Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.

Той ще става автономен орбитален комплекс
6 сеп 2010 08:11,
65
Животът на руския сегмент на МКС ще бъде удължен с 10 г.
Снимка: НАСА

След приключване на експлоатацията на МКС животът на руския сегмент ще бъде преоборудван в автономен орбитален комплекс, който ще работи още 10 години. Това са плановете според президента на РКК „Енергия” Виталий Лопота, цитиран от Интерфакс.

Строителството на орбиталния монтажно-експлоатационен комплекс трябва да бъде завършено през 2031 г. Според Лопота той ще се използва за „изпълнение на програми за космическо изследване, тестване на руски пилотирани транспортни кораби от ново поколение, технологии и космически кораби и системи на бъдещето”.

До момента, когато бъде завършено създаването на комплекса, към него ще се присъединят и допълнителни модули – три тежки универсални (всеки с маса 40 тона) и два научно-енергетически.

Тези модули ще заменят аналогичните си предшественици, които трябва да бъдат изведени на орбита до 2016-2017 г. Освен това към руския сегмент на МКС трябва да се прикачат автономната летяща лаборатория "Ока-Т", многоцелеви лабораторен модул и възлов модул.

Лопота уточнява, че всички нови орбитални модули, като и необходимият товар, ще бъдат доставяни на станцията с космически кораби „Союз”, с товарни кораби „Прогрес”, както и с руски кораби ново поколение.

Скиците на кораби, също наричани перспективна пилотирана транспортна система, бяха завършени от специалистите на РКК „Енергия” през юни 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** the USA, *** the US-USA!
24
1
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Станцията се обслужва главно от космическата совалка и руските космически кораби Союз и Прогрес. Тя е още в процес на изграждане, но там вече се извършват някои експерименти. В момента станцията има капацитет за екипаж от трима души (след инцидента с Колумбия и временното прекратяване полетите на совалките, екипажът е от двама астронавти). До сега всички членове на постоянния екипаж са от американската и руска космически програми.
23
6
 
2
 
! Отговори
ЗА ПОСТ 20 преди 13 години
Ясно е пич,че живееш във времето на първия спътник,хахахаха.Ами че покажи си носа навън де, мина половин век,ссср вече не съществува на картата,американците управляват света, а руснаците сипват бензина по колите на който поиска и са много горди с тази си световна специализация.Вече не могат да правят ни самолети,ни ракети,нито лопати дори./ в шпионажа са много добри,това не бих спорил и се чудя защо никой тук за това не ги хвали, ами само показвате неграмотност и ги изкарвате "техническа нация"/
22
1
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Всъщност, МКС представлява обединение на планирани преди това независими космически станции, основно руската Мир 2 (наследник на космическа станция Мир), Космическата станция Freedom на САЩ и планираният европейски Кълъмбъс, целящи осигуряване на постоянно човешко присъствие в космоса.
21
4
 
3
 
! Отговори
КОСМОС БГ преди 13 години
Аман от неграмотност и плюене по САЩ и НАСА.Само че да задам няколко въпроса.1. Кой закара руския модул "Рассвет" на станцията? Американската совалка "Атлантис".2. Кой закара модулите на Япония "Кибо" и европейскя модул "Колумб" в космоса? НАСА със совалките.3. Как руснаците в днешно време изпращат апаратура до Луната и Марс? Ами... прикачили са ги към американските апарати "ЛРО" и "Марс Одисей". Който не вярва да провери.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По въпросите за космонавтиката, американците да не си пъхат пръста, където не влиза.Това важи още от началото на космическите полети.Да си спомним колко тежеше "Спутник-1".- 86кг. А първия американски? Проверете- само ви напомням,че теглото му е много под 1кг.Американската лаборатория Скайлаб побираше едновременно трима космонавти, но никога не са били толкова на борда и след три години работа, така я приземиха, че щеше да избие аборигените в Австралия.
19
9
 
4
 
! Отговори
ДО ВЕСЕЛИНЧО преди 13 години
Хубав ти е името ,но вятър ти вее в главата. Можеше да прочетеш руските модули с какво ги качиха на МКС и ще ти стане тъжно. Бедата е,че не четете или четете на дядо ви вестниците,пишеще за бабите ви.Погледни сники на МКС и на МИР и ще видиш в космоса техника и антитехника,без да е нужно да си специалист.То си личи от пръв поглед.А ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ,ПЪРВИТЕ ЧЕРТЕЖИ НА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ СА НАПРАВЕНИ ОТ ФОН БРАУН ОЩЕ КАТО Е РАБОТИЛ ЗА ХИТЛЕР.
18
9
 
6
 
! Отговори
US АRMY преди 13 години
Ние (САЩ) сме най-велики!Руснаците откраднаха от нас чертежите на "МИР" и на ракетата-носител "Протон"!А нашите чертежи ги заляхме с кафе,ама под тях е имало чертеж на самолет и всичко се е смесило! Като сглобихме дивайса се получи совалка - много яко гърмят,после цял месец събираме тенекии!А с *** беше още по-яко! Руснаците пак ни откраднаха чертежите,а нашето копие го заляхме с кетчуп! После *** се прецака...
17
1
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Голяма вероятност има да е този *** и той си пишеше името с главни букви :D
16
2
 
8
 
! Отговори
НАТИСКАМ CAPS-LOCK преди 13 години
Русия е скапана, ха ха ха! Аз съм много оригинален, от всичко разбирам, пък всички, дето не са съгласни с мен, са много ***, ха ха ха!
15
2
 
5
 
! Отговори
КОСМО-нафт преди 13 години
Тишина....Тихо,моето дете,че да не се изложиш!А ве,ти да не си СТРАНДЖАТА???
14
2
 
10
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Объркал си се! И дядо ми отдавна не е сред живите. Та по въпроса поразрови се и виж модули "Заря" и "Звезда" са основни и са с тегло 36 тона като това е основата на станцията. По принцип тя е построена на основата на МИР-2. Така ,че тихо!
13
12
 
5
 
! Отговори
ЗА РУСОФИЛЧЕТАТА преди 13 години
Съветвам ви днес да се покриете и да мълчите,защото е специалния празник на БЪЛГАРИЯ,може и да сте чули отнякъде. За Съединението единствено и подло срещу нас е скочила вашата любима Русия/ що не се пръждосате там!!!/, затова днес се скрийте под масата и искам да ви виждам само задниците да стърчат!ЯСЕН ЛИ СЪМ?
12
11
 
4
 
! Отговори
ДО ВЕСЕЛИНЧО преди 13 години
Съжалявам,че ме принуждаваш,но щете нарека това ,което се показваш,че си: един ***. Можеше да прочетеш всичко за МКС в нета,но ти вероятно само лъскаш бастуна и слушаш дядо си какви ги говори за космоса.Хабер си нямаш от МКС, ама дай да се изкажа, била руска.Руснаците нямат нова техника от 30 години и са "бакшишите" на МКС, ЗАЩОТО САМО ЗА ТОВА ИМ СТАВАТ КОРАБИТЕ.
11
4
 
7
 
! Отговори
Alberto преди 13 години
Млъкнени бе *** или искаш да ти запуша устата с един *** ! ! !Не ми казвай кой от кого е просил.
10
4
 
15
 
! Отговори
Vodniq преди 13 години
Космонавчето ... Ей америкнците видялиги !! как изгоря цяла калифорния въпреки че имат телекомуникаций !! Самолетите им се разпадаха над пожарите!!! безпомощни бяха !! Половин Гърция изгоря!!! Просто ся дего е изгоряло в Русия ше го застроят и ОК !!! Руснаците са богове в КОСМОСА и ВОЕННОТО !!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО!!!!
9
5
 
14
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Ако не ти е ясно по-голямата част от МКС е руска, както и полетите които се извършват до там са с руски ракети, че нещо совалките ги спряха май :D
8
4
 
9
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Тихо ***!
7
14
 
6
 
! Отговори
КОСМОНАВТЧЕ преди 13 години
До ходилия в Москва SJ от пост3 и 5 :явно не познаваш днешна Русия,фенче,та ти припомням световнопрочулия се факт, че руснаците нямаха простите ЛОПАТИ, с които да гасят пожарите си, защото пожарните им издъхнаха още на първата седмица .Покрай тези пожари светът ги видя колко са в каменната ера- без мобилни комуникации, без авиоразведка на огнищата, без космически снимки и прочее традиционни са цивилизования свят инструменти. Те, горките,дори лопати нямаха и това искаха от чужбина като помощи...
6
15
 
6
 
! Отговори
КОСМОНАВТЧЕ преди 13 години
Значитака, новината е,че великите руснаци ще си ползват своя модул нА МКС още 10г, след като МКС бъде бракувана от американците. Само че те още не били построили този "свой модул", още нямали носители да изкарат 40 тона наведнъж, ама щели да си направят. Абе що не кажете,че руснаците са изпросили от САЩ И КОМПАНИЯ да им оставят МКС да я ползват като "втора употреба"? Това е истината, какво го сучете и ни маймунясвате, като изкарвате нещо срамно...в актив на декласираните руснаци!