Тръгва делото срещу Фараона от Кнежа, направил "Моя страна, моя България" кючек

Първото заседание е на 16 януари в Окръжния съд в Плевен
15 яну 2024 18:42, Александър Попов
81
Тръгва делото срещу Фараона от Кнежа, направил "Моя страна, моя България" кючек
Кадър: YouTube

В Окръжния съд в Плевен е насрочено първо заседание по дело срещу автора на чалга версията на песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България".

Случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски-Фараона от Кнежа.

"За мен това дело има две страни. Едната е чисто техническа – нарушение на Закона за авторско право и правенето на нелицензирана версия на "Моя страна, моя България" без разрешение. Но това не е най-големият проблем. Тази песен е призната от милиони българи като неофициален химн на България и реално моралната страна на въпроса и нейното обществено значение са много по-важни за мен. Тук се поругава нещо българско, нещо изконно, нещо мило", каза за БТА Димитров-син.

"Самият аз нямам нищо против кючека или даден вид ритъм, или попфолка, който има своите форми, изяви и слушатели, но не може да се посяга на всичко. Това е нагло, дори да твърдиш, че ти си автор на тази песен, защото си сменил ритъма в нея“, допълни той.

Още по темата
Димитров-син подчерта, че тази версия не може да се нарече кавър, защото преди един кавър да бъде направен, се дава текст за одобрение от авторите на песента. "Дори когато превеждаш песен от английски на български език, си задължен да дадеш българския текст с превод на английски на авторите. Пример за това е вариант на "Моя страна, моя България" на японски език. Изпратен ми бе в оригинал японския текст с превод на български и на английски език. Това е нормалният начин", обясни той.

Емил Димитров-син е категоричен, че в основата на делото не е финансовият аспект и търсено обезщетение. "Това е по-скоро защита на всички българи, които пеят тази песен по целия свят по всякакви поводи, реално защитавам тяхната любов към България", каза той.

Заседанието по делото е насрочено за утре, 16 януари.

През лятото Фараона заяви в интервю, че ако наследникът на естрадната легенда реши да се обърне към съда, го очаква протест.

"Много хора от цялата страна ми се обадиха да ме поздравят за песента. И казаха, че ако се стигне до съд, синът на Емил Димитров го очаква много голям протест. Не мога да спя, не се храня от притеснение. В депресия съм. Могат да ми продадат дома, защото аз нямам тези пари, които се твърди, че се искат от мен", разкри тогава Галовски.

Той заяви, че си е поръчал и експертиза.

"Хората, изготвили експертизата, а те са доказани специалисти в своята област, са установили, че моята песен "Моя Германия" е в размер 9/8. Това е класическо хоро, професионално народно изпълнение, пише го във всеки учебник по теория на музиката. А на Емил Димитров е в размер 9/8 и жанрът е блус, балада. Моето парче е бихармонично, а тяхното - натурален мажор", пояснява Фараона. "Затова няма как по отношение на музиката да спечелят срещу мен в съда", заключава певецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До МОЯ СТРАНА,В индия има песни които звучат подобно на бг чалгата.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някое нпо да купи правата върху моя страна моя България и да направят една лгбтк песен.
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не бяха направили моя страна моя България като кючек а като рок песен никой нямаше да съди артистите.
36
2
 
11
 
! Отговори
Херман Гьоринг преди 4 месеца
На следващите избори като спечели Българската Националсоциалистическа Работническа Партия (БНсРП) ще решим тоя проблем с тея ходещи суровини за производство ***! Sieg Heil !
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
36 А дано, ама надали.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
34 Ако знаеше как звучи руският вариант на тази песен, само? Досега "красавецът" от снимката щеше да бъде обявен за западен шпионин и щеше да загине при неизяснени обстоятелства.
33
0
 
11
 
! Отговори
Дина преди 4 месеца
На всеки е ясно , че това племе са скитници . Намерили са благоприятна среда в България сега. Като им стане тясно - изчезват като х лебарките.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е, като да обереш мазето и кокошките на клетките пенсионери по селата, трябва да има наказание за римляните, за да знаят, къде се краде и къде, не.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най европейския вариант на тази песен . Няма Германия няма българия наща родина е Брюкселия . Напълно в духа на новото евроатлантическо време . Звучи актуално с членство по канона на евроатлантизма .
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изр0ди се тая държава..... фашизира се!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като неговите съ братя *** управляват България, защо да не го направи?!?!? Българите са 3-тото звено в България..
28
1
 
12
 
! Отговори
По ония преди 4 месеца
години кога е имало истински българи тоя нямаше да го съдят,друго щеше да се случи....
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво правят интелектуалците, журналистите, медиите, учителите, политиците, за да възпитат българите къде е границата на допустимото? Интелектуалците не реагират, когато се забранява Вазов, журналистите плагиатстват от своите западни колеги и си приписват статии, бият се в студията, като Деян Йотов, клякат пред властимащите, като Ясен Инджев и не само той, политиците говорят развален български, като Киро просто, Нова тв, пусна на връх Нова година Лепа Брена, учителите говорят само за заплати...
26
2
 
12
 
! Отговори
История преди 4 месеца
Имаше едни ***, които се подиграха с портретите на видни български дейци, хора, прославили България по света. Сега и този не.талец, за какъв се мисли? По бързата процедура, и не 15К , а 50К да му набият глоба. Трябва да се пазят българските ценности, а не да се подиграват с тях!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите станаха по-големи бхарати и от бхаратите, от всяка *** на светофара бичи евтина чалга, по заведенията евтина чалга, и вкъщи мазна чалга за десерт. Заслужавате си гаврата, щото сте мазни чалгари.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно нормално е всичко, в резервата се слуша предимно чалга, населението е от елементарни пролетарии, кервана си върви.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Батьо, няма да ти стигнат парите за адвокати. Трите инстянции ще са с години и ще те съсипят, забрави на "междунаридна инстянция" да стане нещо. По-добре си признай, че наорави глупост и си понеси някаква по-лека щета. С две думи - бъди мъж.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 17. за да не Стане България такава, трябва да се извика военно правна помощ отвън, първи вариянт, е Китайска полиция и военни със собственна прокуратура да разследват кой как е забогатял и кой на кое НПО служи да разгледа СОРОСОВИТЕ организаций за изкривени човешки права. И изхвърляне на Хазарските военни бази от Бг.Другият е да дойдат Талибаните със тяхната армия да въведът ред в България и да ни освободят отвоенните бази,който са свързани със Хазарите и изкривените им човешки права
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ***. за да не Стане България такава, трябва да се извика военно правна помощ отвън, първи вариянт, е Китайска полиция и военни със собственна прокуратура да разследват кой как е забогатял и кой на кое НПО служи да разгледа СОРОСОВИТЕ организаций за изкривени човешки права. И изхвърляне на Хазарските военни бази от Бг.Другият е да дойдат Талибаните със тяхната армия да въведът ред в България и да ни освободят отвоенните бази,който са свързани със Хазарите и изкривените им човешки права
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А против Кирчо , неговите заговори срещу България и българския народ, КОГА????????