Астрономи откриха "седянка" на възрастни звезди

Кълбовидният звезден куп Messier 107 е на 21 000 светлинни години от Земята
Обновена: 9 дек 2010 14:47 | 9 дек 2010 13:58,
2
Астрономи откриха "седянка" на възрастни звезди
Снимка: ESO

Астрономи заснеха кълбовидния звезден куп Messier 107, известно също като NGC 6171, разположено на 21 000 светлинни години от Земята в съзвездието Змиеносец. Снимките са направени с 2,2-метровия телескоп в обсерваторията Ла Сила, разположена на 2400 м над морското равнище в пустинята Атакама.

В Млечния път са известни около 150 кълбовидни звездни купа. Тези обекти се отнасят към едни от най-старите във Вселената – състоят се от звезди, образували се по едно време от един газово-прахов облак. Типичната възраст на обектите в купа е около 10 млрд. г. (за сравнение възрастта на Слънцето е почти 4,6 млрд. г.).

Астрономите смятат, че изучаването на кълбовидните звездни купове ще помогне да се хвърли светлина върху формирането на първите звезди и на куповете и галактиките. Освен това според една от версиите кълбовидните звездни купове са най-вероятните места в Космоса, където може да се открият черни дупки със средна маса – загадъчни обекти, които се смятат за преходно звено между черните дупки със звездна маса и свръхмасивните черни дупки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Паарната икономика включва разпродаване на Алфа Кентавър и прилежащи обекти (Планети, спътници).За мен ти си един псевдо-икономист и си въобразяваш, че търсенето определя предлагането. Грешиш. Ако не бях предложил парцели на луната, тогава щеше да видиш търсене през крив макарон.
1
2
 
1
 
! Отговори
излишни изследвания преди 13 години
В 2010 г цяла Европа и целия свят живее при пазарна икономика. Вече на никой не му трябват звезди и астрономия. Няма място за тях в 21 век.

Спонсорирани публикации