Какво не трябва да казвате на човек с наднормено тегло

"Няма да си намериш приятел, ако не свалиш тези килограми"
28 окт 2018 15:15, Михаела Лазарова
31
Какво не трябва да казвате на човек с наднормено тегло
Снимка: pexels

Проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло при възрастните се е увеличил двойно спрямо данните от 1980 година, показват много изследвания в областта. И е много вероятно вие самите да имате близък човек в семейството или добър приятел, който изпитва дискомфорта на наднорменото тегло.

Колкото и да сте близки обаче с въпросния човек, все пак е важно да запазите чувствителност и да внимавате в избора си на думи, когато се опитвате да го мотивирате да промени начина си на живот и да отслабне. Макар и водени от благородни мотиви, да искате да стимулирате приятеля/приятелката си да отслабне, имайте предвид, че неподходящите думи и изрази могат да доведат точно до обратната реакция – да обидят и демотивират човека отсреща.

Затова приготвихме кратък списък с най-често казваните въпроси и реплики, които е добре да се избягват именно поради своето негативно и дори обидно въздействие.

Кога ще започнеш диета?

Този въпрос издава, че вие не одобрявате външния вид на човека, с когото разговаряте. Но дали осъзнавате, че по този начин го обиждате и той усеща вашето негативно отношение. Сякаш за вас е по-важна визията, отколкото общуването с този човек. Дори и да задавате въпроса от загриженост за вашия близък, има други по-деликатни начини да разберете за намеренията му. Този въпрос само би го обидил и дори разгневил.

Сигурен/на ли си, че трябва да изядеш това?

Изричайки този въпрос, звучите сякаш сте полицай по храненето, който всеки момент ще извади палката и ще перне нарушителя по ръката, държаща огромен, мазен бургер. Недейте. Подобен въпрос би обидил всеки човек. Дори и да не одобрявате хранителните навици на приятелите и близките си, не ги обиждайте с подобни въпроси, а намерете друг начин да ги стимулирате да променят начина си на живот.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хайде още два залъка маме /бабиното""Докато не изпразниш чинията няма да ставаш""Ох какви хубави дебели бузки"Оттам се започва. Другото са последствия, с които трябва да се борим след това.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тая полит/коректност скоро трябва да сменяме вратите по домовете си за да не заседне някой в тях.Съгласен съм че не трябва да обиждаме хора за вида им, ако е нещо по рождение, но когато е нещо което в техни ръце, забележките са полезни. За наднормено тегло, походка, изгърбване вез причина, грозни навици и подобни.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- долните коментари някак си, незнайно защо твърдят че жените трябва да са по 40 кг. Всъщност може ако е висока 140, но иначе 55-60- 65 кг.си е нормално за средно висока жена и това никак не я превръща в тюлен.
17
1
 
5
 
! Отговори
Човека в човека преди 5 години
Жена ми беше, като се запознахме 40кила с мокри дрехи. Като роди станала 80 кила. След това стана 50кила.Спорта ми е страст и тя е спортен тип, ако иска ще прилича на момиче ако иска ще стане и 60 кила. Но характер железен и спрямо мен е точна и ме уважава. За другите не мога да отговарям. Както се поставиш! За мен е волеви човек с принципи и ясни позиции. Който си е готин природно си е такъв. Килограмите са ви най-малкия проблем. Като човек е готина. Разбрана жена.
16
0
 
6
 
! Отговори
Тончо ебача преди 5 години
Ако някой те обича и харесва ще те харесва 42 килограма и 80 килограма. Останалото са изгъзицина не докоснат с години комплекса ри. Щом държиш на това говориш на себе си! Човек е възможно да е 60 килограма след това става 50килограма.Но ако душевно чиста душа готин във всяко едно отношение по отношение на вас комплимента е за вас не за него. Човека си е човек с човеците!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ ще бъдеш най-слабият в Щата.
14
1
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Просто ако човек не държи на себе и на своя външен вид,нищо не можеш да направиш,каквото и да му говориш,винаги ще има оправдание!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по всичко излиза че нищо не може да им се казва. остават си дебели. аз мога да водя само с пример, не си лягам ако тежа повече от 73кг което е златната среда за 180см. ако жената е решила да прилича на морж нищо не може да я спре, както и стареенето. тюлена е 60кг. но моржа си е 1000кг. така че първото е по-скоро комплимент.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като е дебела какво, слаба ли да й казвам? Нито нея ще заблудя, нито пък някой друг. И какви са тия странни съвети. Следва статия какво да не казвате на пияницата, за да не се обиди.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам статия на тема "Какво не трябва да казвате на човек, който е *** като ***", за да знаем какво не трябва да пишем като коментари
10
0
 
13
 
! Отговори
Пена преди 5 години
"Хайде да отидем за изядем по един бургер", "Няма нужда да използваш колан, корема ти помага", "Запазила съм ти 2 места за концерта, за да седнеш удобно", "От къде пари за толкова храна"
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебелани гледам много се търсели в Русия.Нали имаше статия как някой си Иван от н-ското област свалял 10 години най-тежката рускиня тя 3 пъти го отрязала ама накрая той е паднал в краката пред цялата нация и те склонила.
8
6
 
15
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Толкова е дебела, че е по-лесно да я прескочиш отколкото да заобиколиш
7
3
 
10
 
! Отговори
Балерин преди 5 години
Да се запиши на балет
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 - Красив си.2 - Естествено е. 3 - Да нентинпука4 - Никой не ти се подиграва. Тези 4те, ако ги кажете на човек, който е здрав психически и физически, то сте просто лош човек, който изяърта истината....
5
1
 
23
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Ако си му истински приятел, ще си с него и в добро и лошо. Ако той/тя има проблем - това е и твой проблем. Не само ще говориш за това с него , но и ще направиш всичко възможно да му помогнеш да се избави от проблема си .Защото с приятелска помощ , проблема , какъвто и да е се решава по-лесно. А ако само седиш и гледаш как приятеля ти затъва в проблемите си и си мълчиш то тогава ти не си му никакъв приятел а ГАДЕН ЛИЦЕМЕР .
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали онази 300 килограмовата рускиня си е намерила жених, явно и наднормените жени си намират мъже, има само една малка подробност, рускинята била милионерка в зелено.
3
1
 
29
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Зависи колко голямо е приятелството ви.Имам приятел който е 140кг.Директно си му казвам че прилича на тюлен.Е все така сме си приятели.Останалото е лицемерие.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнооого умна статия!Пуснете статия какво НЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАТЕ НА МАЙКА НА ДЕТЕ С УВРЕЖДАНЕ и НА ЧОВЕК С УВРЕЖДАНЕ!
1
1
 
18
 
! Отговори
Ей това преди 5 години
Гуци, гуци, гуцииии......ух че сладко!