Какво издава, че един приятел е нарцистична личност?

Чувствате се изтощени, след като сте прекарали време с него
18 ное 2022 13:08, Михаела Лазарова
8
Какво издава, че един приятел е нарцистична личност?
Снимка: Istock

 В живота си срещаме различни личности. Интересно е, че манипулаторите, токсичните и нарцистичните хора много си приличат. Може би всеки от нас има по един такъв човек в живота си, като колега, роднина, познат, дори приятел. Има обаче някои „тънки“ моменти, в които си личи дали нашият приятел или приятелка от детинството (и не само) е нарцистична личност. Вижте кои са.

1. Те търсят похвала и възхищение, поради липса на вътрешна самооценка, нарцистичните приятели търсят, очакват и дори изискват похвала и възхищение, за да подхранят самочувствието си.

2. Поставят собствените си нужди на първо място, дори и да се опитват да представят нещата обратно. Нарцистичните личности се възприемат като нещо повече от другите или искат да изглеждат така, дори и вътрешно да знаят, че истината е друга. Нарцистичният приятел или приятелка не се вълнува от живота ви, освен само като клюка. Не се съобразява с вас, с времето ви и затова често може да закъснява за срещи, да не спазва уговорки.

3. Разговорите остават на нивото на повърхността и това е опит да избегнат да споделят нещо важно за себе си, но от друга страна са готови да разберат всичко за вас. Нарцистичните приятели често споделят информация за себе си с другите само когато това е самореклама, когато искат да покажат материално състояние и т. н.

4. Смятат, че може да им завиждате, а всъщност е точно обратното. Дали някой от вашите нарцистични приятели ви завижда за новата рокля, успехите в работата и т. н. Вижте реакцията им, когато говорите за хубавите неща, тя никога няма да ви подведе.

5. Създават близост с другите, според интересите, които имат от хората. Нарцистичните приятели рядко показват емпатия. Обикновено, ако търсят компанията ви или се правят, че може да разчитате на тях е, за да си поискат след това услугата за свършеното добро.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
kazahme pradni podriskahme se kakvi li ne nema da cuem ama sviknahme ne ni e na shaltera kak vi e gotino taka opisvate
6
1
 
10
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Мога да се сетя за един двама такива "приятели". Добре, че в един момент се усетих и приключих с тях.
5
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нетърпимост към критика и ругатни, понякога и псувни при забележки от твоя страна.
4
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На маса все се хвали и се прави на велик; мисли, че е велик и иска да му го казват, даже и тайно. В статията и това е трябвало да бъде отбелязано.
3
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На всеки може да се случи. Като имаш такъв приятел, казваш си И почвам да бегам, бате.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поради многото комплекси и ниска самооценка, лъжат като за световно. Лошото е, че си вярват!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Celuvki