Неда Соколовска, 38 г., театрален режисьор, София
Неда е театрален режисьор и се занимава с документален театър. Спектаклите, които поставя, са базирани на интервюта с реални хора и засягат наболели проблеми в обществото. На 23 години е заминала за Хелзинки, за да учи режисура. По време на следването си е развила кулинарните си умения и е научила основите на финландскта, индийската и тайландската кухня.
Помагала е в кухнята от малка и пази потомствената рецептурна книга от баща си. „Родителите ми възлагаха да беля лука и картофите от невръстна възраст. Израснах в една кухня, в която постоянно се готвеше. Храната ни сплотяваше като семейство.“ Дори в шести клас е закъсняла за училище, защото й хрумнало да прави баница на разсъмване. През цялото време във Финландия си е заквасвала българско кисело мляко. Сега, когато вече е в България, си приготвя домашна лютеница. Мечтае да направи театрално-кулинарен проект, в който зрителите да бъдат и действащи лица в едно истинско гурме приключение с реална храна и вълнуващ сюжет. Снимка: bTV
Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу сформираха елитната селекция от 16 хоби-готвачи в новия сезон на MasterChef.
В елиминационното готвене журито раздели всички 35 притежатели на бели престилки от кастингите в три групи, които трябваше да създадат кулинарен шедьовър със специално подбрани продукти от всеки от професионалистите. Носителите на трите златни престилки – Куин Чан, Линда Петкова и Димитър Тончев не участваха в голямата битка, но имаха отговорната задача да изберат основния продукт, който става задължителен за ястията на всички останали.
Първата група на състезаващи се за място в MasterChef разполагаха с едни от любимите съставки на Chef Андре Токев – мастило от сепия, масло, шам фъстък, лимон, кисело мляко, батат, цвекло, целина, свежи билки и черна леща. Димитър реши да улесни претендентите за място на арената на MasterChef и определи пилешките дробчета като достъпен продукт, който да даде равен старт на кулинарите.
Втората група имаше задачата да демонстрира познаване на азиатските вкусове, подбрани от Chef Петър Михалчев. Те разполагаха с пресен лук, соев сос, краставици, комбу (ядливи водорасли), кацо буши (изсушена кожа на риба тон), скариди, гъби шийтаке, китайско зеле, жасминов ориз, „тогараши“ (микс от седем подправки) и рибен сос. Куин избра като задължителна съставка за ястията на колегите си черноморски лефер, поради множеството възможности, които предлага.
В третата група съставките пред претендентите за място в MasterChef бяха подбрани от Chef Силвена Роу. Тя им предостави портокал, ядки макадамия, фурми, овесени ядки, какао, чия, кокосова захар и масло, карфиол и киноа. Линда избра за състезателите основен продукт тиква, който зарадва, но и разочарова готвачите.
Вижте 16-те финалисти в нашата галерия.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase