Нямам бръчки, защото живея на първия етаж

С отдалечаването от земната повърхност времето тече по-бързо
27 сеп 2010 09:48,
71
Нямам бръчки, защото живея на първия етаж
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американските учени доказаха, че колкото по-високо над повърхността на земята живее човек, толкова по-бързо остарява, съобщи Daily Telegraph.

Така учените потвърдили теорията на Алберт Айнщайн, че с отдалечаването от земната повърхност времето тече по-бързо.

Гениалният физик предположил, че заради отслабването на гравитацията при отдалечаването от земната повърхност стрелките на часовника ще се движат по-бързо.

За да докажат твърдението му, учените използвали т.нар. атомен часовник, който измерва времето, използвайки резонансните честоти на поглъщане на атомите и изостава с едва една секунда за 3,7 млрд. години.

Сложили един часовник нависоко, а другия оставили на земята. Изводът бил, че три метра над земята ще състарят човек с 900 милиарда части от секундата при средна продължителност на живота 79 години.

Причината за явлението е в това, че при отдалечаване от земната повърхност гравитацията отслабва.

Разликата във времето е прекалено малка, за да може хората да я усетят, но откритието би могло да се използва в геофизиката или други научни сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Tom Sizemore преди 13 години
Тея пък от Днес.бг се побъркаха, пуснали снимка на жена ми. Тая Хайди в затвора сигурно на 110-я етаж са я пратили...
28
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 13 години
Има ефекти които са резултат от теорията на относителността.Този за който говориш е че когато едно тяло се движи а друго е неподвижно, като и двете са в обща отправна система, времето за движещето се забавя.Този ефект за който говорят е че гравитацията изкривява пространството а в изкривеното пространство времето се забавя, т.е. колкото е по-силна гравитацията в дадена точка, толкова е по-изкривено пространството и толкова по бавно тече времето.
27
0
 
32
 
! Отговори
Симо-бръчката преди 13 години
Заменям апартамент 90кв. на първи етаж срещу два подобни на горни етажи. Разходите за сметка на купувача. Бръчките които ще получим от височината ще са за наша сметка.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
taq she q skasam
25
4
 
3
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
ve4e kakvi li ne *** gluposti se rusqt klo6arite jiveqt to4no varhu zemqta naprimer e kak sa s bru4kite :D imam poznat na 34 godini jivee na 6-ti etaj i prili4a na 18 godi6en e kakvo 6te mi kajete po vaprosa
24
0
 
6
 
! Отговори
Dundy преди 13 години
За сметка на тези милиардни части живеещите на първия етаж губят години заради натрупания радон, особено ако не проветряват често помещенията:)
23
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а на два метра под земята,времето направо спира и всички бръчки изчезват
22
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 13 години
Това е,защото е автопортрет :))))))))
21
1
 
15
 
! Отговори
ined преди 13 години
Мани ги тея милардни части от секундата които ще загубя че живея на 8-я етаж, но кой ще ми върне времето загубено за прочитането на тая глупост.
20
0
 
15
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Независимо на кой етаж живеете ако сте жена бръчките Ви би трябвало да са ви между веждите , а ако сте мъж на челото, защото жената пита мъжа си със свъсени вежди -Къде са ти парите? А той отговаря със вдигане на веждите на горе с -Не знам!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
900 милиарда части от секунда или 900 милиардни части от секундата ? Можехте просто да напишете 900 наносекунди или 0,9 пикосекунди ;-)
18
2
 
7
 
! Отговори
хах..... преди 13 години
Днес. бг се изложиха що за пик е това?!?!?!?
17
0
 
26
 
! Отговори
ромският Брад Пит преди 13 години
ХА тъка, ха тъкааааа...ха сига сички бегайте към първия хитаж, чи по-лесну да въ кръдеми
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малиии, сега разбрах що всички баби искат да живеят на първия етаж. Мислех, че е за да нямат проблеми със стълбите ако асансиьорът се скапе, а то каква била работата. Ей, я да продавам апартамента докато е време, че с тоя 5-ти етаж...
15
1
 
6
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Едва ли това би ме накарало да си купя апартамент на 1 вия етаж.... Каква е разликата от 1 вия до 3 тия примерно :D Да знаят хората който продават/купуват жилища :)
14
2
 
6
 
! Отговори
PASKAL преди 13 години
би трябвало да обратното, в орбита времето тече по-бавно отколкото на земята, т.е. колкото по висок етаж - толкова по-млад, защото по-висока скорост времето тече по-бавно.
13
1
 
24
 
! Отговори
lokster преди 13 години
Вие открихте топлата вода... по-голяма глупост не бях чел!Всъщност, релативистичните ефекти са такива, че с отдалечаването от земната повърхност (от гравитационния "кладенец" на Земята), времето тече по-бързо, но само от гледна точка на наблюдател, стоящ върху земната повърхност.Наблюдателят който се отдалечава не усеща релативистичния ефект - от негова гледна точка, пък този на земята е със "забавено" време.Пише го даже в учебниците по физика.
12
1
 
11
 
! Отговори
kvg преди 13 години
Хаха-заглавието е тотален bullshit! СМЕЕЕХ!
11
0
 
8
 
! Отговори
ha ha ha преди 13 години
Spoko, az sum na 16. Sigurno te vodq s nqkolko bru4ki ha hahahah...:)
10
1
 
20
 
! Отговори
rhinswind преди 13 години
Аз живея на 15-тия етаж...Представяте ли си до сега колко милиарда части от секундата съм остарял,завалийката аз... dnes.bg Вие наистина почнахте да се подигравате с вашите читатели