Отиде си Спасителят в ръжта

На 91-годишна възраст почина видният американски писател Джеръм Селинджър
28 яну 2010 21:42,
82
Отиде си Спасителят в ръжта
Снимка: media.tumblr.com

На 91-годишна възраст в Ню Хемпшър почина видният американски писател Джеръм Дейвид Селинджър, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление на сина му се казва, че писателят е издъхнал в дома си от естествена смърт.

Отвратен от голямата слава, Селинджър се оттегля зад висока ограда в селцето Корниш (щата Ню Хемпшър), където от десетилетия насам живее много изолирано в малък дом.

Спасителят в ръжта

Джеръм Дейвид Селинджър е известен най-вече със "Спасителят в ръжта", издаден през 1951 година.

Емблематичният роман на Селинджър за 16-годишния Холдън Колфийлд, който се бунтува срещу лицемерието на възрастните, се преиздава и досега.

Няма година в САЩ романът да не е бестселър - постижение, което не е постигано от много писатели, а Колфийлд е сравняван с героя на Гьоте Вертер.

Освен световноизвестния роман "Спасителят в ръжта", излязъл през 1951 година, Селинджър пише и много разкази. Девет от тях са публикувани в сборника "Девет разказа", издаден през 1953 година.

Първият разказ - "Идеален ден за лов на рибка бананка" -  е един от най-известните на Селинджър.

Всеки ден любовни писма

Селинджър не е публикувал нова книга от 1965 година насам и не е давал интервю от 1980 насам.

Селинджър е от смесен шотландски, ирландски, еврейски и полски произход.

Детството си прекарва в голям разкошен апартамент на известната ул. "Парк авеню" в Ню Йорк. Учи в различни частни училища, за кратко дори във военна академия.

Съучениците му от този период помнят неговото саркастично остроумие.

На 18-19 годишна възраст се влюбва в Уна О'Нийл (дъщерята на Юджийн О'Нийл) и й пише любовни писма всеки ден, но тя се омъжва за много по-възрастния от нея Чарли Чаплин.

В непубликуването има страшно спокойствие

Джеръм Дейвид Селинджър участва във Втората световна война.

В Париж успява да се срещне с Ърнест Хемингуей (военен кореспондент тогава), който е възхитен от неговия талант на писател. 

Въпреки това Селинджър смята Хемингуей и Стайнбек за второ качество писатели, но е възхитен от Мелвил.

По това време той работи за контраразузнаването, провежда разпити на пленници, тъй като владее чужди езици, и е един от първите войници, които посещават освободените концентрационни лагери.

По-късно той споделя, че човек никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.

През 1945 година Селинджър се жени за френска докторка на име Силвия, но този брак завършва с развод.

През 1955 г. се жени за Клер Дъглас, но и този брак завършва с развод през 1967 г.

В телефонно интервю за "Ню Йорк таймс" през 1974 г. Селинджър споделя: "Обичам да пиша. Но аз пиша за себе си и за собствено удоволствие. В непубликуването има страшно спокойствие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
За всички, които ругаят книгата и казват, че е *** и прочее...Според мен тази е книгата, която е стимулирала мн деца да четат. Какъв бил сюжета... бля-бля-бля. Сюжета е такъв какъвто го почувстваш. Според мен всички са почувствали книгата по различен начин. Съжалявам хората, които в такава тем търсят с кого да се заядът. Дано почива в мир!
81
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 14 години
"Спасителят в ръжта" е пълна тъпня, но все пак нека почива в мир.
80
0
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 14 години
Новината е в "Миш-маш"... БРАВО! ГЕНИИ!!! Явно контрабандата на цигари, Милен Цветков, Станишев, Бойко, Яне и педофилите са... достойни за начална страница... Жалко...Отново ще прочета "Семейство Глас"
79
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Нека почива в мир този велик писател! Не знам защо са тези спорове и честно казано ми се струва много безмислено. Ако на някой нещо не му харесва защо просто не си спести коментара, а трябва да се изказва по този грозен начин, толкова ли сме злобни българите та нападаме непознати хора по форумите с думи! Усмихвайте се повече, тъжно е, че се превръщаме в намръщени хора, които се дразнят от всичко!
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
жалко :(
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лека му пръст... :(
76
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 14 години
Истинският писател беше той.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Велик писател! Да почива в мир!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova s usmivkata e gre6ka - sori ...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
neka po4iva v mir :(
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
leka mu pryst - neka po4iva v mir :)
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Braavo za izkaza ! Ti puk si mnogo blagoroden kato slizash specialno ot nebesata za da podnesesh ogunq na mudrostta,priravnqvaiki se s NAS.
70
0
 
0
 
! Отговори
кузи преди 14 години
всички сте големи читатели,но аз съм писател!вие не знаете ,какво представлява ръж,камо ли червена.драги ми всезнайковци,не се пъчете и копирайте щяло и нещяло,защото сте много боси в литературата и собственият си изказ!
69
0
 
0
 
! Отговори
нали преди 14 години
с тая разлика, че новината за Милен беше пусната сутринта, а тази - късно вечерта, и че също Милен е българин, а на американец, т.е., по-близко е до повечето хора, и освен това се обсъжда какво е направил съвсем наскоро, а не преди 60 години. пък и, честно казано, на света има и други писатели, не само американци. някои български писатели умряха от глад, и колко човека в САЩ разбраха за това?
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Под 10%. Ужас! 11,4 пъти повече са коментрите под статията за някакъв си Милен. Коментарите тук нямат 9% от тези в статията за Милен. Мъка...
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Аз си представям малки дечица да си играят в една голяма ръжена нива. Хиляди деца, а наоколо няма никой голям човек, искам да кажа - освен мен. И аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта - искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда къде отива, аз да изляза отнякъде и да го спася. Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта. Зная, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда."
66
0
 
1
 
! Отговори
Теодора преди 14 години
Велик писател! Лека му пръст!
65
0
 
0
 
! Отговори
някой си преди 14 години
Да, колкото и да е странно. "Анонимен" е по подразбиране. Всяко друго име е за предпочитане. "***!!!" няма да го коментирам. Въпросът ми не беше персонален, но така и никои не ме препомни сюжета на гениалния роман.
64
0
 
0
 
! Отговори
О.Милушев преди 14 години
"Интересна ли е тази книжка?.И само простии пишете из тези форуми.Кой нормален човек чете книжки.Аз съм компаньонка в Испания и имам собствено жилище и кола.Записах и второ висше образование което ми е бизнес.Пия само марков алкохол и с мъже които получават под 2000 лева на месец секс неправя защото немога да се влюбя в такива.А аз не съм *** да правя секс без любов ако добре ме разбирате."Това вече изби целият водоем, не само рибата, ами и водорасли, миди, молюски, всичко живо! Голям майтап!
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не ме интересува нито книгата нито автора и, лека му пръст.