Британец на съд за шега в Twitter

Заплашил, че ще взривява летище
19 яну 2010 11:48,
70
Британец на съд за шега в Twitter
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

26-годишният британец Пол Чембърс бе арестуван, след като се пошегувал  в социалната мрежа Twitter, че ще взриви летище, съобщи Telegraph.

Чембърс имал самолетен билет за Ирландия и трябвало да излети от летище Robin Hood в Донкастър.

Заради лошите метеорологични условия обаче почти всички полети били отменени.

Ядосан от този факт, Пол написал в Twitter:

”Летище  Robin Hood е затворено. Имате малко повече от седмица, за да оправите нещата. В противен случай ще взривя летището”.

За съжаление полицията не схванала шегата и на 13 януари Пол бил посетен от служителите на реда.

„Когато видях полицаите, помислих, че нещо се е случило с моите близки. Тогава ми казаха, че съм арестуван за тероризъм и ми показаха лист хартия – разпечатката от съобщението в Twitter”, разказва Пол.

Разпитвали го седем часа, иззели му личните му вещи и цялата му кореспонденция. Щателно проучили къде работи и накрая го пуснали под гаранция.

Неприятностите за младия мъж обаче не свършили дотук.

По-късно той бил уволнен и получил доживотна забрана да ползва услугите на летище Robin Hood.

Пол е шокиран от случилото се.

„Не мога да повярвам, че това е възможно! Аз съм най-възпитаният мъж, когото може да си представите!”

Според правния експерт Теса Майс „действията на полицията изглеждат смешни и подсказват за безнадеждност в техните усилия за борба с тероризма, но все пак те имат сериозно отражение за всички нас".

"При демокрацията нашето право да си казваме какво искаме един на друг би трябвало да не подлежи на разискване, дори и в социалната мрежа Twitter”, казват експертите. 

Съдебното заседание, на което ще се разглежда случаят с неудачната шега, е насрочено за 11 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Borman преди 14 години
Do 39.За да го направиш трябва да изхвърляш компа всеки път след като си го исползавал.А и да е нов и не ползван от никои друг преди теб.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Летището е затворено. Имате малко повече от седмица, за да оправите нещата. В противен случай ще "взривя" летището. Цветане като идваш насам купи един хляб, че ме мързи да отида до магазина у тоя сняг.
43
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 14 години
Пич, вземи почети малко..и тогава пиши по такава тема!Не се заяждам, но..доста ти е слаб коментара :)
42
0
 
1
 
! Отговори
смятам преди 14 години
Ти ми обясни какво общо има неговата шега с работното му място, че за да му е по-яко разбираш ли, шефът му взел, че го уволнил.
41
0
 
1
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Добре бе, като знае, че по летищата са на нокти от подобни заплахи, били те и на шега, да бе мирно седяло. По света се чудят какви мерки за безопаснот да въведат, той намерил с какво да се бъзика, защото бил ядосан завалията...
40
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 14 години
Ха-ха.Разбрахте ли най-после Вие борци за "свобода" на словото и комуникациите, че всичко се следи и в "наи-демократичните" държави?!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отивате в накоя wifi зона като мкдоналдс или някое кафе и си псувате на воля, после се изнасяте небрежно
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Свързват се с доставчика и той дава адреса. Ако ипто ти не е реално а динамично те намират по точен час, в логовете на провидера се вижда кой клиент е бил assing-нат към въпросното ип в този час. Ако всички сте зад общо ип или прокси (рядко вече , защото е доста аматъорско от страна на ISP-тата) пак ще те намерят по логовете и часовете. Можеш да се скриеш ако разбираш достатъчно, но не с разни публични умрели проксита дето имат логове.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Понеже говорите за IP, аз примерно като си издиря сам IP-то, ми излизат данните на доставчика на Интернет, които нямат нищо общо с моите, и сигурно с IP-тата на всичките му други абонати е така. Тогава как само от IP разбират кой точно е писал нещо си...
36
0
 
1
 
! Отговори
гошо преди 14 години
язе писах преди малко, в туитъра, че ще пръдна обаче нещо се размина. гледам две ченгета се приближават към мен дано не е това което си мисля.
35
0
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 14 години
някой да ми преведе, моля?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
rezi koito vzrevavat ne zaplashvat
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
5 годинки да му лепнат на тоя мърлъо, да му дойде акъла в главата и да му продухат ауспуха
32
0
 
1
 
! Отговори
Borman преди 14 години
До 31 Прокситата се проследяват ,не си мисли че си скрит напълно.Възможно е да се скриеш с плаващ(динамичен) ИП адрес но е сложно и не съм сигурен че програмата която ги генерира е добра.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами като е *** да си прави шеги с неговото аипи така става , следващия път ще ползва най-малко 2-3проксита но вече е влязъл в "списъка".
30
0
 
1
 
! Отговори
Borman преди 14 години
Do-- c0ldblooded Съдейки по коментара ти, познаваш Западна Европа ,само от филмите.Няма такова животно като Демокрация.В Англия наскоро пуснаха един лежал 25 години в затвора,чак след това направили ДНК тест ,и си признали че не е тои убиеца.Сега можи да ги съди,мислиш ли че ще си върне живота с пари.Има и готин филм (не помня името) беше някаква четворка ,как вкараха Ирландци в пандиза за тероризъм,после се оказа че играли карти и натривките на ръцете им реагирали положително от боята .
29
0
 
1
 
! Отговори
Озадачен преди 14 години
"1984" явно въобще не си е отишла! Според мен логичният въпрос е с какво право полицията/специалните служби следят всичко. Ами аз примерно може да кажа във Фейсбук, че си търся нова работа в статуса си и да ме уволнят, 'щото някой "приятел" снесъл на шефа. Да, нелепа шега е, но едва ли наистина "терорист" би постнал в Туитър, че ще взривява летище. Това обикновено го прави някой "Ладен" от ЦРУ по СНН по доста по-организиран начин и след като летището е взривено...
28
0
 
1
 
! Отговори
Гестапо преди 14 години
този свят е изперкал съвсем. преследват хората за шеги в Интернет, а не медиите и институциите, които създават масови психози. като тази със свинския грип. по тази логика, ние трябваше да разстреляме Курумбашев навремето, дето се изгаври по БНТ с атомната централа.
27
0
 
1
 
! Отговори
Borman преди 14 години
Ало Българите,нали ние сме били полицеиска държава.Елате на Запад да видите как е .Ако не бяха парите им ,и един Източноевропеец нямаше да остане в тази *** .А за много от коментарите в Днес.бг вече щяхте да сте арестувани и осъдени.Така че радваите се че сте в Бг и не си мислите че всичко което хвърчи се яде.
26
0
 
1
 
! Отговори
. преди 14 години
Kvartalnata kru4ma ne raboti,ako do petuk ve4er ne opravite problema...... :)