С ?14 млн. по-малко ще струва системата за новите паспорти

102 млн. евро ще излезе системата на "Сименс" за личните документи
Обновена: 20 дек 2010 16:47 | 20 дек 2010 16:45,
26
С ?14 млн. по-малко ще струва системата за новите паспорти
Снимка: БГНЕС

102 милиона евро, или с 14 милиона евро по-малко, ще струва системата за издаване на новите лични документи.
Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който подписа със "Сименс" споразумение за системата за изработване на документите за самоличност.

Над 2 800 000 лични документа са изработени към момента, посочи Цветанов.

Със споразумението се променят и някои от досегашните договорености между двете страни. Освен досегашната финансова гаранция от 1,2 млн. Евро, се въвежда нова от 3 милиона евро.

Още по темата

Тя ще важи до изтичането на срока за изпълнение на договора – след 7 години.

Министър Цветанов заяви, че при централизираната система държавата може да спести, тъй като се правят разходи за оборудване и ремонт не на 30 пункта, а на един.

Той коментира още, че проектът за изработването на документите за самоличност е трябвало да бъде възложен на много по-ранен етап, а не през 2010 година, когато беше пикът на заявленията за нови документи.

„Нормално беше тази система да започне експлоатация през 2008-2009 година и днес си задаваме въпроса защо, въпреки че е прието тази система да бъде централизирана и първата обществената поръчка е била за централизирана система, защо е стартирана процедура за децентрализирана система“, попита Цветанов.

Вътрешният министър обясни, че фирмата- изпълнител няма отношение към специфичните изисквания и това дали системата ще е централизирана или не.

От "Сименс" обясниха, че новата система за производство на документите отговаря на всички изисквания на Шенген и се извиниха на българските граждани за трудностите при издаването на документите в началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
dyado pencho na 83 преди 13 години
14 000 000 po malko a dali ste namalyat sega taksata s edno levche pone
25
0
 
0
 
! Отговори
ADIOS преди 13 години
Може, Мартине, ама въшките от породата на г-жа Бориславова откъде ще си посмукват кръвчица?Те това, ако не е лобиране, здраве м речи.
24
0
 
0
 
! Отговори
Бай Асандж преди 13 години
Нормално е за нещо НЕкачествено да се дават по-малко пари!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
BOBI преди 13 години
Kakvo me interesuva 4e stanalo po evtino.Az si zagubix vremeto i nervite 3 dni .I kvo me topli tova?
22
0
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Наистина не съм се осведомявал предварително за банките, но факт е че ми казаха "отидете в тази сграда". Която е непосредствено до паспорните служби и там си платих на СИ-Банк... и беше 5 лв.Не е въпросът за 5те лв. Въпросът е защо изобщо ние трябва да превеждаме парите в банка, която да се облажва? Не може ли всеки да си внесе в касата на МВР парите, пък те да си ги преведат накуп? Така ще се спестят доста наброй безмислени транзакции с "такси" или "комисионни" както искаш го наричай
21
2
 
2
 
! Отговори
hffffffffa преди 13 години
новите паспорти са много смотани, как може върху снимата да има някакъв печат и в 21 век снимките да са черно-бели, само пари харчат за глупости, а пари за пенсионерите и социалнослабите няма, *** сте гербери прости, и вие сте почти същите като предишните, малко сте по-добре, но пак сте си ***
20
2
 
6
 
! Отговори
102 преди 13 години
102 милиона евро-браво Боко,браво Цецо-златни карти правите,а пари за болни деца не давате-***!!!!!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 13 години
На мен ми е много интересно как ти си нямал право да избираш банка, а аз имах? Аз избрах ДСК, защото беше по-наблизо, също платих такса - 1.50 лв за банковия превод (ако си спомням точно), но това не е комисионна а банкова такса, каквато има във всяка банка. Сигурен съм, че и ти не си платил никаква комисионна, а си платил такса за банковия превод. А това че си отишъл в СИ-Банк, значи си бил неосведомен за избора който имаш.
18
3
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
А Цветанов ще ми обясни ли защо тая година като си сменях задграничния паспорт, дадох 5 лв. комисионна на СИ-Банк, без да имам право да си избера банката на която да дам пари? (тогава Вождът още имаше връзки там)3 млн българи x 10 (средно за два документа) = 30 млн.Ама щом са за Боко и жена му няма проблеми!5 лв комисионна на 80 лв. ?!?! Ами ако всички банки започнат да ни взимат по 5/80 от заплатата като ни я преведат?
17
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Браво на Цветанов, че глобиха Сименс! Ако бяха комунистите на власт, не само че нямаше да глобят Сименс, ами щяха да сключат и някое анексче към договора за 14 милиона отгоре ние да платим на Сименс, за да си чопнат няколко милиона за джобовете. Все пак сина на Р.Овч. учи в Оксфорд, Масларова трябва да си подържа стандарта висок, а и президентските синове с мезонетите в центъра не трябва да изостават по-назад...
16
1
 
2
 
! Отговори
Баце преди 13 години
до Деяндобър ден, как спахте? .. много ясно че е далавера, брат. Още нещо искам да ти кажа - Сименс взема процент от всеки издаден паспорт, така че Сименс спечели още повече от хилядите случаи когато нашенци пуснаха Експресни поръчки (защото нормалните се бавеха месеци).Тоест - Сименс изкара повече пари заради това че системата НЕ работеше.
15
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 13 години
Тоест цената която плаща държавата (ние) за един паспорт ако приемем че 7 мил. българи си направя паспорти е 28.50 лева. Е нямам думи голяма далавера! Или ще са ни безплатни новите паспорти не мога да разбера?
14
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 13 години
кво се вълнувате бре - Сименс България (или там както се казваше тукашния софтуерен вариант) беше продадена миналата сряда - да търсят сега я камилата, я камиларя, я на камиларя... :)
13
2
 
0
 
! Отговори
Dan до 11 преди 13 години
Казах ти да прочетеш първо какво пише, ако не си способен хвани някой да ти го прочете, а това какво "ЩЕ стане" си го запази за себе си докато не стане, или се пробвай като гадател в някое шоу!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Цветанов. Номер 1 си.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ти що се пънеш никой не връщал,не връща и Боко.Подписват ново споразумение,което означава,че ще излязат още допълнителни плащания.И къде останаха приказките на Боко,че няма да плати на Сименс/останаха в новините/.
10
4
 
1
 
! Отговори
Dan до 7 преди 13 години
Ако спреш да четеш само постовете а прочетеш и статиите под които пишеш може и да видиш, правителството на Бойко Борисов и по-точно министерството на Цветан Цветанов, а сега и ти ми отговори на моят въпрос, ама...с имана като мен!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
уфф, този и от централизирани и де-централизирани системи взе да разбира ...системата е централизирана, защото такава са предложили от сименс (за да им е по-ефтино). А иначе ако в заданието е пишело да е де-централизирана, много интересно как са спечелили, след като тяхната е централизирана :)
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нагли *** герберасти!Колко заплахи, колко думи изговориха, а сега "Цецко обясни, че фирмата- изпълнител няма отношение към специфичните изисквания??????? Нямала отношение и фирмата, и МВР!!! А ни какво - на опашките...
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой от ВСИЧКИ сегашни е върнал нещо на държавата, с имена обаче!