Кралят на рок и соул музиката зашемети Банско

Соломон Бърк пя повече от час и половина на джаз феста
13 авг 2010 10:22,
4
Кралят на рок и соул музиката зашемети Банско
Снимка: bansko-jazz.com

В четвъртия ден от официалното си откриване джаз фестивалът в Банско посрещна една от живите легенди на соул музиката – неповторимия Соломон Бърк.

Площадът на града се оказа тесен за всички, които искаха да видят и чуят 70-годишния Бърк с неговата група.

Роден през 1940 г., Соломон Бърк е носител на награда Грами, музикант, развил собствен стил още в зората на R&B и рок музиката. Самият той е проповедник и израснал в религиозно семейство, а музикалният му стил е силно повлиян от госпъла.

Соломон Бърк е член на Rock and Roll Hall of Fame – музей в Охайо (САЩ), посветен на историята на Rock&Roll и личностите с най-голямо влияние върху развитието на музикалната индустрия.

Най-известните му парчета – Cry to Me и Everybody Needs Somebody to Love, са част от златния фонд на музиката от 60-те, получили десетки кавъри през годините.

Соломон излезе на сцената със своите десет музиканти, сред които дъщеря му Кенди и внучката му София като беквокалистки. В своите джаз кабаретни костюми с блестящи пайети в червено, бяло и черно, те внесоха истински купонджийско настроение.

Бърк се настани в червено-златист трон, от който изпълни концерта. От двете му страни бяха поставени по петдесет червени рози, които по време на концерта той раздаде на дами от публиката.

Кралят на соула започна с песни от албумите си Nashville, Don’t Give Up On Me и Nothing's Impossible. Музиката му, изпълнена с емоции, е съчетание от кънтри, госпъл и блус, а неповторимият му глас и импровизации докоснаха сърцата на публиката.

Във втората част на участието си Бърк изпя класически парчета на рокендрола и посвети изпълнението си на свои покойни приятели музиканти: Рей Чарлз, Отис Рединг, Майкъл Джаксън.

Нито възрастта му, нито фактът, че е трудноподвижен, попречиха на музиканта да поддържа максимално градуса на радостта и да продължи концерта повече от час и половина.

Високият му дух и посланията за любов, търпение и вяра, които отправяше към публиката, заразиха зрителите изцяло.

Най-радостни сред феновете бяха децата, струпали се пред сцената, които Бърк покани при себе си, за да танцуват около него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Соломон Бърк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
me2 преди 13 години
ДУХЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ВСИЧКО!
3
0
 
5
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Това е най-голямото мероприятие за сезона!! Ето това е култура, и едва ли някой се е къпал във фонтана на Банско както тия снощи на морето. Абе интелигентна работа е този фест!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a sega za6to ne pliuete po amerikanzite?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
съжалявам че не бях там.дали ще бъде излъчен по някоя тв.?естественно не може да се сравни с атмосверата и усещането на живо ,но поне малка утеха да се види пи тв. или видео.