Филип Бейкър Хол ни напусна на 90-годишна възраст

Легендарният актьор е починал в неделя, заобиколен от близките си
Обновена: 14 юни 2022 14:41 | 14 юни 2022 14:07, Йоана Цонева
8
Филип Бейкър Хол ни напусна на 90-годишна възраст
Снимка: БГНЕС

Филип Бейкър Хол, известен с характерните си роли в киното и театъра в САЩ, почина на 90 години, съобщи Асошиейтед прес.

Холи Уолфъл Хол, съпруга на актьора от близо 40 години, съобщи в понеделник, че Хол е починал в неделя, заобиколен от близките си в Глендейл, Калифорния. Тя каза, че допреди няколко седмици Хол се е чувствал добре и е прекарал последните си дни в добро настроение, размишлявайки върху живота си.

"Гласът му в края на живота продължи да бъде все така силен", казва Уолфъл Хол. Тя добави, че съпругът ѝ никога не се е оттеглял от актьорската професия.

В своята кариера, продължила половин век, Хол бе вездесъщо лице, чийто уморен и изтощен вид можеше да прикрие бурна интензивност и скромна чувствителност. Диапазонът му бе широк, но Хол, който имаше естествена сериозност, често играеше мъже в костюми, тренчкоти и лабораторни престилки.

"Мъже, които са подложени на силен стрес, по-възрастни мъже, които са на границата на търпимостта си към страданието, стреса и болката", казва Хол пред "Вашингтон пост" през 2017 г. "Имах афинитет към изиграването на тези роли."

Роден в Толедо, Охайо, след като се премества в Лос Анджелис през 1975 г., Хол първоначално се посвещава повече на театъра, отколкото на телевизията и киното. Докато се снима за роли в Холивуд (епизод от "Добри времена" е една от първите му роли), Хол работи с актьорския театър в Лос Анджелис. Там той играе Ричард Никсън в едноактната пиеса "Тайната чест" - роля, която повтаря във филмовата адаптация на Робърт Олтман от 1984 г. Критичката Полин Каел пише, че Хол "използва липсата на звездно присъствие и страховете на актьора от собствената му посредственост по начин, който сякаш е паралелен на чувствата на Никсън".

Още по темата
Хол прави впечатление и с най-малките си роли в други филми, като "Среднощно бягане" от 1988 г. Но извън театъра Хол изпълняваше предимно гостуващи роли в телевизията. Това се променя, когато през 1992 г. той снима програма на PBS. Тогава Хол се сблъсква с асистент на продукцията в началото на 20-те си години на име Пол Томас Андерсън. Двамата се срещат, пушат цигари и пият кафе между сцените. Андерсън, който смята, че Хол не е получил заслуженото си в киното, го моли да погледне сценария, който е написал за 20-минутен късометражен филм, озаглавен "Цигари и кафе".

"Чета този сценарий и наистина ми беше трудно да повярвам, че това момче е написало този сценарий", казва Хол пред AV Club през 2012 г. "Искам да кажа, че беше толкова брилянтен, резониращ с нюанси навсякъде, като драматург. Разбира се, като филм никога не бях виждал нещо подобно. Беше зашеметяващо."

След като късометражният филм, струващ 20 000 долара, участва във фестивала "Сънданс", Андерсън го разширява в своя пълнометражен дебют - "Hard Eight" от 1997 г., който катапултира кариерата на Хол. В него Хол играе мъдър и учтив комарджия на име Сидни, който обучава млад скитник (Джон Си Райли) на занаята. В една незабравима сцена, първата на Филип Сиймур Хофман с Андерсън, комарджия с гореща глава укорява Хол, че е "старчок".

Андерсън отново ще ангажира Хол в ролята на магната от кината за възрастни Флойд Гондоли, който предупреждава продуцента на порнография Бърт Рейнолдс за бъдещето на индустрията в "Буги нощи". Във филма на Андерсън "Магнолия" Хол играе Джими Гатор, водещ на детско предаване за игри.

"Особено съм очарован от характерните актьори, от желанието да ги превърна в главни актьори", казва Андерсън пред "Лос Анджелис Таймс" през 1998 г. "Виждам Филип Бейкър Хол, той е просто... актьор, когото обичам. Няма никой друг с такова лице или глас."

За мнозина Хол е незабавно разпознаваем с едно от най-силно забавните гостувания в "Зайнфелд". В 22-ия епизод на ситкома през 1991 г. Хол играе лейтенант Джо Букман, следовател от библиотеката, който преследва Зайнфелд заради просрочено с години копие на "Тропикът на рака". Хол го изиграва като твърд детектив от жанра "ноар", като казва на Зайнфелд: "Е, имам една идея за теб, Джой-бой: Времето за партита свърши."

Хол е върнат за финала на "Зайнфелд" и от Лари Дейвид в "Curb Your Enthusiasm". Дейвид веднъж казва, че никой друг актьор не го е разсмивал повече от Хол.

Сред многобройните му други участия са "Вътрешен човек" на Майкъл Ман, като продуцента на "60 минути" Дон Хюит и "Догвил" на Ларс фон Триер. Хол участва в "Кажи нещо", "Шоуто на Труман", "Талантливият мистър Рипли", "Зодиак", "Арго" и "Час пик". Хол играе съседа Уолт Клизак в сериала "Модерно семейство". Последното му участие е в сериала "Месия" от 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 година
Забавят, но Не Забравят!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво,светът на 20век си заминава.?Чакаме и Стефчо Цанев.
4
1
 
4
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
"...е оцелял от съпругата си, четири дъщери, четирима внуци и брат си" Невъзможно. Никой не може да оцелее при такива обстоятелства.
3
1
 
2
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Днесчету наемете хора, които знаят английски бе ? Спрете с тия гугъл-преводи.
2
1
 
3
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Хол, който е женен за Даяна Люис в продължение на три години в началото на 70-те години на миналия век, е оцелял от съпругата си -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Да цензурирате нещо, кеото не е в крак с либералната линия - сте първи. Но да напишете нещо, като хората, дори изпращайки един голям актьор в последния му път ... Каква е тая простотия,жена му да не е искала да го убие?
1
0
 
5
 
! Отговори
гуглена транслейт преди 1 година
оцелял от съпругата си? Накой е превел идиом от английски буквално - вероятно с гугъл транслейт. "Наследен от" можеше да използвате промерно. Съпругата му не се е опитвала да го убие.