Как да овладеете гнева си?

Агресията дава кураж, но е вредна за здравето
31 мар 2016 21:42, Александър Попов
5
Как да овладеете гнева си?

Оказва се, че на колкото повече стрес сме подложени през ежедневието си, толкова по-вероятно е да развием проблем с агресията. И защото работим по-усърдно от всякога, все повече хора имат проблеми с избухването пред близки или приятели.

Обстановката около нас става все по-агресивна. Филмите и видео игрите са изпълнени със завоевателски и съревнователски настроения, постоянно някой ни досажда с предложения да си купим неговия невероятен продукт, а забързаният начин на живот ни се е качил на главите. Изглежда е ясно защо понякога сме агресивни...

Агресията обаче може да се прояви по различен начин“, казва д-р Изабел Кларк, дългогодишен психотерапевт. Оказва се, че някои хора без да искат настройват собствената си агресия срещу себе си.

Д-р Кларк разяснява, че агресията има важна функция – да ни предпазва от заплахи, давайки ни куража да се справяме с нови предизвикателства.

„Хората, които са подложени на хроничен стрес, се опитват да живеят в постоянна готовност да се защитават с атака, като това може да навреди на здравето им“, предупреждава терапевтът.
Как да държим агресията под контрол?

1. Следете поведението си и разграничавайте фазите в собственото си държание
Обърнете внимание кога съзнанието ви влиза в режим на заплаха – докато водите разговор, докато шофирате или при пътуване – с осъзнаването на това състояние, можете да го предотвратите. Признаците при всеки човек са общо взето различни. Обикновено проявата на „режима на заплаха“, в който навлиза тялото, се изразява в напрегнатост или неприятно чувство в областта на стомаха.

Трябва да предотвратите намеренията, които чувате в главата си – емоционалната реакция в такива ситуации винаги е най-лошата алтернатива.

Ето какво казва и д-р Изабел Кларк:

Запитайте се: „Какво има?“ След като разберете, направете нещо по въпроса! Най-простият начин да се успокоите е с двигателна техника. Например, когато издишате въздуха за по-дълго време, отколкото го вдишвате, ще се успокоите. Другият вариант е да обърнете по-голямо внимание на заобикалящата ви среда и на хората в нея. Но този път гледайте глобално на нещата, не се вторачвайте в дреболиите. По този начин ще си позволите дистанция от опасните за вас дразнители, ще създадете пространство между вас и ще получите нужната утеха.

2. Не се самонавивайте, мислете позитивно
Езикът, който използваме в мислите си и разговорите със себе си, може да контролира реакциите на тялото в дадена ситуация, в която обикновено реагира с агресия. Мислите, в които се „самонавиваме“, включват фрази, започващи с: „Аз трябва да“, „Необходимо е“, както и такива, започващи с „никога“ и „винаги“ – все думи в крайни форми.

Най-често срещаните са: „Защо на мен?“ и „Не е честно!“. Тези думи на самообвиняване са много строги и могат да ви накарат да избухнете. Въпреки че не е лесно, човек трябва да опита да промени речника си и да премахне всички тези думи, които го товарят. Специалистите съветват, след като видим опасността от тях, просто да ги пуснем по течението.

Още по темата четете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Аха
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
06до НеаВярно когато я има любовта , гневът просто не е наш избор.И понеже любовта не е постоянна величина добавката спорт компенсира това .
3
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
И това е начин, проблема му е че по този начин сам избираш да общуваш с простаци и нагли хора.А изолираш останалите от живота си .И по този начин в един момент , се оказва че общуваш само с тях.А с останалите нямаш нищо общо.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво му е на гнева?Аз съм го овладял - пускам го в ход срещу простотията, наглостта и простащината.
1
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Със спорт и любов