Библиотеките стават онлайн, читателите - кът?

Възможно ли е клавиатурата да замени книгата
23 апр 2010 18:45,
49
Библиотеките стават онлайн, читателите - кът?
Снимка: БГНЕС

България започва да качва в интернет информация за цялото си културно наследство.

За целта Европейският съюз отпуска на страната ни 1 милион евро, а в същото време библиотекарите се притесняват, че това ще доведе до отлив на читатели.

Целта на един от най-амбициозните цифрови проекти на ЕС е да събере информацията за европейското културно наследство на общ интернет портал.

Заместник-директорът на Генерална дирекция “Информация” в ЕС Иво Волман каза за Dnes.bg, че чрез европейската виртуална библиотека, която носи името „Еуропеана”, всеки може да разбере за културата на другите европейски народи.

Франция например е отделила 750 милиона евро за качване на информацията за културното си наследство в "Еуропеана”.

За сравнение България ще прави това с 1 милион евро, съобщи за Dnes.bg заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Мария Иванова, която от дълги години е библиотекар в Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив, изрази опасенията си, че качването на цялата информация в интернет ще доведе до отлив на читатели в библиотеката.

Тя обаче е категорична, че клавиатурата не може да замени книгата.

Единствените факти за българската история, които могат да бъдат намерени в „Еуропеана” в момента, са няколко стари георграфски карти на страната, 7 снимки на български шевици и оскъдна информация за писателя Иван Вазов.

Те не са качени от българи, а от унгарци. 

Очаква се до година и половина българското участие във виртуалната библиотека да бъде в пъти повече от сегашното.

Евродепутатът Емил Стоянов съобщи пред Dnes.bg, че информацията за България в новия интернет портал ще помогне за развитието на културния туризъм в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
sss преди 14 години
Любопитно е хора, които не разбират даден проблем да го коментират. Как според Вас това огромно количество информация може да бъде достъпно в Интернет? Или си мислите, че всичко е щракане с пръсти? Другият път преди да изказвате някакво мнение си направете труда да се позаинтересувате малко от проблема.
39
2
 
2
 
! Отговори
АНонимен преди 14 години
В Читанката има качени над 15 000 произведения на български и няма никакви разходи, защото всички ресурси са предоставени доброволно. Интересно ми е с един милион евро какво може да се направи. Освен да се източат както останалите европейски пари, не виждам какво друго може да стане.
38
0
 
1
 
! Отговори
anica преди 14 години
Хубаво ще е да качат книгите онлайн. Абсурдно е работното време на Народна библиотека и възможността за поръчка на книги да са достъпни единствено за безработни и пенсионери. А за взимане на книги за вкъщи изобщо не става навъпрос. На човек му отнема поне 45 минути да си намери литература и да му я донесат. Всеки млад човек след първото посещение би се отвратил от бюрокрацията. Назапад информацията се публикува, а тука си я кътаме докато остарее достатъчно и вече не е нужна никому.
37
0
 
5
 
! Отговори
Петран преди 14 години
Всяко такова свръхконцентриране, има и положителни и вредни последици. Определено ще доведе и до големи ядове, това електронизиране на мозъка, на човека. Според мен, техническата литература, като база и някои технически каталози, си е незаменима, като хартиен вариант. Едно е да четеш Физиката, от учебник, а друго е да се звериш, в монитора и да ти блести в очите? А и зависи на коя программа ще бъде гледана книгата, зависи и от шрифта - от всичко. Но е хубаво да има информация и в нета.
36
0
 
3
 
! Отговори
az преди 14 години
***, ***.. колко да е *** народа.. едва ли повече от теб. Хората правят това с цел по лесен достъп до книгите.. не ограничаването му.. ама явно си прекалено *** за да го разбереш.
35
2
 
3
 
! Отговори
Венцислав Витгенщайн преди 14 години
Мразя да чета на монитор, хартията е единственият вариант за истинско удоволствие от художествено произведение, поне за мен. А колкото до цените, има толкова антикварни книжарници, където за 3-4 лева се продава качествена литература, и то издания с твърди корици и добър печат. Та това е по-малко от кутия цигари. А една нова книга варира в рамките на 12-20 лева, наистина не е малко, но любимите си автори винаги вземам в нови издания.
34
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
няма по ценно от книгата.но се чете по добре на пълен стомах.нали? а днес колко могат да си го позволят?
33
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Книгите са доста скъпи - така че бъдещето е на интернет-книгите. Особено ако човек знае езици няма защо да чака често доста неграмотните преводи на български.Преди няколко години беше отпечатано ново суперлуксозно издание на ПРЪСТЕНА НА НИБЕЛУНГА от Рихард Вагнер - още самото заглавие беше преведено погрешно като Пръстенът на нибелунгите / горкият преводач не беше се справил с родителния падеж/
32
0
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
читанка, ОК, за някои книги си заслужава да ги имаш на хартиено копие. Има такива, които са невероятни - корици, илюстрации и т.н.Но ако ти трябва да изчетеш 60 книги за няколко месеца - няма как да стане.
31
3
 
3
 
! Отговори
читанка преди 14 години
Истинските ръчно изработени книги от качествени материали са произведение на изкуството и безценни. Нямат нищо общо с *** на избелена хартия, които ни продават по книжарниците. Те няма да изкарат и 50 години. Истинската книга живее столетия... Я сега ми кажете кой хардуер изкарва толкова??? След 50 години няма и да си спомнят за сегашните стандарти за запис... Щял да замени компютъра книгата - дрън-дрън та пляс...
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От пет години чета само на компютъра, а чета поне по две книги на месец, отделно учебниците. Ако интернет го нямаше, заедно с книжките в него, нямаше да имам пари за четене. Факт е, че истинските книги са необосновано скъпи и прескъпи, и по-голяма част от съвременните "модерни" романчета - ***. Която електронна книга ми хареса, отивам и си я купувам в хартиен вариант. И не е трудно и изморително да се чете от компа, има много хубави и безплатни програми-четци, например AlReader.
29
2
 
1
 
! Отговори
mima до 26 анонимен преди 14 години
Пише се отсъства,а не отцъства.И не ми разбра шегата !Аз работя с книги и не бих искала интереса към книгата да изчезне,независимо от нейната форма.
28
0
 
3
 
! Отговори
johnnie преди 14 години
Не само хардуерните книги ще изчезнат. Заедно с тях си отиват телевизора и радиото, както си отиде аналоговият телефон, магнитната касетка, след това и компакт диска.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
оф, хора, айде да мислите малко, преди да се изказвате. това, че библиотеката ще изгуби клиенти, не значи че хората ще престанат да четат книги, напротив, даже повече може да започнат да четат, защото книгите онлайн ще са им по-достъпни.
26
0
 
9
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Eлектронните книги имат едно огромно предимство - без пари са, ако ги четеш от "читанка" и подобни. Ако учиш българска филология, примерно, имаш да взимаш поне 4-5 изпита по различни литератури. Само по западноевропейска литература трябва да изчетеш около 50 книги. Ако тръгнеш да си ги купуваш всичките (без да забравяме, че трябва да си купиш и по други предмети) - трябва да се разориш.
25
1
 
3
 
! Отговори
ttt преди 14 години
ami kolko hodim v biblioteki mai samo po svobodnite samodivi ami nali shte im istine rabotata i sha odqt da metat vhodovete shtot ot dr neeeeeeeeee razbirat
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В голяма гешка си. Не бъркай писмена история с книгите. Човечеството е живяло хилядолетия с уснои предания и приказки, което дефакто са книги, просто формата за унаследяване и предаване на една история е била под друга форма. В момента това отцъства от йивота на съвремения човек.
23
2
 
4
 
! Отговори
e book преди 14 години
Някой чувал ли е за електронна книга в БЪЛГАРИЯ! ***!!!
22
3
 
1
 
! Отговори
mima преди 14 години
Човечеството е живяло векове без книги и може би отново да реши ,че може без тях.Казал го беше някой писател,но за съжаление вече не си спомням кой.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си доста често чета online. Определено не може да се сравни с класическата книга. Обмислям за BookRider, но се съмнявам да ми донесе същото усещане. Това което ме плаши най много обаче е не че компа ще замени класическото четиво, а че хората ще престанат да четът. Извора на знание, извора на ендивидуалност и инициативая е на път да пресъхне за винаги.:(((((