Почина кийбордист на легендарните "Биело Дугме"

Владо Правдич се бореше със сериозно заболяване
12
Почина кийбордист на легендарните "Биело Дугме"
Снимка: БГНЕС

Владо Правдич, легендарният кийбордист на "Биело Дугме", е починал снощи в Сплит, в навечерието на 74-ия си рожден ден. През последните месеци той се бореше със сериозно заболяване.

Правдич започва музикалната си кариера през 1965 г. в групата Vokinsi. С "Биело Дугме" е от самото създаване през 1974 г., като с тях записва два албума преди да влезе в казармата.

Завръща се в групата през 1978 г. и до 1987 г. той издава пет албума с тях - „Bitanga i princeza“, „Doživjeti stotu“, „Uspavanka za Radmilu M.“, „Kosovka djevojka“ i „Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo“. Владо се пенсионира и се посвещава на компютрите.

Групата е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.

Най-успешна година за бандата е 1988-а, когато излиза албумът Ćiribiribela, на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит номер едно от него става песента "Гергьовден".

На следващата година обаче групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на „Биело дугме" не намалява, а за концертите им, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди.

През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево, Загреб и Белград. На шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 хиляди фенове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Бркови преди 4 месеца
реликви от соца, хората ги слушаха щот ако слушаш юрая хийп ше те бъхти милицията.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази група, както и много други изпълнители от района на Сараево, пееха чиста естрадна, по п музика, не народна или с други думи "чалга". Бело Дугме, Индекси, Хари Мата Хари, Црвена Ябука, Здравко Чолич, Кемал Монтено, Сеид Мемич и още много. Владо Калембер, хърватин, беше солист на групата Сребърни криле. Всички тези каквото правеха на времето, веднага ставаше хит. Също Нови Фосили, Оливер Драгоевич...Почти всичко е от Босна и Хърватско, затова е на латиница.
7
1
 
7
 
! Отговори
дедо ви преди 4 месеца
за времето си бяха голяма група ! в България много им се кефехме
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е "кийбордист" ? Некъв борд ли е карал ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 4 месеца
при наличието на някои доста сполучливи заемки /добре усъвършенствани кратки откъси/ от по-неизвестни песни на Santana,Argent и още 2-3 други групи, но пък щом и класикът Моцарт леко е заимствал от предкласиците, то това е простимо явление... Иначе БД са наистина впечатляваща РОК-икона на нашта младост с много добри поетични постижения в текстовете си /Sve je to sbog loseg vina!/ и в пряка конкуренция с втората по значимост србска група - SMAK от гр. Крагуевац с най-великия YU-GTR - Радо Точак.
4
1
 
5
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 4 месеца
БД е най-популярната рок-банда в бивша YU като апогеят в кариерата им е издаденият през 1978 г. Bitanga i princeza, предхождан от безплатния концерт /а ла Уудсток/ една година по-рано по ливадите на местността Хайдучка чесма /август 1977/. Самата група свири в стил етно-рок /респ. фолк-рок/ с твърди елементи а ла Deep Purple с характерни мотиви на водещата GTR на Брегович и жестокия акомпанимент на покойния кийбордист Владо Правдич /R.I.P/ - 2В continued...on p. 2.
3
1
 
5
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 4 месеца
До Анонимен /3/ ...Имаш предвид хита на най-голямата звезда в бивша ЮГОславия ЗДравко Чолич - Пусти пусти моду от средата на 80-те години на миналия век, в чийто текст е въпросният възглас! А пък споменатите Сребрни крила са най-известни с хита си Анна, О, Анна любав моиг дана, излезнал близо цела петилетка по-рано на пазара. Между другото и двете србски групи са гостували у нас, като концертът на Белото копче е проведен на национални ни стадион Васил Левски през 80-те, на който съм присъствал
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно как издава 5 албума от 1978 г. до 1987 г с имена на латиница като тогава сръбите пишеха на кирилица.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бог да го прости! Групата бе общобалканска класика!