Националната лекарска стачка вероятно ще е на 19 ноември

Шест са исканията на медиците към управляващите
Обновена: 5 ное 2010 13:16 | 5 ное 2010 13:16,
45
Националната лекарска стачка вероятно ще е на 19 ноември
Снимка: Булфото

На 8 ноември работещите в сферата на здравеопазването ще протестират в Добрич, на 9 ноември – в Стара Загора, на 10-и – в Пловдив, и на 17-и – в Пазарджик.

"След като приключат протестите, в страната ще се стигне до едночасова национална ефективна стачка в цялата страна", заяви Иван Кокалов от КНСБ.

Възможната и вероятна дата за националната стачка е 19 ноември, поясни той.

КНСБ, КТ "Подкрепа", БЛС и Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат шест основни искания към управляващите.

Сред тях са възстановяване на публичното, прозрачно управление на НЗОК чрез въвеждане на трипартитния принцип на управлението й, Националният рамков договор (НРД) да бъде с продължителност 1 година и да се премахне възможността НЗОК самостоятелно да променя НРД и бюджетът на касата да се изразходва само за здравноосигурителни плащания, като разходите са не по-малко от приходите.

Четирите организации искат обществен и политически дебат с постигане на консенсус по здравната реформа, регулацията на медицинските дейности и остойностяването им.

Кокалов за пореден път заяви, че това, което се случва с бюджета за здравеопазване, не удовлетворява четирите организации, тъй като де факто ще се постави пред изпитания цялата система и най-вече тези, които ползват здравни грижи.

Той отново изрази неудовлетворението на синдикатите от заложения в бюджета на НЗОК за 2011 трансфер от 340 милиона лева от бюджета на касата към здравното министерство.

По думите му така всички, които плащат здравните си вноски, ще финансират и дейностите за здравно неосигурените лица, което говори за това, че държавата абдикира от отговорностите си към нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Доктора преди 13 години
Ами искам да попитам всички тия, които ни плюят, че сме некадърни, защо не отидат да се лекуват в чужбина?Аз лично заминавам другия месец за Шотландия. Напускам България. Намерих си много хубава работа КАТО ЛЕКАРеЙ, *** ТАКИВА, ПЛЮЙТЕ НИ КОЛКОТО ИСКАТЕ, ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТ В БЪДЕЩЕ КИТАЙЦИ, ЗАЩОТО НИЕ НАПУСКАМЕ!!!. Бог да пази България!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
до здрав преди 13 години
За съжаление много,много си прав. Това е бялата мафия която стачкува,за жалост има и много човечни лекари но тях по агресивните и нахалните ги изкарват некадърници и ги оставят без пациенти.Защо народа спи и не поиска разследване на имуществото на някои които работят в държавни болници ,нямат още 40год.яа карат джипове за по100хилки,имат частни клиники с какви пари направени? На бсичко отгоре ги наслагаха и шефове на отделенияяче да продължават да смучат
43
5
 
1
 
! Отговори
jdhjks преди 13 години
kakvo iskat ne im li stiga 4e poluchavat zapalti bez da hodqt na rabota
42
0
 
9
 
! Отговори
кой е по-ценен? преди 13 години
4лв храноден на кучето в МВР,срещу 2лв в спешна помощ.Добавки за работа по спешност - 25лв за работа по спешност в ЦСМП ,а в граждаска защита 70 процента от мин.раб.заплата 240лв т.е 168лв.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според рамковия договор на ветеринарните лекари Манту на крава се заплаща 8.00 лева, а според НРД на хуманните лекари същото това Манту на дете е 1.90 лева. За останалите имунизации 2 лева на чифтокопитно и 1.90 на бебе.Изводите си ги правете сами!
40
1
 
7
 
! Отговори
прав преди 13 години
то да не е стадо, да го вкарваш в пътя! Видя се какви овце сте, гласувахте за овчарите и пожарникарите, сега блеете "вкарай ги в пътя"! Кого ще вкарва, то доктори не останаха!
39
9
 
1
 
! Отговори
Президент на РъБъ преди 13 години
Много нахални докторите... Оня от Лекарския съюз - "... подкрепете ни щото ше пострадате и вие... ". Сякаш не си го изкарват на нас лекарите... Все под масата, все некадърно лечение, грешки, обслужване, опашки и пълно с ***... И сега ни заплашват...
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бялата мафия подкокоросва колегите си, жалко че така лесно им се връзват, а всичко е политика.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно при кой специалист в болница ще отидеш да ти премери температурата и да ти изпише лекарство за поредния грип с усложнения. Интересно и как ще отидеш при такъв специалист без направление, ако не ти, то баба ти едва ли може да си плати 15-20 лв., отделно рушвета. Няма да продължавам, само на това си отговори и ще разбереш дали има нужда от джипита - т.е. бившите участъкови лекари от Бай Тошово време, когато в Министерството на здравеопазването работеха 5 пъти по-малко хора.
36
8
 
2
 
! Отговори
zdrav преди 13 години
Кога ще дойде ред на пациентите да стачкуват.Цените на лекарствата,лекарски изнудвания и какволи не.Дайте им пътя за чужбина и това,което остане го вкарайте в пътя.
35
6
 
5
 
! Отговори
хихи преди 13 години
стига с тези протести вземете парите от джипитата и ги дайте на специалистите в болниците ,те нищо не правят само издават направления,абсулютно нула са махайте ги
34
0
 
2
 
! Отговори
dgi преди 13 години
pravilno,ste izchakatparvanov kakvo ste kaje na 11.11.
33
4
 
19
 
! Отговори
uha преди 13 години
еи,атакист,ходи на запад да те видя дали и лекар ще видиш ако си болен-))Ще си умреш с името на фюрера си в сърцето.Я уважаваите лекарите си,че още ви работят за дребни стотинки и не ги сравнявайте с работягите.Май комунизмът властва в душите ви
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе уж всички крадяли,ама край язовира луксозните незаконни прогимназии що няма НА ЛЕКАРИ БЕ???Набий си го това в кратуната!
31
13
 
7
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Абе няма пари, от къде ще дойдат??? Те заслужавали европейски заплати!Така е, но и учителите заслужават, и миньорите, и работниите, и шивачките, и инженерите, и програмистите, и механиците, и всички останали!То тез години такова крадене пада, че немам думи! Е не, че всичко се е оправило де! Днес гледам, че продължават да не издават касови бележки!
30
2
 
17
 
! Отговори
Леа преди 13 години
Ти стигай докъдето си искаш! Но когато детето ти се разболее и умира - тогава какво, а! Да не искаш да загубиш детето си защото лекарите не са доволни от заплащането! Я марш да протестираш заедно с лекарите! Всички сте в техните ръце, така че натиснете тиквата и оня с постната пица да слушат лекарите, а не да харчат пари за магистрали!
29
15
 
6
 
! Отговори
Докъдето преди 13 години
До АнонименДокъдето стигнем дотам - пак по - добре да висим пред вратите Ви за неграмотна консултация! Мижави лекарчета, алчни такива!
28
2
 
17
 
! Отговори
Стачник преди 13 години
Да се вдигнем всички на стачка Стига с това-няма пари За какво ни са 240 депутати-за тях има,за нищо друго няма
27
1
 
26
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
Подкрепа за българските медици!Да,тези,които са в България,и които ни лекуват въпреки мизерното заплащане!Щом може Митко Пайнера да е мултимилионер, Митьо Очите да е медийна звезда, Митьо Пищова да е и двете, не виждам що един лекар да не може да печели добре от професията си. Аз мисля че е по-справедливо да си забогатял от лекуване на хора, вместо от разпространяване на простотия!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Усещате ли какво става? Правителството няма да ги източи тея 340 милиона от касата а директно с вдигане на здравната вноска с още 1-2%.