България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз

Заедно с нас в двете структури е приета и Хърватия
Обновена: 10 юли 2020 19:16 | 10 юли 2020 19:15, Бойчо Попов
429
България вече е в "чакалнята" на еврозоната и банковия съюз
Bloomberg L.P.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като съществена част от усилията на страната да влезе в еврозоната. Заедно със страната ни в двете структури бе приета и Хърватия.

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Този ход подчертава продължаващата привлекателност на валутата въпреки дълговата криза, която последва глобалния финансов срив през 2008 г. и многократните прогнози за смъртта на блока. Преминаването към еврото, което остава на второ място като глобална резервна валута единствено след долара, се разглежда в Източна Европа като средство за стимулиране на инвестиции и в някои случаи – на окончателно затръшване на комунистическото минало на региона.

Последната страна, която осъществи промяната, беше Литва преди пет години. Останалите четири съществуващи членове от Източна Европа са Естония, Латвия, Словакия и Словения.

България ще предприеме последващи ангажименти, за да се стигне до реално въвеждане на еврото, в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия. По тези последващи ангажименти предстои да бъдат проведени преговори с европейските партньори, включително с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

По време на престоя ни в „чакалнята“ е необходимо да се следи и за стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт, описани в член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.Hidden Field

На 10 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува доклада си за постигнатия напредък в седемте държави членки извън еврозоната, които са правно задължени да въведат еврото: България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чешката република и Швеция. В заключителната му част се обобщава, че България не е готова за приемане на еврото и вече не изпълнява част от формалните критерии. Страната покрива критерия за публичните финанси, както и този за дългосрочните лихвени проценти, но заради растящата инфлация не покрива критерия за ценова стабилност.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната година за членство в еврозоната.

Повече за пътя на страна ни към еврото вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още по темата: България в еврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация е Власта на Народа , Демокрацията се определя със Референдум , а Не еднолично решение !!!!!! Със Референдум бе Демократично и влизане във НАТО и ЕС ..но бе еднолично от шайка решено .......нека сега поне за Еврото да има Референдум ......ДА каже народа ДА или НЕ !!!!!
237
6
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До АнонименЦяла Южна Европа реве от еврото,нашите го хвалят!Що Полша,Чехия,Унгария и Румъния не го щат?Сигурно са по-будали от нас?Колкото до цените и заплатите-питайте хората дето са работили в чужбина когато се приемаше еврото!Ако е същото(а то ще е),очаквайте хляб от 1.20лв на 1Е,а заплати от 800-1000лв на 400-500Е.Е,горе-долу след 4-5 години ще си върнем стандарта,де.
236
3
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 267 Ти не знаеш ли? Той др Борисов тръгна от МУТРИТЕ! Това беше неговата "партия"! Прекрасно ПОМНИ ОТ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛЧ Има живи още от неговото поколение което ГО ПОМНИМ ПРЕКРАСНО! И се чудя на младите хора днес подкрепящи ГО! Ама днес има ИНТЕРНЕТ БЕ ДЕЦА! ПОРОВЕТЕ СЕ И ПРОЧЕТЕТЕ ЩО ЗА СТОКА БЕШЕ ТОГАВА др Борисов ! Там всичко си ГО ПИШЕ! Не съм ги писал Аз я!-:) И Не гласувайте по "симпатия" И Инерционно! Др Борисов е ЛИЦЕМЕР!
235
1
 
4
 
! Отговори
Хана преди 3 години
Кой разделя българите на българи и еничари ? Някъде отвън им навиват пружинките. Шоу.
234
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на всички българи!
233
12
 
21
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Референдум за Еврото!Ако хората го искат-така да бъде!Ако обаче не щат,Мутрагеньо да си обира крушите!
232
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврозоната е гаранция за стабилност и икономически обмен ! Тази стабилност рефлективно е условие за инвистиции .Тези инвистиции ще направят конкурентноспособен трудов пазар и естествено това е условието за вдигане на стандарта.Да,може в началото при приравняването на някой стоки да се получи известна загуба от десетичната запетая,но полека всичко ще си заеме завършен вид и България ще тръгне най-накрая по един надежден и честен път !
231
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова статия в началото Първи арестувани на протеста там са коментиращите.
230
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-бедните в ЕС с евро... Ужас.
229
4
 
14
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
"Браво" Бойко! Ще има да си харчиш паричките от шкафчето! Дано си жив дотогава, сега както се е дигнал народа срещу теб и слугите ти ме съмнява ама ти сам си изкопа грабо с лакумуто си мутренско его. Жив и здрав!
228
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да Швейцария не е в ЕС но не иска и да бъде,и каква е гаранцията че тоя съюз ще продължи вечно,знаем че съюзите рано или късно се разпадат като един съветски съюз например!
227
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A г-н Борисов в коя партия е членувал?
226
2
 
6
 
! Отговори
Хаштаг® преди 3 години
2023г. Най рано 1година ще са в циркулация евро/лев.
225
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим,Борисов !Бай-сетне дойде краят на червените олигарси !
224
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ще го приемем това е ясно дори и тиквата да не е на власт,но това ще бъде последният пирон в ковчега,ще видите!
223
4
 
15
 
! Отговори
Хаштаг® преди 3 години
Швейцария не е в ЕС Великобритания са три страни в едно а паунда си паунд и по скъп от еврото останалите си решават Аз знам за италианците ,че много съжаляват ,че се разделиха с"милиардите си след евроборда" Това е друже. Успех!!
222
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдалечаването от русия, беше дълго, но за сметка на това окончателно.вансеремос каскети!!!
221
9
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Само дето членството на България в Еврозоната няма да направи България по-богата, а по-бедна ще стане. Нито еврото ще помогне, нито членството, което ще струва на България милиарди годишна вноска.
220
8
 
18
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Имам колеги от Литва. Всички са единодушни, че след приемането на еврото са обеднели заради повишаването на цените. Това е една от причините да работят в Англия в момента.
219
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да обясни как еврото ще е по-добре за България и защо англичаните не искат и да чуят за него и си биха шута!Защо Швейцария не си смени франка, Унгария,Чехия не искат, скандинавските страни,защо ние се натискаме, гърците питайте като най-близо до нас,защо идват тука с автобуси на пазар а не си харчат еврото в страната си и ще продължават ли да идват като въведем еврото!!!