След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според моето проучване за град Велико Търново - няма епидемия. Ококолих пеша целия град.
98
9
 
6
 
! Отговори
Затваряй преди 3 години
КПП-тата са задължителни за септемврийските празници. Пак ще има рев, пак ще имс цирк.
97
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ivailo Хората са много зле, ако няма протести ще я караме така години, то това е целта. Ти може би си много по млад, но ние 60 годишните нямаме време колко нормален живот ни остана че да ни налагат ограничения, да носим маски, да не се гримираме, да не ходим в парка без куче, къде да сме сядали и къде да не сме сядали... Между нас има интелигентни хора с добри професии и щаба се кефи че ни държат в подчинение.
96
2
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До АнонименТе ГЕРБ не са ли БКП? Преизбират се на всички избори.
95
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"План по дни"...?!?!-какво означава това и къде можем да се запознаем с него ?Или е ТАЙНА?...Или просто нема такова животно?..Какво става?..-Поредната АЛАБАЛИСТИКА?.......Но едно е категорично:-"Запече ли са опят ситуацията,ВРЪЩАМЕ МЕРКИТЕ"!!!!..така че:-Бъди готов,българино!../Винаги готов!/
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщайте БКП-тата!
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама не Сложи си поне и ти плюс или минус си сложи.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Затваряй "Ме може."
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" 88 ***." Ти си *** провокатор, пишеш от известно време Познаваш се по стила. Уж че си загрижен за хората да не се заразяли, цял живот да ходели с маски и други подобни дивотии в услуга на фирми задръстени с маски, то и други лобират за това....
90
0
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До българин 91 Твоите писания безспорно са част от картинката! Виж и друга част!Мутафчийски - коремен хирург!Кантарджиев - микози и кандидози /гъбички/!Говори за цифри, не за числа: цифри са от 0 до 9; числата се образуват от цифри! Аритметика се учи до 4 клас!Кунчев - бактериални и вирусни инфекции предавани от животни и кръвосмучещи на хора! Кантарджиев е в журито за докторския автореферат на Кунчев за кърлежите! Сина на Кантарджиев: шеф на кожното във ВМА!
89
13
 
7
 
! Отговори
СЕДЯЩ КОТАК преди 3 години
ГАЩНИЦИ, дядовците и прадядовците ви са се били и са стояли с месеци по окопите, вие една карантина не можете да издържите! СТЯГАЙТЕ СЕ И СИ ПРИПОМНЕТЕ, ЧЕ НЕ СТЕ ВЕЧНИ!
88
16
 
2
 
! Отговори
Затваряй преди 3 години
Някой може ли да изтъкне една смислена причина да няма КПП-та? Ме може. Връщайте КПП-тата!
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Началото на пандемията било много тежко" Очертава се краят да е много по тежък.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Играят го доброто и лошото ченге. Премиера и щаба...
85
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Само за сравнение да кажа: Една микровълнова фурна в Технополис струва максимум 500 лева, електронна. Механичните са до 200 лева.Един автоклав по каталог на химическия магазин Валерус в София струва над 5000 лева.Та накратко, автоклавът е уред с който се стерилизират всички микроорганизми, включително и вируси, с изключение само на приони.Една микровълнова какво стерилизира (за 500 лева)???На дядо киселото мляко?
84
4
 
24
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Какви мерки ще връщаш бе бай Шиле ??? Да ги спазват тия които се чувстват застрашени, а не 90 % от хората.
83
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои мерки не се спазват?Аз не виждам в магазините хора без маски.В най-голямата жега стоят по спирките с маски, те съвсем са превъртели.
82
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***. Освободиха мерките да се заразят хората.
81
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините увреждат имунната система, освен това са причина за много тежки болести причинени от страничните ефекти. Ваксините са като ефекта на доминото за болестите. Това е благодат за лекарските търговски дружества и фармацевтичната индустрия.
80
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус го е имало още от ноември 19 г., грип А, грип Б, не е било. за мерките, които бяха. Имаше ги - но не се спазваха. Тогава не упражниха контрол, сега ще следят по дни? Много ще ме извинявате, г-н Професоре, и да сложите мерки - много няма да ги спазват, както и преди. През цялото време трябваше да излезе някой и да каже - пазете се така, защото никой не знае как да го лекуваме този вирус. И щеше да има по голям резултат. Това колко починали - не впечатлява никой.