Кои са фразите, които издават ниското самочувствие?

Излишните извинения ви правят да изглеждате слаби пред другите
30 сеп 2023 16:00, Михаела Лазарова
27
Кои са фразите, които издават ниското самочувствие?
Снимка: Istock

Ниското самочувствие си личи по поведението на човек, включително и по начина, по който се изразява. Има някои фрази и изречения, които издават ниската самооценка и липсата на вяра в себе си.

Ако често използвате подобни фрази, значи имате ниско самочувствие, върху което да поработите. За да ви приемат насериозно и за да ви уважават, първо вие трябва да уважавате себе си и да го показвате.

Кои са фразите, които издават ниското самочувствие?

„Имах късмет, не друго“

Ако сте постигнали успех и другите са го забелязали, похвалили са ви и са ви казали „браво“, а вие омаловажавате всичко това, като го отдавате просто на късмета, това издава ниско самочувствие.

Вие не вярвате, че сте способни да направите така, че успехът да дойде заради вашите усилия. Мислите, че е било просто стечение на обстоятелствата.

„Не знам кое да избера/ как да подходя“

Ако често се колебаете, не знаете как да вземете решение и по-скоро се чудите кой е правилният подход, това издава ниско самочувствие. Разпитвате другите, искате мнението им постоянно, интересувате се как те биха реагирали в дадена ситуация – всичко това показва колебание в себе си.

Вместо това трябва да се научите да взимате решения сами. Дори да сгрешите, ще вземете ценен урок.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 6 месеца
До Анонимен,точно обратното в семейството и в училище на българчетата от съвсем малки им се пълни главата с измисления патриотизъм,втълпява им се,че са богоизбрани,че косъм не може да им падне от главите,от там идва прословутата бг фраза,само ние заслужаваме да живеем и ако зависи от нас ще избием целия свят(добре,че българския господ единстевено това не ви е дал),самочувсвието на българина се крепи само и единствено на парите му,ако трябваше с акъл да се борят в тоя живот са гола вода
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди всичко, ниското самочувствие се корени в детството и е следствие от деспотични и вечно поучаващи, критикуващи родители или учители, които стъпкват чувството за увереност у децата и им вменяват вина във всичко. Това важи с особена сила в българското семейство и училище.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Приятни сънища!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма нито една причина, поради която нормален в главата човек да върши това, което вършат в британското кралско семейство. Да знае какви ги вршат - да. За информация и за преценка с що за зомжита си има работа. Защото е опасно. Второ, и във великобритания, и в САЩ преобладаващи са различни протестанти като мироглед, т.е. като гледна точла светът - обществото - индивидът. И тази гл т., колкото и да са различни сектите, е егоистияна, врзждебна към другите, включително към собствените си деца....
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дава самочувствие обичта!
21
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 6 месеца
Казваш, че мъж със самочувствие не се опитва да си глътне корема в присъствието на привлекателна женска. Да, така е. Той самодоволно си поглажда биреното шкембенце и обяснява, че това е мазол от любов :)
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 16 Вие вероятно имате предвид парвенюшки изразяваното самочувствие. Разумният човек си знае цената, осъзнава и недостатъците, и преимуществата си, но не се самоизтъква по npocтaшкu маниер.
19
1
 
2
 
! Отговори
До 9 и 11 преди 6 месеца
Едно от правилата, които спазват висшите членове на английското кралско семейство е да не се извиняват. Някои вероятно копират това и си правят извод, че който се извинява сигурно няма самочувствие. Само че висшата аристокрация учи децатаси още от малки да се държат скромно, а ***-ИЙО-вците и особено някои от жените и щерките им тръбят, че скромността била добродетел на онези, които няма с какво друго да се похвалят.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 5 - Викаш, също както през соца. И си прав.
17
0
 
2
 
! Отговори
В Бг е друго преди 6 месеца
Ако не използвате първия и третия израз ще ви сметнат за невъзпитан. Четвъртото и петото изречение у нас ползват наглеците, когато искат чрез нахалство да получат нещо, което не заслужават, но за целта им е нужно одобрението на околните, или когато са решили да си служат с инсинуации.Разговаряйки с най-близките си хора ние казваме втория израз тогава, когато искаме съвет от тях. Лошо е, когато по този начин се съветваме с някого, на когото имаме доверие, но той не е приятел, а злонамерен лицемер
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самочувствието КАТЕГОРИЧНО НЕ в резултат от постижения. Категорично. Пиша го като човек, който повече от 40 години професионално работи пряко с хора, с които контактите НЕ са момолетни. Самочувствието също така не значи авторитарно или високомерно поведение. Нито самостоятелност.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самочувствието идва с оценка на постигнатото и признание за пропуснатото! Няма връзки, няма братовчеди, нито авери и братлета!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мъж със самочувствие не се опитва да си глътне корема в присъствието на привлекателна женска.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А кои са на високо самочувствие ? :)))
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колкото е по-малък кръгозорът на човека, с толкова по-малко неща би могъл да се съпоставя и да преценява собственото си място. А дали някой изглежда смешен? Интересно, но на немски "комиш" значи странно, а не смешно, т,е, това което не познаваме, го преценяваме емоционално и защитавакйи себе си. Смехът и присмиването имат и функция за излизане от неловка ситуация.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9 Точно. Темата е писана от някой върл фен на Андрю Тейтовците.
10
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Я ми обяснте, дето ми набихте минусите, какво не ви хареса? Не сте ли забелязали, че колкоот понадъхани и самоуверени са някой хора, толкоав повече проблеми имат. Или е тотално обратнто на това, кеото показват или искат да ви измамят. Бях в зала, в коят средното IQ беше 145+ и знаете ли - н засякох ГРАМ самочувствие и прочие. Може би е до хората, занм ли. Сигурен съм, че ако беше конвенция на продавачи, щяха да има сако за 5000 евро и тениска, на която са се снимали с някой американски президент
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дрън, дрън. "Съжалявам", "Извинявам се" и "Може да не съм прав" са характеристики на културните и интелигентните хора.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимна 6 - Сравнително умен ход особено ако си сред много хора, които не познваш. Самовлююбен нарцис, с или без покритие, е изключителна слабост в характера на човек и може да се възползват от нея. Ако знаеш, че имаш такъв проблем, прави, като кокаджийте - не в офиса и не пред колеги, освен ако не сте си една порода.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 4 Пълно е със самозабравили се, дето не се сещата, че ако не бяха връзките и няколко късметлийски моемтна, щяха да са пълни бетери. Знам едно нахално, дето "мама има потични линии, ама сме бедни", дето от пследно в курса, го писаха "зам. управител", а реалния управител, трябваше да го изслушва и толерира, защото освен мама "тати има малко дялове и двама министри са ни роднини". После обича да изнася речи, как чел Наполен Хил и "доктор Питърсън" и те му помогнали "да се саморелизира".