Рекорден за последните пет години ръст на вноса през ноември

Износът пък нараства с 33,3% за месеца показват данни на НСИ,
Обновена: 11 яну 2011 14:46 | 10 яну 2011 13:12, Красимир Ангелов
3
Рекорден за последните пет години ръст на вноса през ноември
Снимка: Булфото

Рекорден ръст на вноса за последните над 5 години - 39,1% на годишна база до 3,64 млрд. лв. през ноември 2010 г. отчита Националният статистически институт (НСИ).

Износът през ноември 2010 г. нараства с 33,3% на годишна база до 2,83 млрд. лв.

Отрицателното салдо по търговския баланс възлиза на 807 млн. лв. през ноември, като се увеличава с 64% на годишна база и е най-голямото след май 2009 г. За първи път в рамките на 2010 година отрицателното салдо се увеличава на годишна база, след като до октомври намаляваше.

Ръстът на отрицателното салдо по търговския баланс може да се счита за добра новина, защото може да е ефект от подобряване на вътрешното търсене и наличието на чуждестранни инвестиции в икономиката (последните водят до внос на машини и оборудване)> Обратната гледна точка е, че положителното салдо може да се приеме за лоша новина, посочват анализатори.

За да има такъв ръст на вноса, той трябва да е финансиран по някакъв начин и вероятно това е чрез преки чуждестранни инвестиции или приходи от еврофондове, тъй като спестяванията на населението и фирмите през ноември се увеличиха с по 400 млн. лв.

За първите 11 месеца на 2010 г. търговският баланс е отрицателен в размер на 4,05 млрд. лв., като намалява с 45% на годишна база.

Износът от за периода увеличава с 31,8% на годишна база до 27,7 млрд. лв., а вносът нараства с 11,65% до 31,7 млрд. лв.

Увеличеният внос вдига приходите от ДДС на държавата, с което се подкрепя бюджета и за ноември той отчита положително салдо от 36,5 млн. лв.

В петък БНБ ще публикува платежния баланс през ноември, от който ще стане ясно как е финансиран вносът през ноември (с преки чужди инвестиции, с приходи от еврофондовете, със заеми, с намаление на резервите на БНБ или по-друг начин).

Вижте данни за износа на България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: вносизнос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да как хората да живеят като няма производство да си купуваме наша стока все ще сме бедни много ясно .
1
3
 
7
 
! Отговори
ЖОРО преди 13 години
Износа бил нараснал с 30%...ама по-скоро с толкова е нараснал фиктивния износ, за да се краде ДДС. Тия вярват ли си ?