България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
3
 
7
 
! Отговори
Angry преди 3 години
Роден съм 1963 г. и имам претенции, че познавам този режим много добре
257
5
 
18
 
! Отговори
преди 3 години
Аз пак да попитам: българският гражданин какво ще спечели от приемането на еврото от страната ни ?
256
1
 
8
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
До Angry По думите ти личи, че не си роден преди 89г и се слушал само глупости и лъжи за тогава и то едностранчиви.
255
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимата на 1996-1997 година. Училищният стол се оказа непристъпен за учениците от езикова гимназия Бертолт Брехт в Пазарджик. Просто цената на баничките се сменяше с такава скорост, че майките на тийнейджърите не можеха да улучат котировките на следващия ден. Минахме на домашни сандвичи и айрян.Това ни чака но в евро.Деноминацията я преживях отивам на магазина една цена не ми стигат парите след 5 минути още по нагоре цената..
254
4
 
6
 
! Отговори
Angry преди 3 години
И какви бяха тези водещи производства?
253
2
 
2
 
! Отговори
Angry преди 3 години
И какво точно помниш през годините?
252
6
 
12
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
До SHEFA до 89г малка България беше държава с големи за времето си материални и парични активи ,с водещи производства в света,а след тази дата беше ограбена от наши и чужди крадци и се превърна в дрипава цига,нка на която всеки гледа с пренебрежение,защото в нея вече няма нищо! След сегашното време без война държавата трябва да тръгне от нулата.
251
8
 
8
 
! Отговори
Angry преди 3 години
89' властта падна, защото бяхме затънали в много дългове и ги платихме следващите 15 години всички ние
250
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ни загроби живи... Чудех се с какво ще го запомним вече знам.
249
9
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
Дай Боже да се разпадне преди да влезем!!!
248
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чрез измама ни приеха в евро чакалнята. Борисов наля в на Цеков в банката около 5 милиарда лв. За да сме изрядни на документи... Но реалността е друга и ще страдаме и гладуваме това решение много, много дълго време.
247
4
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
Д-р Борисов. Аз като българин живял и през социализма.И помнещ всичко през годините! И виждайки как си се Сдушили с д-р Гешев.. ИСКАМ ТВОЯТА ОСТАВКА!!! ЛИЦЕМЕР ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ! Ерата " Борисов" свърши!
246
4
 
14
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
До Референдум евр съюз е сборище на всички бивши колониални държави намерили нова форма на крадене на ресурси от бившите соц държави! Българи опомнете се и се противопоставете на новото робство готвено от герб на България,което значи нейното унищожаване като държавност и като територия!
245
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и сега ми кажете че Черна Гора е минала през целия този процес...нито са в ЕС, но са с Евро
244
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо стотинки ще броим евро центове. А мизерията ще се увеличи драстично.С деноминацията на лв. бях тийнейджър сека минаха горе долу още толкова години и пак ще ни ограбят здраво.
243
7
 
18
 
! Отговори
Референдум преди 3 години
Не на еврото това е смърта на българия като държава.Ако е хубаво еврото англичаните първи щяха да го приемат .а те излизат .но те си пазят държавата и валутата .излизат протестират а ние пишем по форумите.не на еврото .хора събудете се
242
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека направят Референдум дали искаме НАТО и ЕС ???? Няма и да има, защото ще трябва да бъдем БРИЗ 2 и да последва излизане .....
241
7
 
22
 
! Отговори
Миткалото преди 3 години
Ако беше хубаво първо Англия щеше да го въведе в своята държава.Всички стоки скачат двойно както се случи и с бившите държави които приеха еврото.Но все пак и Испания и Португалия започнаха с минимални заплати от 600 евро.А къде е България която при влизането си през 2007 година в ЕС трябваше да получи също минимална заплата от 600 евро - дори сега след 13 години минималната заплата в момента е 305 евро (610 лева)А при прието евро бедността ще е равна 150 евро или мин. пенсия равна на 125 лв .
240
5
 
9
 
! Отговори
ехо ,събудете се преди 3 години
Ако вие сте бедни с кого предпочитате да дружите-с бедни или с богати?
239
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено голяма стъпка напред към повишаването на жизнения стандарт в България, но е и крайно време да се избие мисленето тип 'тарикатче', за да има туризъм и инвестиции, а не крадене на кокошки