Как различните емоции влияят на физическото ни състояние?

Срамежливостта в големи мащаби може да доведе до тревожност
1
Как различните емоции влияят на физическото ни състояние?
Снимка: Istock

Чувствата и емоциите играят много голяма роля за това в какво здравословно състояние сме. Поведението ни, отношението към живота и към хората в него, начините, по които реагираме оказва огромно влияние върху това как се чувстваме. А това как се чувстваме оказва влияние върху здравословното ни състояние. Ефектът, който емоциите имат над физическото здраве е значително по-голям, отколкото предполагаме.

Неслучайно в традиционната медицина на много източни народи е заложена медитацията. Тя е изключително важна за успокояване на психичното и емоционалното състояние, за да бъде тялото здраво. Духът и емоциите, психическото състояние, в което се намираме, имат изключително голямо значение за това в какво физическо здраве ще бъдем.

Как различните емоции влияят на физическото ни състояние?

Гняв

Гневът е една от най-коварните емоции. Трудно е да избягаме от него, особено в ситуации, които го отключват, но е важно да се научим да го овладяваме и да не му се поддаваме, защото той може да причини високо кръвно налягане. Гневът кара надбъбречните жлези да произвеждат огромни количества хормони на стреса – кортизол и адреналин. Те повишават кръвното налягане, холестерола, оказват силно отрицателно влияние върху клетъчното делене и процесите на стареене.

Стрес

Стресът и гневът са свързани, но невинаги вървят ръка за ръка. Стресът може да се повиши в тялото ви без да сте ядосани или гневни. Стресът е емоция, която невинаги е осъзната. Понякога не усещаме, че сме под стрес, но той оказва влияние върху здравословното ни състояние, като действа крайно негативно върху него. Той може да ви накара да се чувствате преуморени без видима причина, неенергични, неспособни да се справяте с ежедневните си ангажименти. Може да ви направи по-податливи на вирусни инфекции или да направи справянето с тях по-трудно и бавно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: гнявстресемоции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
каприз преди 1 година
като се ядосвам - ми става, като се развеселя - ми става, когато ми е тъпо - ми става изобщо при всякакво настроение - все ми става !