Кои са основните модели на възпитание на децата?

Перфектни родители няма
22 юни 2019 11:07, Михаела Лазарова
8
Кои са основните модели на възпитание на децата?
Снимка: istock

Ако родителството и възпитанието на децата се разглеждаха като работа, то тя би могла да се определи като най-трудната и сложна професионална задача – да отгледаш отговорни, мъдри, възпитани, самостоятелни деца с добро самочувствие и социални умения. Перфектни родители няма. Всички сме хора. Но със сигурност измежду всички стилове в родителството се открояват четири основни – авторитарен, авторитетен, либерален и безучастен.

Тези четири модела са описани за първи път от американската специалистка по клинична психология и психология на развитието Диана Баумринд през 60-те години на 20 век. В дефиницията на всеки един от моделите са включени два важни компонента: изискванията, поставени от родителите към техните деца; отзивчивостта на родителите към нуждите на децата.

Определянето и осъзнаването на собствения модел на възпитание и упражняване на родителски контрол и подкрепа помага на родителите да определят модела си на подход към децата и да помислят върху какво още трябва да работят в положителна посока.

Авторитарен стил

При този модел на поведение на родителя правилата са ясно установени и не подлежат на оспорване без значение от ситуацията. Признаците, че вие може да сте авторитарен родител са: вярвате в правилата преди всичко; дисциплината не подлежи на обсъждане, независимо от чувствата, които поражда у детето. Често употребявате фразата: „Докато живееш при мен ще изпълняваш каквото ти казвам!“

Авторитарните родители са убедени, че правилата са единственото, което има значение във възпитанието. Ако детето попита какви са мотивите за решението или забраната на родителя и получи отговор „защото аз така казвам“, това определено е авторитарен подход, който не предизвиква дебат, не установява приемливи граници, а заповядва.

При този родителски стил преобладават забраните и наказанията. Децата се чувстват постоянно виновни за действията си, което ги потиска силно и предизвиква ниско самочувствие и несигурност в бъдеще.

Какви са рисковете?

Децата на авторитарни родители са със значително по-висок риск от развитие на проблеми със самоувереността и самочувствието като възрастни. Те свикват, че чувствата и мислите им нямат значение и това се проектира върху социалните и интимните им връзки по-нататък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Мене Тато едно време кат сваляше ремика от гащите и ми прайше гърба зебра.Бой,бой колко съм изял и от тато,и в казармата,и га са биехме с ергенашите от другото село,та съга не ми пука от нищо.Сагъ кат ги глеам одът да праат мускули в фитнеса.Нямаа а работът мускули помпат.Ава дива работа.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко само че в Белене покрай много който си бяха за там партията прати и всичките си политически опоненти което беше подло и осъдително но пращането там на монголо-татарски дивац тоест стандартни българи е напълно правилно и даже полезно като работят цял ден не им остава време да мислят кой да бият пък и и тях ги бият и това рязко им променя представите за възпитание като ти пробват на тях и ги прави ултра либерални.Иначе да вярното е, че възпитанието на децата отразява държанието на родителя.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой спомена възпитателниа ефект от боя, напълно вярно но и напълно неуместно.Кактл откриха Сталин Хитлер и Ленин боя има още по-хубав изграждащ и позитивен ефект върху нагли разпищолени възрастни налитащи на бой.После Бай Тошо приложи техните открития върху превъзпитаване на агресивни възрастни много успешно в България като ги прати в Белене и ТВУ и им сложи зад тях по един кат тях дето да ги превъзпитава отдолу с шут и отгоре с палка, но май не д било достатъчно, още трябва.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и пети модел монголо-татарски много популярен в България с шутове и псувни.Заради популярността му се генерира непрестанна бъдеща клиантела на МВР, а държавата търпи това защото все пак и работещите в затвора трябва да се издържат от нещо, а без затворници не може.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моделът вавъ възпитанието на децата е моделът на поведение на родителите им.
3
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Единствения стил (ако не сте внимавали и сте се набоцкали с деца) е повечко бой. Боя изгражда и ги прави хора. Иначе се образува лигня, от която човек не става и ти се качва на главата.
2
3
 
5
 
! Отговори
Ннн преди 4 години
Не правете деца.
1
4
 
6
 
! Отговори
ТВУ Макаренко преди 4 години
Основните модели на възпитание са ляв и десен, изненадващ (зад врата) и докато са малки - по д-то.