Медитация за начинаещи

Медитирането може да бъде всекидневна формула за облекчаване на ума, тялото и духа
12 апр 2015 14:35, Михаела Лазарова
4
Медитация  за начинаещи
Снимка: freeimages.com

Медитацията е изкуство, генериращо лечебна енергия, която има много ползи за здравето. Не са малко тези, които не биха пробвали да медитират, защото виждат в тази техника нещо страшно или смятат, че е трудна за прилагане. 

Медитирането може да бъде всекидневна формула за облекчаване на ума, тялото и духа. Тук са 5 лесни стъпки, които да следвате, ако сте начинаещи в медитирането. И не забравяйте, че може да отпуснете ума и тялото си не само, когато сте у дома, но и когато сте в офиса или сред природата. 

1. Сканирайте тялото си 

Първата и най-важна стъпка е да освободите ума от всякакви мисли и да го приведете в релаксираща фаза. Това може би е една от най-трудните стъпки, но с практиката ще става все по-лесно да достигате до нея. 

Опитайте се да сканирате тялото си и да го приведете в унисон с дъха си. Започнете бавно и внимателно да се съсредоточавате върху всяка част от него, започвайки от пръстите на краката си. 

Фокусирайте се върху тях или затворете очи и мислено преминавайте, продължавайки нагоре към останалата част от тялото ви. Казвайте на всяка ваша част да се отпусне. Не забравяйте да дишате дълбоко, докато се отпускате. 

2. Мантри 

Думата „мантра“ произлиза от санскритски и се състои от корена man „manas“ – съзнание и наставката „tra“, означаваща „инструмент, средство“. Създаването на повтарящ се звук или вибрации със собствения си глас е мантра, която може да успокои ума. 

Много хора, които се занимават с медитация, използват звука „Ом“ като мантра, но има и много други звуци, които може да използвате. Важно е звукът да се повтаря отново и отново, да усетите неговата вибрация с ума и тялото си.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
само след шише водка влизам в модус медитация
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Медитацията е супер за сваляне на напрежението и самоанализа. Като практикуващ, мога да кажа, че има много различни видове - музиката и мантрите със сигурност не са задължителни. Най-базовата и релаксираща медитация е просто фокусиране върху дишането и липса на мисли. Най-базовата цел на всяка медитация е да изчисти умът от съзнателните мисли на егото и евентуално да се формира намерение за промяна в даден аспект в живота чрез визуализация или мантра. За мен лично визуализацията е идеална.