Тръгва делото срещу Фараона от Кнежа, направил "Моя страна, моя България" кючек

Първото заседание е на 16 януари в Окръжния съд в Плевен
15 яну 2024 18:42, Александър Попов
81
Тръгва делото срещу Фараона от Кнежа, направил "Моя страна, моя България" кючек
Кадър: YouTube

В Окръжния съд в Плевен е насрочено първо заседание по дело срещу автора на чалга версията на песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България".

Случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски-Фараона от Кнежа.

"За мен това дело има две страни. Едната е чисто техническа – нарушение на Закона за авторско право и правенето на нелицензирана версия на "Моя страна, моя България" без разрешение. Но това не е най-големият проблем. Тази песен е призната от милиони българи като неофициален химн на България и реално моралната страна на въпроса и нейното обществено значение са много по-важни за мен. Тук се поругава нещо българско, нещо изконно, нещо мило", каза за БТА Димитров-син.

"Самият аз нямам нищо против кючека или даден вид ритъм, или попфолка, който има своите форми, изяви и слушатели, но не може да се посяга на всичко. Това е нагло, дори да твърдиш, че ти си автор на тази песен, защото си сменил ритъма в нея“, допълни той.

Още по темата
Димитров-син подчерта, че тази версия не може да се нарече кавър, защото преди един кавър да бъде направен, се дава текст за одобрение от авторите на песента. "Дори когато превеждаш песен от английски на български език, си задължен да дадеш българския текст с превод на английски на авторите. Пример за това е вариант на "Моя страна, моя България" на японски език. Изпратен ми бе в оригинал японския текст с превод на български и на английски език. Това е нормалният начин", обясни той.

Емил Димитров-син е категоричен, че в основата на делото не е финансовият аспект и търсено обезщетение. "Това е по-скоро защита на всички българи, които пеят тази песен по целия свят по всякакви поводи, реално защитавам тяхната любов към България", каза той.

Заседанието по делото е насрочено за утре, 16 януари.

През лятото Фараона заяви в интервю, че ако наследникът на естрадната легенда реши да се обърне към съда, го очаква протест.

"Много хора от цялата страна ми се обадиха да ме поздравят за песента. И казаха, че ако се стигне до съд, синът на Емил Димитров го очаква много голям протест. Не мога да спя, не се храня от притеснение. В депресия съм. Могат да ми продадат дома, защото аз нямам тези пари, които се твърди, че се искат от мен", разкри тогава Галовски.

Той заяви, че си е поръчал и експертиза.

"Хората, изготвили експертизата, а те са доказани специалисти в своята област, са установили, че моята песен "Моя Германия" е в размер 9/8. Това е класическо хоро, професионално народно изпълнение, пише го във всеки учебник по теория на музиката. А на Емил Димитров е в размер 9/8 и жанрът е блус, балада. Моето парче е бихармонично, а тяхното - натурален мажор", пояснява Фараона. "Затова няма как по отношение на музиката да спечелят срещу мен в съда", заключава певецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
Даааа! преди 3 месеца
Грешка ! Човекът е бил абсолютно прав ! Вече не е "моя" България - подарихме я на канадски бръмбар и турска *** ! Вече не е страна , а колония ! И вече не сме държава , а клозет! И вече не сме народ , а племе ! Дори в Африка дивите племена си избират най-достойните люде за вождове ! Тук избираме най-глупавите, продажни, безотговорни и крадливи екземпляри!
58
1
 
4
 
! Отговори
Георги v. преди 3 месеца
Този ме кара да се смея. Кои са тези "специалисти", които са му казали, че неговата е друга песен и няма нищо общо с песента на Емил Димитров. Кантото е 1:1 преписано. Но това не ме учудва тъй като това е практика без последствия в България.
57
1
 
13
 
! Отговори
Justice for the Man преди 3 месеца
Тази кавър версия определя много точно политическото и икономическото състояние на държавата.Дори дава предства за демографското положение в което се намира ,,моя страна,моя България".Който разбрал,...разбрал.Останалите да пасат трева!
56
1
 
17
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
Тоя ме е гнус даже да го гледам...
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За такава *** , такива музики , Румъния е светлинни години напред
54
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пф, те българите не знаят оригинала бре, кой ще го съди? Същите пропаднали чалгари като него ли? Жалка картинка е тая държава.
53
6
 
12
 
! Отговори
Монк преди 3 месеца
Това е нелепо! Съдят го за проява на лош вкус а Тагарев, Киро, Асен, Пеевски, Борисов и Доган просто управляват въпреки, че са престъпници и национални предатели!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Синът на Емил Димитров би изкарал много повече пари от песента на Емил Димитров ако продаде правата на пайнер. А щом има права може да докладва клипа на фарана вместо да се занимава с дела които дори и да спечели нищо няма да получи като пари понеже фараона е беден музикант.
51
16
 
5
 
! Отговори
Ердоган преди 3 месеца
Моя Страна, Мой Дунавски Вилает! Гответе се за приобщаване към Тюркийе Джумхюриети!
50
3
 
19
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Да го вкарат в затвора за 2 месеца и ще се научи да пее с задните си части
49
1
 
10
 
! Отговори
Магистрално преди 3 месеца
Заченатия е некаствен мат'РЯЛ и е необходимо да се оберат с различните депесари и във Белене за лечение с АК-47.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много песни с изтекли авторски права и фараона следващия път може да използва някоя бг народна песен и няма да го съдят.
47
1
 
6
 
! Отговори
От бореца преди 3 месеца
УДРИИИ нихната баба!
46
0
 
7
 
! Отговори
Единствения начин преди 3 месеца
Е идентифициране на индивида,черен печат и се обявява за турист и се извозва извън граница.При завръщане се стреля и се освобождава от данъци.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
47 Приготви си мнооого голяма сума за глоба, особено за плагиатствана песен на Лили Иванова.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евала, тия в парламента така я играят тая песен от 30 години вече, някой поне го е направил официално.
43
0
 
6
 
! Отговори
На ибрахима като преди 3 месеца
Му спреш помощите,сам си отива в майчината си родина,защото при нарушение в частен имот става на кокален.
42
0
 
16
 
! Отговори
Какъв Българин преди 3 месеца
Е Ибрахим с турско знаме във фейсбук,слуша на майчин език турски кючеци и вие от джамията четейки курбана?Само паспорта му е на Български понеже е регистриран,останалото е анадолско.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм рапър решил съм да направя песен на Емил Димитров в рап вариант. Като приключа с неговото творчество се насочвам към творчеството на Лили Иванова.
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако песента "Моя страна моя България" с версията на кючек на Фараона я пееше Филип Киркоров, сега щяхме на Путин да поднасяме цветя!

Спонсорирани публикации