След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да задържат положението доката открият някаква ваксина и сурогат на ваксина и хората да им писне, и накрая да кажат, ето ваксина, задължително ваксиниране и вдигаме мерките, е браво, най-после, ако трябва и два пъти ще се ваксинираме.
78
4
 
18
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Страх,голям страх ги тресе герберастите!ГЕРБ се цепят по шевовете и Боко е уплашен,защото не може да удържи положението.Цветанов има поддръжката на американското еврейско лоби и дори Мустафата не може да помогне на Боко.
77
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре е да си планират оставките. На народа му писна от човеколюбци и лицемери. Свобода или смърт.
76
1
 
18
 
! Отговори
Щабари преди 3 години
В крайна сметка ще получат благодарности с тояга.
75
9
 
7
 
! Отговори
Затваряй преди 3 години
Време е да върнем КППтата
74
2
 
18
 
! Отговори
Ген Минетчийски преди 3 години
Ще ви затварям пак,беше голяма грешка че отхлабихме мерките..
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече Божков ги притискас данни, че са тотални корумпета, колкото повече заплитат в лъжите си толкова повече растат и заразените.Целта на управляващите престъпници е ясна - връщане на извънредното положение за да не дават оставка.
72
8
 
20
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
НЯМА В СВЕТА ПО-ГОЛЯМ ХИТРЕЦ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ***...ТОЙ НЕ Е ЧЕЛ ДАЖЕ ЕДНА КНИГА,СЛУША ЧАЛГА И ЗНАЕ ВСИЧКО...КАК БИЛ ГЕЙТСЕ ПУСНАЛ ВИРУСА ЗА ДА ПРОДАВА ВАКСИНИ???КАК ВИРУСА Е ЕДНА СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ С НЯКАКВА ТАЙНА ЦЕЛ???*** Е НАЙ СМЕЛИЯТ КРИТИК НА ПОЛИТИЦИТЕ,НО САМО КОГАТО ПИШЕ АНОНИМНО ПО ФОРУМИТЕ...ТОЙ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВДИГНЕ НА БУНТ СРЕЩУ КРАДЛИВАТА, САМОЗАБРАВИЛА СЕ ШАЙКА КОЯТО ГО УПРАВЛЯВА--САМО ЩЕ ПСУВА ЗЛОБНО ПОД МУСТАК.КАТО ЦЯЛО СМЕ ТАКЪВ НАРОД-ЗА СЪЖАЛЕНИЕ-НИКОЙ НЕ СПАЗВА МЕРКИТЕ..
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до АнонименТе с туджи, трийджи и фоурджи не могат да те проследяват, и туджи, триджи и форджи не са вредни защото са демократични и капиталистически, но файвджи е комунистическа, от Китай и затова е вредна технология.
70
3
 
17
 
! Отговори
Мутафчийски Щаба преди 3 години
Отменяйте почивките! До дни връщаме извънредното положение!
69
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам защо толкова упорито искате да свършите на бесилото, мракобесници мръсни!
68
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да всяват страх и паника и накрая да ни чипират с една задължителна ваксина срещу короната и да ни проследяват с 5G технологията. Както казва народа: Всеки слух базира на някаква истина, колкото малка и да е тя.
67
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканНикой няма да задължава хората. Просто който не се ваксинира децата му няма да имат право на детска градина и училище, няма да има право да посещава болници, летища, гари, кина, градски транспорт, молове и други обществени места, ще плаща здравни застраховки 10 пъти по високи от тези които са ваксинирани и хората са свободни сами да решават дали да се ваксинират, никой няма да бъде принуждаван.
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една африканска страна, май беше Танзания дали проба от плод папая и от коза и от машинно масло за тест, както се полага, дали име на човек, възраст, пол и т.н.. Папаята и козата се оказали с корона вирус.
65
3
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Чува се за ваксина против корона, но няма да успеят да задължат хората, няма да им бъде позволено. Всички ще се вдигнат на бунт. Няма да позволя да ми вкарат коронавирус както съм здрав и не боледувам от години.
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиони хора по света вече не ползват лекарства и не ходят на лекар и в резултат не боледуват или ако боледуват се оправят сами. В резултат фармацевтичните компаниее губят милиарди, лекарските търговски дружества също. Затова решението е задължителни ваксини всеки месец, толкова е действието на ваксината, освен това има странични ефекти които ще донесат други болести. Така оборотите на фарма индустрията и лекарите ще скочат, ще има потребление и икономиката ще се съживи.
63
0
 
32
 
! Отговори
Смени реалността преди 3 години
Вчера умряха 300 българи от различни болести. Никой обаче не се интересува от какво са умрели и може ли и трябва ли да правим нещо за да го предотвратим. Нула човека умряха вчера от covid, но само за него пишат и за страшната перспектива, ако все пак умре един пенсионер от covid.Нещо гнило има в това преекспониране на covid-a пред стократно по-големи проблеми!?
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циркаджии, друго не ми идва на акъла като ги гледам слугите на пожарникаря
61
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При естествения имунитет против всеки грип антителата остават няколко месеца в организма - колкото е активността на грипните вируси. Освен това имунната система укрепва и в паметта и се запечатва информация как да действа в такива случаи. При ваксините имунитета е спорен, и ако изобщо го има той е няколко седмици. Освен това има дълъг списък от странични ефекти които направи са вредни.
60
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно има натиск от ЕС да се обявят реалните резултати по заболяването, вероятно шока за българите ще е страшен. Всички лъжи бяха за да може фирмите на герб да предлагат чадъри по морето по 64 лева