Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.

Той ще става автономен орбитален комплекс
6 сеп 2010 08:11,
65
Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.
Снимка: НАСА

След приключване на експлоатацията на МКС животът на руския сегмент ще бъде преоборудван в автономен орбитален комплекс, който ще работи още 10 години. Това са плановете според президента на РКК „Енергия” Виталий Лопота, цитиран от Интерфакс.

Строителството на орбиталния монтажно-експлоатационен комплекс трябва да бъде завършено през 2031 г. Според Лопота той ще се използва за „изпълнение на програми за космическо изследване, тестване на руски пилотирани транспортни кораби от ново поколение, технологии и космически кораби и системи на бъдещето”.

До момента, когато бъде завършено създаването на комплекса, към него ще се присъединят и допълнителни модули – три тежки универсални (всеки с маса 40 тона) и два научно-енергетически.

Тези модули ще заменят аналогичните си предшественици, които трябва да бъдат изведени на орбита до 2016-2017 г. Освен това към руския сегмент на МКС трябва да се прикачат автономната летяща лаборатория "Ока-Т", многоцелеви лабораторен модул и възлов модул.

Лопота уточнява, че всички нови орбитални модули, като и необходимият товар, ще бъдат доставяни на станцията с космически кораби „Союз”, с товарни кораби „Прогрес”, както и с руски кораби ново поколение.

Скиците на кораби, също наричани перспективна пилотирана транспортна система, бяха завършени от специалистите на РКК „Енергия” през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А да, и през цялото време на борда на МКС, има два "Съюза" заради които МКС, въобще е обитавана, има поне още два товарни "Прогреса" закачени винаги, като на година се изтрелват по 6 и има осигорена логистика!А по въпроса с модулите, абе то и "Мир" беше голяма, ама всички модули бяха изтрелвани без проблеми с ракети "Протон", че и беше завършена много по-бързо и служеше повече време!
44
4
 
1
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Абе не е така, както го казваш. На Луната водата беше открита от американски инструмент на индийска сонда. Руснаците имат принос в потвърждаването на вода на Марс, но пък окончателното доказателство си е от американски инструмент на американска сонда, която си кацна в полярните области на Марс.
43
5
 
1
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН СЪМ преди 13 години
ТАЗИ СТАТИЯ Е СТРАННА. Пише,че до 2031 ще построят руския модул, а заглавието е,че после ще му продължат живота още10г.За чий х..й го съобщават сега 21 ГОДИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО? Това сигурно е препечатка от руската преса ,където си правят народа на баламурници с подобни писания.Нямам друго обяснение.Известно е,че този сайт е руска собственост/през ИНВЕСТОР/,но точно днес да се пуска такова писание у нас, навръх празника,е провокация.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А това за руската апаратурата на борда на LRO и марсианската сонда - именно руската апаратура откри водата на Луната и Марс!
41
4
 
2
 
! Отговори
CENTARYT VIKA преди 13 години
Nina - Tytena na prydniata da okaje podkrepa !!
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Черната "коприна" върху "Съюзите" е топлоизолация, повечето от модулите в американския сегмент са всъщност на ESA и JAXA, руския сегмент е 100% собственост на RKA!Всички основни системи - двигатели, навигация, и системи заистене на въздуха, са в руския сегмент, всъщност руския сегмент е ядрото което командва цялата станция!Американския сегмент само се вози и няма никаква спосбност да бъде автономен,а и май забрави колко пъти американците трябваш да се молят на руснаците да отидат по нужда!
39
3
 
3
 
! Отговори
айде,мързели преди 13 години
чакам отговори. ама няма да ги дочакам,защото ако вие не бяхте мързеливи в главите нямаше да сте русофили точно в деня на СЪЕДИНЕНИЕТО. Много сложно се изразявам,хич няма да ме разберете, ама сега пък няма да ви слизам на нивото я! КОСМОС БГ - свалям ти шапка, да си жив и здрав,прав/необезателно/ и корав!
38
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
космонаФт се пише с В.
37
2
 
5
 
! Отговори
СЕГА НАТИСКАМ SHIFT преди 13 години
Бельото ми е от черна коприна! Затова съм и много по-умен от всички вас - цели книги могат да се изпишат за съдържанието на гащите ми, хахахахаха!
36
7
 
3
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Всъщност, защо ли не ме учудват коментарите по адрес на това колко зле са били американците?Докато други държави изкорениха комунизма с огън и жупел, в България ДС продължи да си съществува. И сега виждам този плод... защото съзнанията на поколения хора си остана замърсено с комунистическа пропаганда и сега сигурно едно столетие трябва да мине, за да се осъзнаят хората.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега, обяснявай за черната коприна...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пропуснал си да добавиш и двата "Съюз"-а, закачени към станцията, в случай на авария. Ако тях ги нямаше, МКС щеше да си стои празна - голяма международна полза, няма що. Едва когато изпратиха втори "Съюз" , решиха да удвоят екипажа.
33
5
 
2
 
! Отговори
за РУСОФИЛЧЕТАТА преди 13 години
Уж български юнаци,молодци, ето ви малка задачка: колко полета има дасега на совалки до МКС и колко руски "баничарки" са се качвали до МКС за същото време??? После ще ви питам колко тона товари са вдигнали горе американците и колко "баничарките" на руснаците.За награда ще ви обясня защо руската спасителна "капсула"т.е. кораб Союз,закачена на МКС е обвита изцяло в черна коприна.
32
5
 
3
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
И отгога теглото на модулите стана критерий за напредничавостта на дадена технология?
31
3
 
3
 
! Отговори
КОСМО-нафт преди 13 години
Ауууу! Ама те били повечко,бе!Айде сега да им намериш теглата на всички модулчета и да направиш табличка!
30
0
 
4
 
! Отговори
CAPS-LOCK-A МИ ЗАБИ преди 13 години
Всичко мога, всичко знам. Уикипедията чета сам! (българската версия, че английската не я разбирам) Печеля всички спорове, защото все ги губя! Хахахахаха!
29
6
 
2
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Космонафте, МКС е изградена от много модули, от които: Рассвет, Хармъни, Дестини, Кибо-основен, Кибо-логистичен, Колумбус, Юнити, Куест, гредите за мощност са доставени от американските совалки.Какво е доставила Русия? Заря, Звезда, Пирс, Поиск. Виждаш ли разликата и кой има повече принос в създаването на МКС?
28
3
 
2
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Веселине, това не е вярно. МКС си е практически завършена, остава още добавката само на два модула. Летяли са хора и от Европейската агенция и от Япония. И капацитетът им е с екипаж от шест души. Вмомента в орбита са шест души.
27
4
 
1
 
! Отговори
за ВЕСЕЛИНЧО преди 13 години
Веселинчо,ти си български пич и наистина прочети многото инфо за МКС.Ето, пост 21 добре те насочи,че има какво да научиш.Знанието е Сила ,приятелю, няма лошо в спора,но запомни от мен нещо,което не съм измислил аз: в спора печели губещият- научил е нещо повече.
26
1
 
2
 
! Отговори
КОСМО-нафт преди 13 години
Значи,МКС е изградена от три модула???Браво,бе!