Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.

Той ще става автономен орбитален комплекс
6 сеп 2010 08:11,
65
Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.
Снимка: НАСА

След приключване на експлоатацията на МКС животът на руския сегмент ще бъде преоборудван в автономен орбитален комплекс, който ще работи още 10 години. Това са плановете според президента на РКК „Енергия” Виталий Лопота, цитиран от Интерфакс.

Строителството на орбиталния монтажно-експлоатационен комплекс трябва да бъде завършено през 2031 г. Според Лопота той ще се използва за „изпълнение на програми за космическо изследване, тестване на руски пилотирани транспортни кораби от ново поколение, технологии и космически кораби и системи на бъдещето”.

До момента, когато бъде завършено създаването на комплекса, към него ще се присъединят и допълнителни модули – три тежки универсални (всеки с маса 40 тона) и два научно-енергетически.

Тези модули ще заменят аналогичните си предшественици, които трябва да бъдат изведени на орбита до 2016-2017 г. Освен това към руския сегмент на МКС трябва да се прикачат автономната летяща лаборатория "Ока-Т", многоцелеви лабораторен модул и възлов модул.

Лопота уточнява, че всички нови орбитални модули, като и необходимият товар, ще бъдат доставяни на станцията с космически кораби „Союз”, с товарни кораби „Прогрес”, както и с руски кораби ново поколение.

Скиците на кораби, също наричани перспективна пилотирана транспортна система, бяха завършени от специалистите на РКК „Енергия” през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
:D преди 13 години
Помня как преди няколко гидини бяха взели да падат като топъл хляб американските совалки, че и по новините само за това се говореше . Голямо шоу и излагация си беше за хамаерикалите :Д
64
0
 
5
 
! Отговори
SZS преди 13 години
Пак се почна с разграничението между НАСА и Роскосмос. ISS е велик проект само че не всички в USA са съглесни с милиардите разходи по отриването и развиването на космическите технологии и са прави до някъде. Мое лично мнение е че ISS трявба да продължи да съществува, колкото и да струва на Русия, Америка и Европа.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това даже не е снимка!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама яж баница с боза, бе!Нали ти харесва!
61
2
 
2
 
! Отговори
za 58 преди 13 години
Ne ni natrapvai vkusa si.......
60
2
 
2
 
! Отговори
Bez komentar преди 13 години
Snimka :NASA
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Повече от 50% от изтрелваните ракети, са руски, това е отделен въпрос, а "Зенит" - та нейните основни компоненти се произвеждат в Русия, всъщност украински са "Циклон", само дето нямат изгледи да завземат някакъв особен пазатрен дял!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, отиди сега да изядеш една баничка с боза!
57
0
 
7
 
! Отговори
SJ преди 13 години
Напротив,познавам я доста добре и съм ходил и ходя и ще ходя.За това писах,че е време да спрем с заучените фрази!
56
3
 
2
 
! Отговори
za 42 преди 13 години
hm......da ne otkrila vodka, a ?:))
55
4
 
0
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Точно това исках и аз да кажа - японците и европейците се заемат с въпроса. Европейците няма да могат, но през шлюза на японския кораб ще могат да минат големите части :) Но затова американците са помислили. Така или иначе МКС ще се експлоатира до 2020 година, от външната част са натрупани вече резервни компоненти. Ако нещо се случи.
54
6
 
1
 
! Отговори
за 40 пост преди 13 години
Не позна за черната коприна.Аз пък познах,че си много бос по физика.То обаче не пречи да станеш един бензинджия на руско гориво, желателно на руска територия. В пост 43 смелчагата без име направо лъже от-до!Дезинформация,браво,русофилче.Тази статия горе е за теб точно.Но снимката на станцията НЯКАК ПОТРЕСАВАЩО ИЗГЛЕЖДА НЕРУСКИ КАТО ТЕХНИКА. Особено ако зърнеш до нея закачения ДОПОТОПЕН Союз. Тази снимка е рекламна и совалката е снимала тъй,че да не се вижда загрозяващата руска "баничарка" отдолу
53
4
 
1
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Та исках да ти кажа - примерът за това кой плаща не е само МКС. Съвсем доскоро имаше договор между Локхийд и Хруничев - американците даваха половината спътници за изстрелване с тяхната ракета "Атлас", другата половина - на руската "Протон". Същото го има и при Боинг - едната половина на "Делта", другата половина на "Зенит". "Зенит" се води и украинска гордост, ама карай...Пазарът диктува правилата
52
6
 
2
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Руснаците си имат собствени системи за телеметрия и затова си мечтаят да откачат собствения си сегмент. Че това е така.За това кой плаща - ами има значение. Понеже на американците им е излязло евтино - платили са за построяването на Звезда. Нека руснаците да престанат да влачат до орбита дребните си модули от сорта на Поиск и Рассвет, ами да направят нещо значимо - като да изстрелят големия модул Наука. Със собствени средства, че чакаме от години вече.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами за съжаление , японците и европейците се заемат с въпроса как да доставят по голямто обурудване!Работоата обаче е тава, че пак не могат да достигнат нивото на Русия, която на година изпраща 10 кораба, а JAXA и ESA могат да се нядавят само на един до два кораба на 2 години!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, собственост е на RKA, а иначе фантазиите си затова кой плаща, ги остави - в Космоса те не важат!А иначе за другото - ами те руснаците си имат собствени ситеми за телеметрия, работата е, че американците няма как да отворят люковете и да пуснат едно топло в студения вакуум!
49
7
 
2
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
След разпадането на СССР дори Мир беше построена с американска помощ. Ако американците не бяха дали средствата Мир нямаше да има.Двата закачени "Союз"-и показват ясно ползата от космическото сътрудничество. Преди НАСА планираше да построи авариен космоплан за МКС, но се отказа - точно защото Русия пое този ангажимент.Никой не отрича, че редовните полети на Русия са допринесли много. Но Русия няма да може да поддържа сама МКС. Ще си проличи след спирането на совалките
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да де, трябва да си дупедавец, и да си го вееш според вятъра.
47
7
 
1
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Руският сегмент е 100% собственост на RKA. Дали? Май забравяш да отбележиш кой плати за построяването на първия модул Заря... Заря е собственост и притежание на НАСА, защото те платиха. Собственост е този, който плаща. И докато технически голяма част от модулите са построени от Италия и Япония... въпросът е кой плаща.Американците се молят на руснаците да идат по нужда. За твое сведение пък руснаците се молят на американците да ползват интернет :)
46
4
 
7
 
! Отговори
ОБИЧАМ ГЛАВНИ БУКВИ преди 13 години
Хахахахаха, как смееш да оспорваш убежденията ми с някакви си факти. Руснаците са гадни, всички го знаят. Само американците вършат хубави неща, но трябва да си истински патриот, за да го разбереш!