Защо да си твърде позитивен може да е вредно?

Не сме в състояние да преминаваме през кризата
14 май 2021 01:00, Михаела Лазарова
26
Защо да си твърде позитивен може да е вредно?
Снимка: istock

Знаем, че положителната нагласа е много важна за постигане на щастлив живот. Важно е да виждаме светлина и когато сме изправени в трудни за нас мигове. Но има разлика между това да сме оптимистично настроени и да сме токсично позитивни. Токсичната позитивност ни кара да се принуждаваме да мислим само позитивно, без да изпитваме други емоции. Защо това е вредно?

Пренебрегваме истинската вреда

Има ситуации, в които прекаленият позитивизъм може да навреди сериозно. Такъв пример е когато някой се намира в във връзка или семейна среда на физически и емоционален тормоз. Прекаленият оптимизъм ни заблуждава, че насилникът ще се промени, че ние сме допринесли за неговото поведение.

Ако страдаме от наднормено тегло, което вреди на здравето ни или друг порок, който не е свързан с хранене, отлагаме промяната в хранителните си навици, смятайки че имаме време, че можем лесно да се справим, че не се нуждаем от помощ.

Отричаме истинските си чувства

Когато сами се принуждаваме да гледаме само от добрата страна, когато оцветяваме черното в розово, тогава ние потискаме негативните емоции, което може да ги направи още по-разрушаващи. В даден момент задържането на емоциите ни може да започне да ни потиска, да понижи самооценката ни, да ни накара да бъдем по-малко склонни да поискаме помощ. Да ни откаже от това да направим крачка към положителна промяна.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
4
 
! Отговори
Xa преди 1 месец
Няма опасност от това за българите. Ние рядко сме позитивни . Виж за хейт, завист и начумереност сме първи .