Зеленски: Русия вън от всички международни организации

Украинският президент поиска нови строги глобални санкции
28 сеп 2022 08:50, Елка Василева
233
Зеленски: Русия вън от всички международни организации
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Още по темата
Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха, че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", добави той, имайки предвид Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гарфийлд каза, че в скоро време САЩ и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща "фалшивите" референдуми и призоваваща всички държави да не признават никакъв променен статут на Украйна. В резолюцията ще се настоява и за изтегляне на руските войски от Украйна. Русия със сигурност ще й наложи вето, но се надяваме да видим, че останалите членки на съюза са категорично против преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде предложен за гласуване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, САЩ и Албания ще го внесат в 193-членното Общо събрание на ООН, където вече не може да бъде налагано вето. Целта е да се изпрати ясно послание на Москва, посочи Томас-Гарфийлд.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жив световен нацист - постоянно призовава към световен конфликт. Престъпник.
71
2
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОТНОВО Е ПРЕД ВАС !!! ЖИВ Е !!!
70
2
 
5
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
До .... 73 Самостоятелна държава ли,просто удобно място за Бондстийл анексирано от Сърбия!
69
3
 
23
 
! Отговори
Зелен цръвул преди 1 година
Ей тоя същия цръвул на снимката, 3 дена преди началото на операцията излезна и каза, че покрайна ще правят ядрено оръжие. Гледайте нормални новини, а не филтрирани от запада
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България на изборите застъпници реално за ГЕРБ а формално за други партии """"помагат"""" даже на избирателите които могат да гласуват с машини и така вотът става явен за ГЕРБаджийската хунта. В България изборите са честни ама свръхчестни. Щото печелят правилните марионетки. ВИНАГИ ДОКАТО ИЗБИРАМЕ МАРИОНЕТКИ НА ПОСОЛСТВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е СЛАБА, БЕДНА И ЗАВИСИМА. МАРИОНЕТНИ ПАРТИИ 100 ПРОЗЦЕНТА СА ГЕРБ, ПП, ДБ, ИТН, ДПС, МАНОЛОВА, В ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ ,ВЪЗХОД, И ТОВА НИ Е """МЕНЮТО"""
67
1
 
11
 
! Отговори
До .... преди 1 година
Не си схванал на човека примера, което е нормално за тр ол на параноидната пропаганда. Човекът набляга на това, че референдумите се признават или не се признават само когато и както и изнася на кравландия и колониатът й - ЕС.
66
2
 
14
 
! Отговори
Зеленски отново.... преди 1 година
....е строг, но справедлив - много впечатляващо нарежда на всички останали какво да правят! Комедия на строгостта....
65
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително грозно впечатление прави това,че когато се цитира клоунът Зеленски /това му е професията, президент хе част от клоунадата/, той все призовавакъм световни размирици и намеса отвън, макар че такава е налице още от 2013 година в Украйна чрез насилствената смяна на избраното тогава по демократичен път управление. Нито веднъж не чух насрещната страна да подклажда към международни конфликти. Това е достатъчно показателно кой къде е в този спор.
64
4
 
15
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Парите от запад които се дават на изток за обработка на общественото мнение чрез медии чуждестранни агенти, каквито са основните в България всъщност са малки отчисления от грабежа, на които нашето и другите източни общества сме подложени от западните мултинационални карпорации. Самите троловее получавате мезерен надник, в същото време и на вас вашите спонсори са бръкнали и източват джоба ви с години напред.
63
1
 
19
 
! Отговори
Не гласуващ преди 1 година
Видехте ли какво стана ДНР 97% изб. активност, 99.2% ЗА ))) А тука 20% изб. активност, което говори за нелигитимност на нашите избори и то от сума време вече. 80% не искат никой..
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албания пък къде се вре?!?!
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До русоробаЯ се дръж по-възпитано и не квалифицирай, щатния антибългарин.
60
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто цар и Костав разкрадоприватизираха България минаха 22 години. В Сърбия и мобилния оператор е държавен - по 2 милиарда на година печели страната и си плаща 30 процента от пенсиите... това са 44 милиарда приход. В България 44 милиарда са ни след приватизацията разход само по това перо на телекомуникациите... Тролетеси против злия Путин опорките ама като остареете и вие щи взимате малки мизерни пенсии, защото сте работили против България. Спали сте докато държавата ни е декапитализирана
59
7
 
12
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Признати-непризнати,референдумите вкарват четирите области в РФ.Замисля ли се някой,какво ще се случи на населението им ,ако Окраина си ги върне,Холокостът ще ни изглежда като детска игра!
58
2
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Ааааа западата отвори кутията на Пандора с Косово, дори има решение на международният съд което гласи - разделянето на територи от държва където хората се самооперелят не е в разрив със международните закони. Русия ги предупреди че правят прецедент ... е сега цяла Украйна ще се самоупределеи малко по малко
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам да правиш държавни преврати - майдан, в Турция, в Беларус, в Грузия, да правиш хиперинфлация срещу България за да свалиш Жан Виденов защото не иска бандитската приватизация изпълнена робски от Костов ... ти доброто ли мислиш на държавите и техните народи, приятел ли си им или си им отявлен саморазобличаващ се враг и мислиш само за обогатяване на собствения си елит в хищнически настроена страна? Путин на този фон е като риба цаца.... украйна е 15 % руска и 85% на баш хищника.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Албания двойката на мечтите! Без коментар нататък!
55
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато една "държава" през ден заплашва с ядрена война, определено няма място в ООН. А мястото на ръководители ѝ е в затвора.
54
17
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами така е, путинова РАША ще бъде обявена за непризната държава с незаконно присвоени територии, ще бъде отритната от всички затъвща в блатото на своя разпад и самоунищожение ... !!!
53
3
 
20
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Жал ми е за този *** и наркоман ходещ 7 месеца с една и съща зелена тениска и няма кой да я изпере. Жал ми е за Украйна изчезва от световната карта Путин си прибира своето, Полша западната част, Румъния и Унгария и те вземат част и за Укрите остава само Киев държава столица щото и Харков и Одеса също минават към Русия.Жал ми е за синчето на Байдън че няма вече власт над Украйна и няма да прибира милиарди от там.Жал ми е и за Урсула че ще духа супата.