Изследваха родни звезди, как влияе пластмасата на тялото ни?

В пробите им са открити следи от 17 вида фталати и феноли
8
Изследваха родни звезди, как влияе пластмасата на тялото ни?
Снимка: Иван Дончев

Инициативата "Пластмаса в тялото" подложи на изследване 10 български известни личности за наличие на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Проектът се координира от Европейската мрежа за нулеви отпадъци в партньорство със „За Земята“ (България) и още четири европейски страни. Общо над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения се включиха в този здравен изследователски проект.

В инициативата у нас участваха актрьорите Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова и Христо Мутафчиев, певиците Веси Бонева и Маги Джанаварова, спортистите Магдалена Малеева и Невяна Владинова и шеф-готвачът Дани Спартак. Кампанията подкрепиха и двама медицински специалисти, акушер-гинекологът д-р Добринка Петрова, както и естетичният дерматолог д-р Снежана Атанасова.

Изследванията, направени през месец октомври в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве, показват еднозначно, че остатъчни вещества от пластмасовите опаковки се срещат често в човешкия организъм. В пробите от България са открити следи от 17 вида фталати и феноли, сред които моноетил фталат и метилпарабен с най-високите нива от всички участващи страни.

През последните години под предлог за по-лесно пренасяне, защита и хигиена на продуктите, се увеличи драстично използването на пластмасови контейнери за еднократна употреба. Оказва се, че пластмасата не само вреди на околната среда, но също така застрашава човешкото здраве.

Изследването има за цел да установи веществата, които попадат в човешкото тяло вследствие на употребата на еднократни пластмасови опаковки. Пластмасите, присъстващи в опаковките на храните, съдържат опасни вещества, които преминават в храната и проникват в телата ни. Според специалистите част от тези вещества се натрупват в организма и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други.

Пластмасовите опаковки за контакт с храни включват широк спектър от няколко хиляди химикала, много от които не са адекватно изпитани за токсичност. Тези умишлено добавени химикали, както и между 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени вещества, имат потенциал да преминават от опаковките в храните.

За да се промени тази ситуация е необходимо по-голямо познаване на проблема, промяна в хранителните навици в полза на здравословния начин на живот и най-вече промяна на политиките както на законодателно ниво, така и на целия бизнес с храни, опаковането и дистрибуцията им. Инициативата цели да повиши прозрачността и контрола върху химикалите в хранителните опаковки с еднакво високи стандарти за необработени и рециклирани материали и забрана за използването на най-опасните вещества за опаковане на храни. Опаковките за многократна употреба от безопасни материали предлагат подходящо решение, както на здравните рискове от еднократните пластмасови опаковки, така и на световния проблем със замърсяването с пластмаса.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 1 месец
Безалкохолни , бира , мляко , вода, хляб, дори твърд алкохол- всичко идва в пластмаси, които никой не знае от кога и къде се съхраняват и какви взаимодействия имат с продуктите . Аз бирата я пия от бутилки за многократна употреба, хем съм еко, хем приемам нужното ми количество дизенфектант.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докъде стигна кризата - спряха да се хранят с нормална храна и почнаха да ядат пластмаса.
4
0
 
1
 
! Отговори
СкараБира до Язовира преди 1 месец
след горчивиа опит с кремирането на хора със силиконови имплантанти където силиконът неизгарял а се разтапял, стичал и запичал на скарата и после роднините ако не изчегъртали скарата трябвало да купят нова. . . .
ще се окаже че след време като ни кремират с тия 3000000000 видал пласмасови химикали, че на пазара няма да има скари.
Съветът гласи: Запасявайте се със скари ако искате да ви кремират и по-ефтинко да ви излезе барбекюто.
Иследаните в кои био епруведки им бъркаха за натривка с клечка
3
0
 
14
 
! Отговори
До1 преди 1 месец
Де да бяха само тия неща!
Я помисли пак тая"Вездесъща"пластмаса не е ли навсякъде и във всичко около нас?
2
10
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Къде са звездите ?!? Ицо пияндето ли? Нарочен уж супер актьор, че чак хеликоптер му платихме. Злобен несретник от буржоазните софиянци, его и злоба до небето, а талант иЧ.
Малеева я знаем със заменките в София, а другите не съм ги и чувал.
Та пак питам - Къде са звездите?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам хората топлят в микровълнови храна в пластмасови съдове, пият течности от пластамосви чаши и шишета, че даже си ги и дъвчат. Луда работа.