3 начина да се научите да казвате "не"

Когато решите да кажете "не", просто го направете
9
3 начина да се научите да казвате "не"
Снимка: istock

Да се научиш да казваш „не“, когато наистина имаш нужда от това, не е лесно. Повечето хора се затрудняват да отказват неща, които не искат да правят или от които нямат нужда, просто защото стремежът да се харесат на другите е по-силен. Когато искате да се впишете по-лесно в обществото или в дадена социална група, когато сте свикнали да не разочаровате другите и когато мечтаете да бъдете харесвани и приемани, това ви кара да казвате „да“ много повече, отколкото би ви се искало.

Как бихте се почувствали, ако започнете да казвате „не“ във всичките ситуации, в които досега сте казвали „да“? Вероятно би ви било неловко, безкрайно трудно и несвойствено, но с времето ще усетите колко по-добре ще се чувствате, ако започнете да го правите.

Противно на очакваното, хората няма да ви приемат по-зле, ако им казвате „не“. Напротив. Те могат да продължат живота си и да преминат нататък и без вашето „да“. Нещо повече – те ще ви уважават много повече заради проявената твърдост и позиция. Ако непрекъснато казвате „да“, това всъщност не ви прави по-харесвани и желани, а реално по-слабо оценени и уважавани.

Как да се научите да казвате „не“, когато наистина имате нужда от това?

Започнете малко по малко

Ако ви е трудно да раздавате „не“ просто така, направете го плавно. Отхвърляйте малко по малко нещата, които наистина не искате да правите. Предварително си определете точки, които да следвате. Набележете нещата, с които не можете да направите компромис и отказвайте първо тях. Не забравяйте, че преди всичко вие сте важни. Помислете си кои са нещата, които ви носят дискомфорт и с които досега сте се съгласявали в работата или в личния живот. Започнете от тях.

Не се обяснявайте

Когато решите да кажете „не“, просто го направете без много да се обяснявате. Ако започнете да мотивирате отказа си, това ви прави колебливи в очите на другите. Те ще ви притиснат да се съгласите с тях и в крайна сметка пак вие ще сте губещите, най-вече личния ви комфорт. Оставете повечето хора да гадаят защо им отказвате. Не сте длъжни да давате подробни обяснения защо го правите. Дължите това само на близките си. Ако се оправдавате за избора си да откажете, това ви прави да изглеждате колебливи и несигурни в себе си, следователно по-ниско ценени и уважавани.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Аз казвам: Да добре и си правя каквото си искам ибез това не слушам какво ми говорят.
3
1
 
3
 
! Отговори
Кога преди 1 месец
ще каже не! На тия курабийки тая плътна стокилограмова маса изградена от любов?
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сестра ми докато каже не и роди...
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да да