Войната срещу Дядо Коледа в Европа

Белобрадият старец не е добре дошъл навсякъде
21 дек 2009 17:55,
87
Войната срещу Дядо Коледа в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бездушен символ на комерсиализацията на един от най-светлите християнски празници. Образ, наложен от американските корпорации с единствената цел да печелят пари.

Странно или не, именно такова е отношението към Дядо Коледа, и то в сърцето на Европа. В големи части от Германия, Холандия, Белгия и Австрия белобрадият старец с червен кожух буквално е персона нон грата. Стигна се дотам, че във втория по големина австрийски град Грац от години има протести срещу Дядо Коледа.

Протестното шествие на стотици хора, носещи запалени свещи, в старата част на града цели да защити от Дядо-Коледовата инвазия местния Кристкинд (в приблизителен превод Христово дете) - мъж, жена, ангел или просто полувидим сноп светлина, който влиза през прозореца. След смрачаване на Бъдни вечер Кристкинд минава по домовете и оставя напълно украсено дръвче и подаръци. И изпреварва с няколко часа Дядо Коледа.

Голяма част от австрийците бранят тази традиция, произлизаща от протестантските райони на Германия от 16 век. Едва в края на 19 век на практика Кристкинд пробива в католическа Австрия и постепенно измества още по-стар обичай – в този период от годината да се дават дарове за домашните духове.

„Алтернативата” на Дядо Коледа акцентира върха мира, спокойствието, сърдечността, дома и семейството, а не върху стихийното купуване на подаръци, толкова характерно за Великобритания и Съединените щати например. Това твърдят жителите на Грац, а и на цяла Австрия, където Кристкинд продължава да е далеч по-чакан гост от Дядо Коледа.

По улиците и витрините на магазините много рядко могат да се видят фигури на белобрадия старец и шейната му, защото на това не се гледа с особено добро око и се счита за нарушаване на коледния обичай.

В Холандия, Белгия и някои части на Германия направо си имат друг ден, в който децата получават подаръци. На 6 декември се почита св. Никола, който всъщност е считан и за истинския, християнски образ на Дядо Коледа.

У нас той е почитан като покровител на моряците и рибарите и в деня на смъртта му празнуваме Никулден.

За холандци, белгийци и германци Чудотворецът от Мира, роден през 270 година сл. Хр. в провинцията Лиция (Византийска Анатолия, сегашна Турция), е преди всичко покровител на децата, бедните и нуждаещите се.

Щедростта и доброто му сърце дават началото на вековната традиция за даването на подаръци, вярват в Северозападна Европа. Преданието разказва как св. Никола спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил принуден да продаде дъщерите си. Светецът не позволил това да стане и дарил общо четири кесии жълтици (според някои легенди слагал монетите в чорапите на дъщерите), с които оправил живота на бедното семейство.

Сега, 18 века по-късно, децата слагат обувките си навън и ако са били послушни през годината, откриват в тях шоколади, бонбони и подаръци. Ако са били лоши, виждат в обувките си въглени и съчки.

За противници на Дядо Коледа св. Никола трябва да се почита и децата да се привързват към неговия празник, защото той олицетворява ценности като солидарността, любовта към ближния и споделянето, докато неговият „братовчед” е измислица на потребителското общество.

Интересен парадокс е, че именно роден в Германия карикатурист е считан за „баща” на съвременния образ на Дядо Коледа (Santa Claus).

Томас Наст, емигрирал на детска възраст в Съединените щати, е първият, който рисува човека с подаръците като брадатия, дебел старец.

Това се случва през 1863 година, а за първи път образът се появява в изданието Harper's Weekly. Оттам нещата подхваща Coca-Cola и останалото се вижда...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Стилко Пича преди 14 години
.............мили деца да запеем в хор -Дядо Мраз е *** да живее Бай Зарезан тра ла ла ..............
21
0
 
0
 
! Отговори
Mee преди 14 години
V Belgia izobsto ne e 6 dec denia za podarazi, prosto dezata poluchavat mandarini i shokolad,ama aide,neznaestite jurnalisti pak pishat bez da znaiat.Imame si i tuk diado Koleda, podarazi do bezkrai pod elhata, i hubavi tradizii, amerikanski I katolicheski. Stiga ste se chudili kakvo da mrazite, dori da e izmislen praznik, radva dezata, radva horata i niama losho che magazinite pecheliat, kato ne iskate da im davate, si stoite bez podarazi.Hubavo e v tozi truden zivot da ima priatni momenti!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никъкав ДЯДО КОЛЕДА НЯМА! Аз съм на 9 и писах миналата година писмо на "Дядо Коледа". Никакъв подарък не дойде! Родителите само си лъжат децата!
19
0
 
0
 
! Отговори
iio преди 14 години
Какво пък толкова им пречи на някои откачалки Дядо Коледа. Все пак неговият образ е създаден да радва дечицата, да им показва, че ако вършат добрини през годината, накрая ще получат подарък. Сигурно сте забелязали как реагират хлапетата, как грейват личицата им, само като чуят за Дядо Коледа. Определено с всеки изминал ден се убеждам, че европейците изтрещяват все повече и повече.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Зимното и лятно слънцестоене винаги ни зареждат с нови потоци положителна енергия, което ние простосмъртните не забелязваме особено, но винаги около тези дати настроението ни е приповдигнато, на което ние неусетно се подчиняваме и търсим да организираме повече празничност наоколо си. Снежната Коледа е времето когато в лицето дядо Мраз подсъзнателно търсим да видим отблизо самия Бог небесен. А и това е единственото време на кристална чистота. Бяла, бяла. Неотразима. Време за пречистване на духа.
17
0
 
0
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Австрийците настояват Дядо Коледа да подаде оставка, в противен случай ще проведат протестно шествие до Лапландия и там ще протестират през фабриката за играчки. Освен това австрийците протестират срещу Северното сияние, пълнолунието, приливите и отливите и вятъра. Скоро се очакват активни протести и срещу атмосферното налягане.
16
0
 
0
 
! Отговори
Дед Мороз преди 14 години
дядо Коледа е самозванец и менте,аз съм истината!
15
0
 
0
 
! Отговори
Стелюшенка преди 14 години
Ну что ето за праздник?!
14
0
 
0
 
! Отговори
до АК-74У преди 14 години
А преди 10 ноември не ели съществувал дядо Мраз бе умник :) я оставете на мира хубавия празник и приказките... само те ни останаха хейтъри мръсни
13
0
 
0
 
! Отговори
stenli преди 14 години
Коледа е измислен праздник от хората в който се боготвори някакъв човек/което е идолопоклонство/истинският праздник е Рождество Христово-спасението,което Бог е направил за нас за да ни откупи от грешната ни природа, с която се ражда всеки човек от Адам до днес.Относно спасението има разлика от това да приемем какво Бог е направил за нас на кръстта и от това ние със собствени начини и "добри дела"да стигнем до това спасение.
12
0
 
0
 
! Отговори
:))) преди 14 години
аз обичам само Снежанките
11
0
 
0
 
! Отговори
бай Димитър преди 14 години
Аз мразя Хелоуин, Свети Валентин и тая измислица с дядо Коледа - мразя глупавата американизация, която българския *** така на драго сърце приема
10
0
 
0
 
! Отговори
DALAY LAMA преди 14 години
IDVA KRAYA NA 4OVE6KIYA ROD,TAKA PO4NAHME DA MRAZIM VSI4KO I VSEKI,6TE SE SAMOUNI6TOJIM
9
0
 
0
 
! Отговори
mailman преди 14 години
дали е измислен нарочно или има истикски, реално съществувал човек за прототип, едва ли има значение. за богатите, но безлични семейства, в които липсват любов към ближния, взаимопомощ и споделяне на радости и мъки, да се харесаш на паралията винаги ще се набляга на подаръците. бедните хорица знаят, че не парите правят човека, а отношението към околните и към семейството. доброто възпитание знае кое е по-ценно - подарък по задължение за сума пари или малък подарък,жест.
8
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 14 години
Ключовите думи са "протестното шествие на СТОТИЦИ хора". От около 1 милиард население. Откачалки винаги ще се намерят и за всичко. И тарикати които събират пари на гърба на откачалките.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
така е и не само заради безпаричието.Вчера следобед по нова примерно бълваха един след друг филми за дядо Коледа.Един нямаше ,в които да се споменаваше за това,какво е в действителност Коледата.Типично по американски(консуматорски ),всичките истории се въртяха около подаръците за децата.Кой бил и кой не бил послушен и т.н. тъпотии.И си мислех вчера,че ако на едно американче го питаш какво всъщност се празнува на Коледа,едва ли ще знае,че тогава се е родил Христос.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само така , подкрепям , тоя *** със червените ботуши не е добре дошъл.
5
0
 
0
 
! Отговори
,,,,,,,? преди 14 години
dyado mraaaaaaaaaazzzzzzzzzz
4
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Абе от САЩ ли идва Дядо Коледа ? Ще кажете и, че всяка година в Манхатън минават огромни чернокожи тумби от Бронкс да коледуват с дрянова пръчка и накривени калпаци :)))))))))Така ли се казва там ? хахахаххааххаха
3
0
 
0
 
! Отговори
АК-74У преди 14 години
Браво на немците, държат на своя бит и традиции ! Така наречения "дядо Коледа" е една американска глупост и простотия родена в маркетинговия отдел на Кока-кола. Единственото послание на този "символ" е да се купува и купува и купува и да лапат все повече американските компании. Тази идиотщина беше ни натрапена и на нас след промените на 10 ноември, промивайки мозъците на горките дечица.