Риалити до болка

В нова книга терористи похищават телевизия и показват грозното лице на модерното общество чрез риалити предаване...
2 сеп 2010 12:20,
0
Риалити до болка
Корица: Ера

Риалити форматите отдавна се превърнаха във въплъщение на всичко, което не е наред в модерното медийно информационно общество.

От Оруел до съвременните автори – докато формати като Big Brother имат успех, а опитите за контрол от страна на управляващите върху личния живот на гражданите продължават, литературата ще се занимава с темата.

Поредната книга, която я експлоатира, е „Риалити“ на Серхио Бисио.

Сюжетът й проследява атентат срещу сградата на аржентинска телевизия, която е атакувана от терористичен отряд. Служителите са взети за заложници.

Отвън се струпват полицаи, експерти по тероризъм, новинарски екипи и тълпа любопитни хора.

Но петима от похитените нямат представа какво се случва. Те са финалисти в „Биг Брадър” и контактът им с външния свят вече е изцяло под контрола на терористите. Екстремистите смятат, че шоуто е квинтесенция на всички злини на западната култура, и осъзнават, че може да го използват като страховито средство за пропаганда.

Целта на похитителите е да покажат на зрителите упадъка и порочните нрави на съвременното общество, като манипулират участниците в шоуто.

Затворените в Къщата са принудени да проявят най-низките си страсти и резултатът очаквано е ужасяващ – милиони зрители стават свидетели на скандални признания и прояви на насилие, а в крайна сметка се оказва, че невинни няма...

Динамична и провокативна, „Риалити” е майсторски написана сатира за фалшивите ценности и разрушителните амбиции.

Серхио Бисио (р. 1956 г.) е писател, поет, драматург и сценарист. Той е един от най-талантливите съвременни аржентински творци.

Автор е на 20 романа, стихосбирки, разкази и пиеси. Работи и като телевизионен и киносценарист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари