7 дзен будистки правила за трудни моменти

Понякога наистина е трудно да се амери смисъла на живота
16 апр 2024 13:49, Екип на Tialoto.bg
12
7 дзен будистки правила за трудни моменти
Снимка: iStock

Ако чувствате, че почвата се изплъзва под краката ви и напълно сте загубили контрол над живота си, може да се обърнете към философията на дзен будизма, за да намерите нови опорни точки.

Понякога наистина е трудно човек да намери смисъла на живота си и да разбере неговата цел. Заетостта с работа, ежедневни дела, желанието за себереализация и успех отнема толкова много време, че губим от поглед важното – да разберем себе си по-дълбоко и да почувстваме истинските си желания. Много от нас просто живеят живота си, следвайки стандартните модели, наложени от обществото и идеалите на „американската мечта“.

През дългите години на човешката история хората са се сблъсквали с този духовен проблем и в резултат на това се е появила ценна мъдрост, от която всеки от нас може да се поучи. Философиите на будизма са оказали значително влияние върху развитието на човешкото мислене, помагайки ни да намерим начини да живеем по-спокойно и щастливо.

Фокусирайте се наведнъж само върху едно нещо

„Вършете всяка работа бавно, лесно и съзнателно. Не правете неща, за да можете просто да се отървете от тях. Работете без напрежение, но с пълно внимание. Станете едно цяло с работата си и ѝ се наслаждавайте. Без това денят ще изгуби всякакъв смисъл“ – Тит Нат Хан.

Изследванията показват, че хората не са толкова добри в многозадачността, колкото биха искали. Имате чувството, че правите повече, но това намалява качеството на работата, която вършите.

Пълното съсредоточаване върху една задача ни позволява да придобием по-задълбочено разбиране, да използваме креативното си мислене, да вземаме решения по-ефективно, да постигнем по-добри резултати. Фокусираният подход ни позволява наистина да се потопим в процеса и да постигнем вътрешна хармония, което допринася за висока производителност и качество на извършената работа.

Фокусирайте се върху настоящия момент

„Когато сме внимателни и дълбоко във връзка с настоящия момент, нашето разбиране за случващото се се задълбочава и започваме да се изпълваме с приемане, радост, мир и любов“ – Тит Нат Хан.

Да бъдеш в настоящия момент е една от ключовите концепции на дзен философията. Това е способността да бъдеш напълно присъстващ тук и сега, да усещаш всеки момент без мисъл за миналото или бъдещето.

Важността да бъдем в настоящия момент е, че ни позволява да изживеем истински живота, въплътен във всеки дъх, движение, поглед. Когато се потопим напълно в настоящия момент, ставаме по-осъзнати и внимателни към това, което се случва около и в нас.

Да бъдеш в настоящия момент помага за облекчаване на стреса, тревогите и безпокойството. Ние просто съществуваме тук и сега, в пълен контакт с реалността, което ни позволява да изживеем невероятните моменти от живота с по-голяма дълбочина и интензивност.

Кои са другите петм важни мъдрости на Буда и Тит Нат Хан, които могат да бъдат полезни в онези моменти, когато изглежда, че нищо не е наред, разберете от Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: дзен будистки правила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ходещ на Ступа често преди 1 месец
До АнонименНе схващаш основното в будизма. Няма страдание. Има път и всяко предизвикателство може да се възприеме като урок, не като източник на страдание. Страданието е лично интерпретиране и емоционално преживяване, когато вместо него трябва да има осъзнаване и проСВЕТление /светлината да проникне в същността ни и да ни издигне до по-високи честоти на вибрация на материята, която ни изгражда и съответно на духа, за който тялото ни е храм. задълбаваш на генетично ниво, а гените СЕ МЕНЯТ!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Животът е труден и всичко е преходно. Това трябва да се приеме. Само обичта носи удовлетворение.
10
2
 
2
 
! Отговори
61 преди 1 месец
Тази на снимката може да ме буди когато си поиска!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Текстът е поредната глупотевина. Който го е писал, едва ли работи нещо смислено. Как си предствя например една детска учителка сред трийсетина деца да е с модела който препоръчват тук. Кои са тези стойностни хора, които просто "живеят живота си" ...?
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на будизма е медитация и как да спрем да се прераждаме, затова не би трябвало да дава подробни съвети и само отбягва въпроса как наистина да СПРЕМ. Целта на живота е да се пренесе ДНК молекулата в бъдеще, без оглед на страданието на организмите. Те са само демонстративни модели, които да бъдат проверени и доказани като продължават да доказват че могат да страдат и същевременно да изпълняват ролята си. Имаме много мозък и това усложнява мисията защото знаем че сме обречени.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правило на Буда - у чекмеджето само пачки по 500 евро :)))
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
основното е да се задоволяваш с това, което имаш, неосъществените желания водят до страдание, няма желания - няма страдание
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смисълът на живота съвсем не е трудно да се намери, стига да сме наясно по какво се различава живата от "неживата" материя. А то е - по начина на възпроизвеждане. "Неживата" материя се възпроизвежда в същите структури, а "живата" - винаги е различна. Пиша думите в кавички, защото и т. нар. елементарни частици също са в непрекъсната промяна. Което значи, че смисълът е в творчеството, в създаването. И човек е удовлетворенм когато реализира творческите си заложби, а не като плюска и тъпче.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много полезна информация, във връзка с галопиращата ДЗЕН-инфлация
3
0
 
3
 
! Отговори
Навитак преди 1 месец
Искам Мишето в дзадзен поза- тук и сега!
2
0
 
5
 
! Отговори
Основното преди 1 месец
Дзен правило за ходене по вода е да стъпваш по камъните, които са на 2 см под повърхността на водата.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психоложката на хан Крум го питала как се справя със стреса. А той отговорил: "С изкуство. Правя чаши."