Най-известната жена в историята на Русия - Екатерина Велика

За любовния й живот се носят легенди
18 юни 2020 19:40, Иванка Гъркова
51
Най-известната жена в историята на Русия - Екатерина Велика
Снимка: БГНЕС

През октомври 2019 г. излезе минисериалът „Екатерина Велика“. Макар да нямат интерес от исторически личности, много от нас го изгледаха с любопитство, защото в него животът на една от най-властните жени в руската история е представен с пикантни подробности. Императрицата била доста амбициозна – както за власт, така и за мъжко внимание, без което не можела.

Коя е София Аугуста Фредерика?

София Аугуста Фредерика е родена на 2 май 1729 г. в Щетин, Германия (някога част от Прусия). Тя е принцеса на Анхалт-Цербст. Израства в благородническо семейство. Баща ѝ е пруският принц Кристиан Август фон Анхалт-Цербст. Майка ѝ – Йохана Елизабет фон Шлезвиг-Холщайн-Готорп, не ѝ обръщала особено внимание като малка, защото се грижела предимно за по-малкия ѝ брат – Вилхелм Кристиан Фридрих.

Като малка София била отглеждана от своята бавачка Бабет. След като брат ѝ почива на 12-годишна възраст, майка ѝ започва да се занимава повече с нея и я подготвя за брак. Водейки я на различни приеми, тя иска да ѝ намери знатен ухажор, с когото да ѝ осигури охолен живот. От своя страна, едва 15-годишна, тя намира това като единствения начин да избяга от контрола на майка си.

Обучавана от свещеник, тя има своите религиозни възгледи, но животът ѝ по-късно поставя под въпрос какво точно е научила от него. Учи немски и френски, а по-късно и руски, като учителите ѝ преподават у дома. Отделно се запознава с лутерианството и историята на нейната родина.

Първи контакти с Русия

Още като тийнейджърка, Катрин II, както я наричат по-късно, пътува на няколко пъти до Русия. Там тя се среща с императрица Елизабет през 1744 г. Тя веднага я харесва за нейния племенник Карл Петър Улрих. Тъй като тя няма наследници, бърза да му намери жена, с която да продължи рода ѝ.

За брака по сметка, наследниците, вижте повече в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
мериян преди 5 дни
Никой не може да и отрече величието и ! ЕДНА ВЕЛИКА ЖЕНА НАПРАВИЛА ЕДНА ВЕЛИКА СТРАНА ! Какво по-хубаво от това ! Всъщност тя е родина в Полша !
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото има запазени портрети на Екатерина и запазени оригинални рокли,които е обличала,носа и е леко гърбав и остър,леко е била и закръглена,на тази статуя е красива и изглежда като истинска рускиня!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екатерина е предала руски земи на немците.Защо бе Кате?И е нашамарила османците.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости,това изобщо не е най-известната жена на Русия,просто Екатерина е немкиня и я рекламират непрекъснато,има доста по-велики и талантливи руски жени от нея!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ахахахаха, на рушкия половината имена в областта на науката са му отпреди минимум 100 години а другата са скапани оръжейници. Ахахаха, така е Блатная от война живее.Ломоносов, ахахахахаха. Другарю, тази личност знаеш ли поне в кой век е живяла?А писателите им масово са писали за това какъв мизерен народ са. Явно ТИ не си ги "чувал" ако си мислиш, че са много ласкави към пропадналата им култура.Почти всички руски композитори са учили или взаимствали от европейски.Хахаха
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Леко да го карат "по кротко".
29
2
 
4
 
! Отговори
роза преди 3 години
Аз харесвам руското културно наследство и руския народ като близък по дух и език славянски народ,но не харесвам руските политици-бивши и сегашни-които унижават народа и го докарват до просешка тояга.Имам предвид обикновения народ,а не шепата новоизлюпени богаташи.
28
5
 
2
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 3 години
До До 15Пълна измислица и глупост! Там са чергарствали разни племена и руснаците са наричали тези територии "Дикие земли". Българи са бягали с руските войски и императорът ги е оземлявал в Бесарабия. Малко от тях са се заселили в Северното Причерноморие и в Крим.Я си кажи, защо слагаш братушки в кавички? Вазов чел ли си някога? Той не слага кавички! Кои са ти братята? Дето ни бомбардираха и избиха 4000 невинни българи?Дето сеят смърт по цялата Земя? Те ли ти плащат да гадиш?
27
1
 
1
 
! Отговори
do 34 преди 3 години
а най-вече със СмирнОФФ
26
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 34Може би нещо като чалга,анцуг тип потури,нещо модерно ще да е май..
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Да бе, позор на цивилизацията с Ломоносов, Менделеев, Попов, Павлов, Лобачевский, Корженевская, Басов, Прохоров, Келдыш, Марков, Туполев, Антонов, Яковлев, Сухой, Янгел, Камов, Мил!С Чайковский, Глинка, Мусоргский, Римски-Корсаков, Рахманинов, Прокофиев!С Пушкин, Лермонтов,Тютчев, Толстой, Достоевский, Чехов, Бунин, Булгаков, Маяковский, Горький, Шолохов!А на теб къде ти е цивилизацията? Сигурен съм, че тези имена не ти говорят нищо, пи-текантроп!За теб какво е цивилизация?
24
3
 
5
 
! Отговори
Каква изненада преди 3 години
Най-известната жена в историята на Русия е ......... Германка !
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турска му работа
22
6
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Склонен съм да се съглася. Имат изключително богата държава от гледна точка на природен ресурс, но стандартът на живот е по-лош от този в България. Което говори за лошо ръководство на човешкия ресурс.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Като се има предвид с какво разполагат и на колко се разпростират, руснаците са абсолютен позор за цивилизацията.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците са велика нация, много неща са открили и много са създали. И руснаците има с какво да се похвалят, но са много зад германците като принос за човешката история. :)
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плюят жената, защото е германка.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-известната рускиня..е германка
17
0
 
0
 
! Отговори
Ешек преди 3 години
100000 Турски затворници са пуснати от затворите по повод вируса ковид
16
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Слава на бога че не е от ориента !