Над 4,5 на сто от българите страдат от диабет

В страната няма точна статистика колко от пациентите са деца
14 май 2010 12:02,
2
Над 4,5 на сто от българите страдат от диабет
Снимка: БГНЕС

Повече от 4,5 процента от българите страдат от диабет, каза председателят на УС на Българската диабетна асоциация (БДА) доц. Ивона Даскалова.

В страната няма точна статистика колко от пациентите са деца. Даскалова посочи, че всяка година броят на болните до 18 години нараства.

На този етап от модерните начини на лечение на диабета в България се прилага инсулино-помпената терапия, обясни председателят на БДА.

Процедурите се извършват единствено във Военномедицинската академия в София. Тъй като терапията е доста скъпа, за последните три години е приложена само при 50 пациенти.

Единствено лекарите от ВМА извършват и имплантация на изкуствен панкреас, допълни Даскалова. По думите й по-удачната трансплантация - едновременно на бъбрек и панкреас, все още не се практикува в България.

Основните причини за това са две, посочи Даскалова - недостатъчно средства и проблем с наличието на донори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
кафе без захар, моля преди 14 години
гледайте филма Sugar, the bitter truth...няма спец. ефекти и др. екстри, но пък е мн. информативен какво ни причинява захарта. Аз я отказах! Долу отровата, долу кока кола!
1
1
 
1
 
! Отговори
Петър Ташков преди 14 години
Почнете ли с инсулина, после няма отърване. Както с инхалаторите за астма. Да живеят продажбите на лекарства! Кръвната захар си е индивидуална за всеки организъм.