на още няколко близки приятели, дори ни бъзикаха че сме правили оргии заедно. от тия 4 двойки една сключи брак. в момента само те са разделени и в процес на развод, останалите три двойки сме си добре. аз лично не съм фен насила да коригираме ***, ако някой такъв не иска да си гледа децата, карайки го насила да се грижи за тях само спомагаме дефектната му семка да се разпространи и утре ще има още като него.
7
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъжете вече не искат да сключват брак, за да могат след развода да не плащат издръжка нито на децата нито на съпругата си (вече бивша). Известно ни е, че една голяма част от българските мъже са големи скръндзи и егоисти... Защо му е наш *** да дава пари за деца (пък било то и неговите собствени) като може да се пробва да удари нещо чуждо с тия пари (ако му се дават и по ***, защото щом е толкова стиснат и за това няма да иска да ги дава). За това българките се женят за чужденци вече...
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме учудва, че И ТАЗИ "статия" е написана от Михаела Лазарова.