Принципите, по които се различават бедните от богатите

Как подхождат хората от различните социални прослойки
13 май 2022 02:00, Илияна Николова
109
Принципите, по които се различават бедните от богатите
Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

 
Импулсивни покупки
 
Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“
 
Пазаруване извън възможностите
 
Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.
 
От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.
 
Неспособност за управление на пари, ако се появят
 
Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96 - Това са прикази на човек, който очевидно никгоа не е бил жертва на рекет или нечии връзки, действащи против него ... Айде, спри да кодиш и да изнасяш за чужбина, ами вземи да правиш вафли, примерно в Бургас и да настъпиш на наякой човека, че да те питам, аз тебе, колко точно човека ти биха шамари и дали беше общиснки съветник, зам. кмет или направо местен прокурор, дето ти каза, че няма смисъл да пускаш молби в полицията?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Камаз - Тая макрата я слушам от 1998-а!
64
0
 
1
 
! Отговори
Камаз преди 1 година
До ПрограмистЗависи какво имаш предвид под богат.....Всяко време със своята професияЗа мен програмист е професия еднодневка....сега се търсят, след десет години не толкова и така.Инженер-химик, машинен инженер, строителнен инженер....това са вечни и особено значими професии
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познах ги- принципите на *** братя за отношение към парите
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето хора се стремят към финансово богатство. Но! Богатите също плачат. Дали житейската ви цел е богатство или е щастие, зависи от вас. Стига да разбирате, че двете неща са независими едно от друго. Да, наистина е по добре да си богат и щастлив но, това се отнася за пълното щастие, а както добре знаете, такова няма. Та, пожелавам ви не богатство, а щастие. Дано разбирате съдържанието на тази дума. (Здраве, семейство, успехи, усмивки, разумни развлечения, добра храна, мир, духовно извисяване)
61
1
 
3
 
! Отговори
Щастлив човек преди 1 година
Помня баща си последно на 2. Жената е загубила нейният на 17. Имам нерви да ме плюят. За приятели съм доживот.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно даже не разбирате какво значи човек да е богат. Това, че някой е по-малко беден, не го прави богат, а според коментариите ви е богат.
59
1
 
1
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 година
До АнонименСъжалението си е за твоя сметка! :) Бъди здрав/а и щастлив/а... :)
58
0
 
0
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 година
До АнонименЧети между редовете. Не бъди буквалист/ка! Разрови се вътре в себе си и си задай 5 пъти въпроса "Защо"?
57
7
 
2
 
! Отговори
разликата преди 1 година
че докато богатите работят, бедните четат за раци от 600Е и коментират безсмислено по разни сайтове
56
0
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 1 година
Имат жилища, защото навремето родителите ми са построили триетажна къща с отделни домакинства.Те са стари, а децата малки, така че докато дойде време да заживеят самостоятелно ще имат жилище.Заслугата за това не е моя.Не съм спестявал, та да им купувам жилища .Просто добро стечение на обстоятелствата. Затова казвам, че всеки има различна житейска съдба.
55
1
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Ти може и да нямаш кола, ама колата не е лукс,а необходимост.Аз с колата ходя на работа, карам си децата на градина,водя ги по паркове с нея и по курорти или сред природата .Затова компромис с колата не правя. Трябва да е сигурна и комфортна.Затова и купих нова кола според финансовите си възможности. Ако бях по-заможен щях да купя още по-сигурна и комфортна кола.
54
1
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Моите деца не са лишени от нищо.Естествено според финансовите ми възможности.По-добре да изживеят прекрасно детство, отколкото за трупам пари и да ги лишавам от неща, които могат да си позволят. Имат жилища, в които да живеят като пораснат.Оттам нататък да се оправят.
53
0
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Наистина-хахаха.Фактът ,че парадираш с това, че харчиш пари за курсове и книги е достатъчно показателен.Изпратеното послание е"Аз постоянно се образовам и квалифицирам, затова и съм богат.Другите не са достатъчно образовани и квалифицирани, затова са и бедни".Типичен Христофор Белокровский.
52
0
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Казвам ти-не всеки има шанс и възможност да просперира в живота. Това не означава ,че е мързелив или некадърен.Просто житейските съдби на всеки са различни. И не съм казал, че имам скъп автомобил.Нов е,но не е скъп.И аз не спестявам пари за гладни години.Живея си живота и като остарея ще разчитам на пенсия. Като одъртея кел файда,че имам много пари.
51
0
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Точно така-може утре да ни блъсне пиян шофьор и да умрем.И спестените пари в гроба ли ще ги носиш?Една позната така все пестеше и не излизаха никъде с мъжа й заради нея.Разболя се от рак и му беше казала, че съжалявала, че не били ходели никъде. И че като се оправили щели да наваксат.Да ама не се оправи и умря.
50
0
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Брей. Викаш харчиш всичките си пари за книги Е аз имам три големи секции пълни с книги, на тавана имам още стотици книги и пак не харча всичките си пари за книги. Като почнете с тия изтъркани клишета и ставате смешни.
49
0
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 1 година
Възможности да живееш с по-висок стандарт на живот, а не да спестяваш. Ти веднага го обърна на печелене на пари.Е аз пари не спестявам.Ама и утре да умра ще знам, че съм си изживявал живота и няма да съжалявам за нищо.
48
0
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Какви клишета бе,парвеню?Мъжът й умря на 35 години. На тази възраст колко хора си правят застраховка живот?И какъв попечителски фонд при условие, че й двамата бяха учители. Откъде пари да спестяват,та да имат и попечителски фонд?И ***-аз също имам доста висок стандарт на живот. Живея в собствена къща,карам нова кола и почивам в скъпи хотели. Ама не съм тръгнал като теб да се присмивам на хората, които не са успели в живота.
47
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
От сън спомени няма.Като станеш на 70 години ще си богат пенсионер с много пропуснати възможности.