Принципите, по които се различават бедните от богатите

Как подхождат хората от различните социални прослойки
13 май 2022 02:00, Илияна Николова
109
Принципите, по които се различават бедните от богатите
Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

 
Импулсивни покупки
 
Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“
 
Пазаруване извън възможностите
 
Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.
 
От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.
 
Неспособност за управление на пари, ако се появят
 
Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.
 
 

109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 96 - Това са прикази на човек, който очевидно никгоа не е бил жертва на рекет или нечии връзки, действащи против него ... Айде, спри да кодиш и да изнасяш за чужбина, ами вземи да правиш вафли, примерно в Бургас и да настъпиш на наякой човека, че да те питам, аз тебе, колко точно човека ти биха шамари и дали беше общиснки съветник, зам. кмет или направо местен прокурор, дето ти каза, че няма смисъл да пускаш молби в полицията?
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Камаз - Тая макрата я слушам от 1998-а!
100
0
 
1
 
! Отговори
Камаз преди 1 месец
До ПрограмистЗависи какво имаш предвид под богат.....Всяко време със своята професияЗа мен програмист е професия еднодневка....сега се търсят, след десет години не толкова и така.Инженер-химик, машинен инженер, строителнен инженер....това са вечни и особено значими професии
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познах ги- принципите на *** братя за отношение към парите
98
0
 
0
 
! Отговори
Защоооо преди 1 месец
Не харесвате кометна номер 90?
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 99 - Благодара, че сложи няакви буквички на екрана и не ми каза нищо ново ... с негщо друго да ми заугбиш времето? Човек се надява, че ще види нещо иснтерсно, ама не ..
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето хора се стремят към финансово богатство. Но! Богатите също плачат. Дали житейската ви цел е богатство или е щастие, зависи от вас. Стига да разбирате, че двете неща са независими едно от друго. Да, наистина е по добре да си богат и щастлив но, това се отнася за пълното щастие, а както добре знаете, такова няма. Та, пожелавам ви не богатство, а щастие. Дано разбирате съдържанието на тази дума. (Здраве, семейство, успехи, усмивки, разумни развлечения, добра храна, мир, духовно извисяване)
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмист - Кефи се, докато работата ти плаща средно над 4000 лева.Да не се върнем в 2000-та, когато взимахте малко повече от учител...
94
1
 
3
 
! Отговори
Щастлив човек преди 1 месец
Помня баща си последно на 2. Жената е загубила нейният на 17. Имам нерви да ме плюят. За приятели съм доживот.
93
7
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Значи да си заможен означава че си престъпник или връзкар така ли? Това може да го роди само главата на някой изпаднал пролетарий. Бедността е дъъъъъълга поредица от погрешни решения взимани през живота, породени най-вече от мързел и простотия. И същите тия после се оплакват че някой друг им е виновен - чорбаджиите, държавата, евреите или не знам си кой, но никога не поемат отговорност или някаква активна стъпка да подобрят живота си. Просто им се пада на такива.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно даже не разбирате какво значи човек да е богат. Това, че някой е по-малко беден, не го прави богат, а според коментариите ви е богат.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До с. Подуене - Не, то е емпатия към по-нисше човешко сщество, но си прав ... на загубеняци не да им се отделят мисли. На теб нищо не ти желя - идват тежки времена и ти сам ще се затриеш, заедно с 80% от останалото население.
90
1
 
1
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 месец
До АнонименСъжалението си е за твоя сметка! :) Бъди здрав/а и щастлив/а... :)
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 91 - Ок, чета .... Виждам, че ти си пълен отикачланик и съжалявам, че вече не държим такива като теб под ключ, както ич е спряхме да им правим лоботомия, но най-вече съжалявам, че имаш ГЛАС, да лъжеш хората с глупостите си ..
88
0
 
0
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 месец
До АнонименЧети между редовете. Не бъди буквалист/ка! Разрови се вътре в себе си и си задай 5 пъти въпроса "Защо"?
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам вчера комшийката - кара БМВ. Да, BMW 1 е, модел 2016- нали дърто вече. Ама пак са по 25-30 000 лева. Тя бачка за 900 лева, мъжа и за 1100. И ония ден - "Комшоооо! Дай пари, че закъсахме!" - Викам им - ко стана? Покрива нещо пропаднал. 10 000 лева ремонт. Те имали само 2000 (предполагам, само заплатата, дето са взели). Викам им - ами продайте тая кола и вземете едни опел или нещо ... И после -"тиии си гадеен, щото имаш париии, па ниии" ... И такива работа. Та така!
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До разликата - Що па да не си правят кефа от време на време, ако така им харесва? Или си мислиш, че богатите само се бокат с кока и карат скъпи коли, когато не работят?
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е супер, само едно не разброиам- законът за запазена част от наследство! Лош е, защото дава сигурност на децата, че винаги ще остане за тях. Не можеш да лишиш лошя ябълка от наследство, не и без да си прехвърлиш цялото имущество приживе. Това е ужасен закон.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До разликата - работят работниците ... богатите прибират печалбите :)
83
7
 
2
 
! Отговори
разликата преди 1 месец
че докато богатите работят, бедните четат за раци от 600Е и коментират безсмислено по разни сайтове