Зеленски: Русия вън от всички международни организации

Украинският президент поиска нови строги глобални санкции
28 сеп 2022 08:50, Елка Василева
233
Зеленски: Русия вън от всички международни организации
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Още по темата
Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха, че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", добави той, имайки предвид Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гарфийлд каза, че в скоро време САЩ и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща "фалшивите" референдуми и призоваваща всички държави да не признават никакъв променен статут на Украйна. В резолюцията ще се настоява и за изтегляне на руските войски от Украйна. Русия със сигурност ще й наложи вето, но се надяваме да видим, че останалите членки на съюза са категорично против преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде предложен за гласуване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, САЩ и Албания ще го внесат в 193-членното Общо събрание на ООН, където вече не може да бъде налагано вето. Целта е да се изпрати ясно послание на Москва, посочи Томас-Гарфийлд.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на янките СССР тогава оцеля .Благодарение и сега на янките Украйна ще оцелее А престъпния ,военнопрестъпника и убиец на деца Путин ще бъде изправен пред международен съд
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГАТО НЮЛАНД РЕДИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА И ПОСЛЕ ТОВА СЕ ОКАЗВА ФАКТ КАКВО ИМА ДА СЕ КОМЕНТИРА...УКРАЙНА Е МАРИОНЕТНА ДЪРЖАВА... КУКЛОВОДИТЕ НА КОМИЧНИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗЕЛЕНСКИ И ТРИФОНОВ СА ЕДНИ И СЪЩИ С ОГРОМНА СТЕПЕН НА ВЕРОЯТНОСТ. ПРОСТО СЕ ПОДИГРАВАТ НА НАШИЯ И НА УКРАИНСКИЯ НАРОД КАТО НИ НАСАЖДАТ ДАЖЕ КОМЕДИЙНИ ЛИЧНОСТИ ЗА УПРАВНИЦИ.
50
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 1 година
Супер, кои са тия организации от които Русия вече не е вън? Интересно ми е какво ще стане с цените на петрола ако БРИГС реши да излезе от всички споразумения.
49
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление той е прав...Русия е опасна и вредна държава превзета от луд , побъркан КАГ ебист.И а Хитлер преговорите бяха безмислени Докато Америка не се намеси във войнатаСъветския съюз беше обречен.Добре че бяха янките да помагат тогава с оръжие и провизии.И след като отвориха западния фронт помогнаха на Русия да се окопити До тогава бяха избити един милион руснаци и още толкова попаднали в плен.Дсно руснаците и Русия го признаят
48
1
 
8
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
Тези пари са изхарчени в периода 1991-2014 година. ЕТО ТУК ЖУРНАЛИСТА ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЛЪЖЕ НАЙ-БЕЗОЧЛИВО, ЗАЩОТО НЮЛАНД ГОВОРИ ЗА ПАРИТЕ ДАДЕНИ НАКУП ЗА МАЙДАНА А ТОЙ ПРЕИНАЧАВА ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПЕРИОДА ОТ 1991 ГОДИНА ДО МАЙДАНА...ПА ПОСЛЕ ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ СА ЧЕСТНИ И ЧИСТИ КАТО СЪЛЗА.ХЕМ КАЗВАТ ИСТИНАТА, ХЕМ Я ЗАМАЗВАТ... А ИСТИНАТА МЕДИИ КАТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ КАЗВАТ КАТО ЦИТИРАТ СМЕЛИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ДРУГИ МЕДИИ КАТО ДИ ЦАЙТ НО НЕ И СОБСТВЕНИ ДУМИ... АВТОЦЕНЗУРА СЪР. МИСЛЯ ЧЕ ЗНАЕТЕ ЧИЙ Е ЗЕЛЕН
47
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия референдуми нищо не променят, Украйна си настъпва и то с право, понеже си е тяхна територия.
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ направиха ДВЕ цветни революции и наляха 10 мшлиарда за преврати в Украйна 2004-2014!
45
3
 
26
 
! Отговори
Никита преди 1 година
След 2 месеца никой няма да слуша Зеленски. Украйна ще бъде употребена и изоставена.
44
2
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Има едно 9 милиметрово хапче, което ще те излекува, Зельо. Прилага се устно, слепоочно или тилово.
43
2
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Настоящите изказвания и действия на този човек ги разбирам- зер страната му е във война, нападната. Всеки на негово място щеше да действа по подобен начин. Но... не разбирам той какво очакваше, когато на всеослушание заяви, че Украйна ще си връщала ядрения статут? Какво очакваха в Украйна, когато дълги години не спазваха Минското споразумение и обстрелваха Донбас? Не прецениха обстановката, предовериха се на САЩ и Англия и сега ще страдат.
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2004 г. са тия дивотии - оранжеви революции, Юшченко, Тимошенко и т.н. От тогава Западът видя златна възможност, чрез Укристан да събори Русия - мокрия сън на нагло-саксите - да разпарчетосат Русия. Милиарди са вложени в тоя проект - насъсквай укрите срещу Русия, изостряй ги, конфронтирай ги и гледай да стане война, от която да печелиш. Украйна е разпродадена - пристанища, пътища, заводи - всичко е в американски ръце. Сбъркаха обаче с Русия и загубиха още територии.
41
2
 
13
 
! Отговори
Аз Зеленски преди 1 година
Моля за таван цените на белото!!!
40
1
 
13
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
Нюланд освен това разсъждава по въпроса кои хора от опозицията трябва да влязат във властта - така, сякаш това зависи от самата нея. Тези факти излязоха на бял свят, понеже разговорът е бил подслушан - очевидно от украинските тайни служби, лоялни към Янукович, които го и разпространиха. Пет милиарда долара. На пръв поглед - огромна сума. Но дали е достатъчна, за да се купи цяла революция?
39
1
 
9
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
Едни пари и един телефонен разговорС други думи: в Украйна имаше преврат. Америка искаше смяна на властта, защото ѝ беше важно да увеличи влиянието си върху Украйна, казва професорът. На това място от историята винаги се говори за една голяма сума и един телефонен разговор.USA Ukraine Victoria Nuland in Kiew15 май 2015: Виктория Нюланд на посещение в КиевПет милиарда долара - тази сума споменава помощник държавният секретар по външната политика на САЩ Виктория Нюланд в разговор с американския посланик в Киев на 28 януари 2014 година - само седмици преди свалянето и бягст
38
2
 
13
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
В няколко свои статии във Форин Афеърс и в Ню Йорк таймс самият Миърсхаймър обвинява Запада, че не разбира стратегическия интерес на Русия в Украйна. Така, както САЩ не биха допуснали Канада или Мексико да влязат във военен съюз, ръководен от друга велика сила, така и Москва не желае Украйна да влезе в НАТО, пише професорът. И предлага Украйна в крайна сметка да получи неутрален, буферен статут, подобен на австрийския през Студената война. Статията в Ди Цайт също цитира Миърсхаймър и прави едно лаконично обобщение:
37
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Ам' поне от ЛГТБ-то задължително...
36
1
 
13
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
Малцина поддържат тезата на Трейнър, но сред тези малцина е влиятелният професор по политология Джон Миърсхаймър от Чикагския университет. Според професора, Вашингтон продължава политиката на намеса във вътрешните работи на Украйна и до ден-днешен - десет години след Оранжевата революция. Миърсхаймър е убеден, че протестите на Майдана, които доведоха до свалянето на президента Янукович, са били подготвяни повече от година с помощта на много пари от американците, пише Ди Цайт.
35
2
 
14
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
САЩ дърпат конците в Украйна?Тъкмо по онова време се роди тезата, че САЩ дърпат конците в Украйна. В британския вестник Гардиън журналистът Иън Трейнър отправи обвинението, че цялата предизборна кампания на Юшченко била американско производство. Трейнър привеждаше доказателства, свързани с електорални наблюдатели и протестни групи, които били платени с американски пари. Говореше и за прогнозни резултати от изборите, също финансирани от Америка.
34
1
 
12
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Докога ще ни занимавате с този комедиант и брътвежите му??? Аман вече!
33
1
 
9
 
! Отговори
от дойче веле 2014 г преди 1 година
Новият президент Виктор Юшченко беше ориентиран на Запад. Той се яви като гарант за по-близки отношения със САЩ - навярно и поради това, че съпругата му беше отраснала там и дори известно време беше работила в Държавния департамент.виждате ли какъв зависим политик са си избрали уса?!?! хахахаха