Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини

Използването им намалява вероятността от катастрофи с 8-17%
Обновена: 7 фев 2011 13:54 | 7 фев 2011 13:51,
96
Белгия спря продажбата на коли с изключващи се къси светлини
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Белгия забранява от днес продажбата на автомобили, чиито къси светлини могат да се изключват, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки държавния секретар за мобилността Етиен Схупе.

По този начин кралството работи в изпълнение на европейската директива, която постановява, че в Европейския съюз късите светлини на фаровете трябва да се използват през цялото денонощие независимо от осветеността на пътя.

Белгия обаче не планира да въвежда глоби за шофьорите, които карат с изключени къси светлини.
"Това е много сериозна промяна на режима за движение по пътищата, затова избрахме по-плавния, постепенен начин за приспособяване на шофьорите", отбеляза Схупе.

Според оценки на белгийското правителство още след три години повечето автомобили в страната ще се движат с включени къси светлини, което "ще допринесе за промяна на навиците на останалите водачи".

В момента през светлата част от денонощието къси светлини използват максимум 5% от шофьорите.

Според статистическите данни късите светлини намаляват вероятността от пътно-транспортни произшествия с 8-17% в зависимост от пътните условия, допълва ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
''SASCHE MNOGO SI TAP,SASCHE'',ZA MEN NE SI NIKAKAV SCHOFYOR,SCHTOM NE OSAZNAVAS,CHE FAROVETE SA EDINSTVENOTO NESTO PO KOETO BIHA TE ZABELJAZALI,V SVETLATA CHAS NA DENJA,PRI INTENZIVNO SLANCE,I NE KONTRASTIRASTA BOJA NA AVTOMOBILA,A 200 KM,NE SE SESCHTAM,KOI PRAVILNIK RAZRESAVA,MAI SAMO OLIGOFRENSKIA
93
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
KRAINO VREME BESE,AZ PATUVAM,POSTOJANNO,I OD OPIT SAM ZABELJAZAL,CHE EFEKT IMA,V BG SASTO,TRJABVA DA SE PRIEME TAKAV ZAKON 100 %
92
2
 
0
 
! Отговори
до 92 преди 13 години
верно си *** и улегнал шофиор
91
1
 
4
 
! Отговори
до 89 преди 13 години
Ей ти си много тъпо момче.Аз като Д+Е щом толкова държиш на категорий ще ти кажа че никаква файда няма от тия фарове по много причини.1-во през деня при слънце си губят 100% ефекта.2-ро при висока скорост нямат никакво значение - някой луд с 200 и нагоре докато видиш фаровете му вече няма да има никакво значение.3-то повечето пешеходци са като овце-вървят без да се оглеждат.Пиша коментара като професионалист и постонено возещ хора улегнал шофиор.Фаровете са безмислени на 100%.
90
1
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 13 години
*** и тебе едни комплекси те тресат...Сигурен че нямаш камъни в бъбреците :)
89
2
 
3
 
! Отговори
бай ганьо преди 13 години
Най-добре е всяка нова директива, която се приема в ЕС за Бг изрично да бъде в сила наобратно. Напр. в случая у нас шофьорите да нямат право да карат на къси през деня или пък употребата на фарове за мъгла да е задължителна нощно време. Така и така няма да се спазва 100%, но все пак в по-голямата си степен бай *** ще прави като европееца.
88
8
 
8
 
! Отговори
Шофьор не на шега преди 13 години
Абе, не случайно сме напред с катастрофите. Ако от 10 коли в насрещното 9 са с включени фарове, а една е без, вероятността да я видите късно нараства поне 3 пъти. Това го казвам от опит. Не мога да разбера продавач на сергия, бизнесмен, плочкаджия и пр. като почнат да дават мнения за нещо, което не им е специалност. Подържайте си там В-категорията и правете каквото ви се казва, а не да давате мнения по организация на движението. Некой казва ли ви на вас колко гъсто да си забърквате гипса?
87
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фарове през деня трябва да се ползват при влошена видимост-дъжд,мъгла,сняг и др. Глупаво е в прекрасен ден като днес да светиш. Както е указано,че фарове за мъгла се ползват при намалена видимост под 50 м. Въпреки това 2/3 карат вечер с вкл.такива при ясно време! Защо КАТ не ги глобява,както и *** недаващи мигачи? Това ако не са предпоставки за ПТП здраве му кажете! В същото време ако в хубав,слънчев ден не си на къси-глоба!
86
5
 
1
 
! Отговори
Genata преди 13 години
диз ис авесоме.... май комент уас баннед бекоз ит ис ин инглиш. Ай симпли кант билив диз. Ор уас ит бекоз ит шоуд хау иллитерате ъоу аре фокин бастардс!
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес ,по-добре ли ви забелязваха с включени фарове ?
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хипо-къвто си там ! *** ,нали ти като караш на къси ,аз се опитвам да те забележа на пътя ! Но няма как ! Щото всички карат на къси ,затова ми е перде пред мене- всички сте ми еднакво НЕЗАБЕЛЕЖИМИ ! Което води до : Има ли смисъл всички да са жълти ,с включени фарове ,мигащи аварийни и веещи се знаменца за да ги забелязват? Тогако се налагат УНИФОРМИ всички са БЕЗЛИЧНИ
83
4
 
1
 
! Отговори
До Волвото преди 13 години
25 000 на година ? Сериозно ли ? И ти казваш ,че караш кола ? Задължително да минеш на опреснителен курс!
82
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неможе никой да ме убеди, че днес в 12 часа в такъв слънчев ден е по правилно да карам с фарове от колкото без фарове. Това само закърнели мозъци могът да го измислят, които нищо не разбират от коли и шоферлък
81
7
 
5
 
! Отговори
an преди 13 години
TOVA SAS KASITE SVETLINI SIE NENORMALNA RABOTA. I SAS KASI I BES KASI KOGATO SIE PISANO DA TE UDARUI NQKOI JIGIT, I PROJEKTORI DA VKLU4I6 SPASENIE NQMA. PREDI 3 GODINI ME UDARI EDIN JIGIT NA KRASTOVI6TE. AS KARAM NA PRAVO A JIGITA PRAVI LQV ZAVOI I MI ISKA4A NA DVA METRA PRED MEN. NE ME SPASIHA NITO FAROVETE NITO TROMBATA.
80
6
 
23
 
! Отговори
redordead преди 13 години
на двупосочен път, когато реиш да изпреварваш и има кола пред теб на да кажем 300-400 метра, ако е с включени фарове се вижда дали се движи срещу теб или не. Аз карам винаги с включени фарове и за 2 години, откакто го правя не съм сменял крушка...колкото до разхода...ми не знам, не съм се замислял, като отида на бензиснтанцията пълня до горе и това е. Колкото до тезата, че перола се изчерпва, то и каучука се изчерпва, дайте сега да не си сменяме гумите по 10 години, аман от дребни сметкаджии
79
11
 
2
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
АЗ съм против това някой да прави избора вместо хората, аз ако искам да карам без стопове ще си ги счупя сам, не искам обаче колата ми фабрично да идва без, щото някой така е решил...
78
12
 
2
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Виж сега ти си ги изкарал преди 15 години, много неща се променят за 15 години. Ако сега се явиш на листовки гаранция че ще имаш повече грешки от тогава, ако изобщо ги минеш :) *** са тия дето ги мързи едно копче да пуснат, въпроса е да го има тва копче за да може всеки сам да направи избор.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ти може да не искаш да имаш и стопове на колата. Как така някой ще ти казва да сигнализираш като натискаш спирачките. За такива като тебе в Горското царство, там сред животните няма ограничения.
76
11
 
2
 
! Отговори
Шофьор на шейна преди 13 години
Не разбирате ли че тук въпроса е по скоро принципен а не е за парите... Как така някой вместо теб ще взима решение дали да си със светлини или не...Тва е все едно да се продават автомати само на полуавтоматична стрелба - идиотско е. Разберете всеки трябва да може да носи сам отговорност за собствените си решения, не да му ги вменяват.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво значи аз съм свикнал ? Ми ти ако не виждаш кола със загасени фарове не си за книжка мой човек... ---------------- И как тогава имам Д+Е от 15 години?Не чувстваш ли, че се показваш като обикновен ***?