Линда Петкова, 40 г., икономист, Канада
Линда е канадка, щастливо женена за българин от 19 години. Живеят в България от 12 години и имат 3 дъщери. Голямата страст на Линда е сладкарството. Въпреки че много обича сладкиши, преди години Линда открива, че има непоносимост към глутен и, за съжаление, я е предала на децата си. Една от дъщерите й страда и от диабет. „А няма как да обясниш на малко дете защо не може да яде сладкиши.“ Носи й удоволствие да радва малките с подобни на нейните проблеми. Защото „всяко дете заслужава торта за рождения си ден.“ В MasterChef иска да покаже как диетичната храна също може да бъде вкусна. Снимка: bTV
Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу сформираха елитната селекция от 16 хоби-готвачи в новия сезон на MasterChef.
В елиминационното готвене журито раздели всички 35 притежатели на бели престилки от кастингите в три групи, които трябваше да създадат кулинарен шедьовър със специално подбрани продукти от всеки от професионалистите. Носителите на трите златни престилки – Куин Чан, Линда Петкова и Димитър Тончев не участваха в голямата битка, но имаха отговорната задача да изберат основния продукт, който става задължителен за ястията на всички останали.
Първата група на състезаващи се за място в MasterChef разполагаха с едни от любимите съставки на Chef Андре Токев – мастило от сепия, масло, шам фъстък, лимон, кисело мляко, батат, цвекло, целина, свежи билки и черна леща. Димитър реши да улесни претендентите за място на арената на MasterChef и определи пилешките дробчета като достъпен продукт, който да даде равен старт на кулинарите.
Втората група имаше задачата да демонстрира познаване на азиатските вкусове, подбрани от Chef Петър Михалчев. Те разполагаха с пресен лук, соев сос, краставици, комбу (ядливи водорасли), кацо буши (изсушена кожа на риба тон), скариди, гъби шийтаке, китайско зеле, жасминов ориз, „тогараши“ (микс от седем подправки) и рибен сос. Куин избра като задължителна съставка за ястията на колегите си черноморски лефер, поради множеството възможности, които предлага.
В третата група съставките пред претендентите за място в MasterChef бяха подбрани от Chef Силвена Роу. Тя им предостави портокал, ядки макадамия, фурми, овесени ядки, какао, чия, кокосова захар и масло, карфиол и киноа. Линда избра за състезателите основен продукт тиква, който зарадва, но и разочарова готвачите.
Вижте 16-те финалисти в нашата галерия.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase