Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години

Без зеленчуци мозъците им е нямало да се развият
23 сеп 2012 15:03, Петя Славова
116
Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години
Ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит, смятат американски експерти. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството, Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак сте използвали автоматичната преводачка на гугъл. И децата знаят, че сме започнали като плодоядни и след това сме прояли месо. А това, че по това време племената са се научили да ОТГЛЕЖДАТ култури, т.е. открили за земеделието - е това е друго на ръка.
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е нема по-голяма глупост. Ако по начало сме били месоядни и после сме почнали да ядем треви, нямаше да имаме апендикс. Такъв орган имат само тревопасните. А при нас е почнал да закърнява, щото сме почнали да ядем И месо. Ама явно тея псевдо учени са решили че апендикса е за обработка на месо ....
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А днешните ***- ***, защо не ядат трева, а налитат на месо?
78
5
 
10
 
! Отговори
:) преди 11 години
Човека катогарично не е произлязъл от ***. Иначе как така за толкова много време друг вид *** не се пре.ба да стане човек?! :)))
77
5
 
9
 
! Отговори
Ошо преди 11 години
По-*** статия скоро не бях чел, номер 86 е прав, днес сме това което сме точно защото сме започнали да ядем месо а не обратното, кви езера ква риба кви 5лв :)))) И още едно много важно нещо е повлияло да се развием в нещо повече от ловци и сбирачи на семена и това са халюциногенните наркотици! Без тях нямаше да рисуваме по пещерите и нямаше да открием колелото и т.н. те отключват развитието на човешкия мозък :)
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръчвам на авторите на статията да започнат да ядат зеленчуци докато не е станало късно.
75
2
 
7
 
! Отговори
do 84 преди 11 години
почиват в неделя, имат по една жена и т.н.освен това си мият ръцете преди да ядат и си събуват обувките преди да си легнатсамо да те открехна, има много религии и по света, които не само разрешават, но и поощряват многоженството, а един ден в седмицат (не задължително неделя) е необходимия минимум почивка за здравословен живот. съвременното общество дължи всичко на християнството. Христичнството пък дължи всичко на предхристиянското общество.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСЯКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, "АНГЛИЙСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ УЧЕНИ" И МНОГО ЖЪЛТИ ЖУРНАЛИСТИ ИЗПАДАТ В НЕСВЯСТ И ПИШАТ И ПРЕПИСВАТ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ .....
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България е пълно с атеисти в следствие на комунизма - антитеизма.По времето на първите години на съветската власт в Русия в невежество е бил обявяван и Павлов (който е бил дълбоко вярващ).Комунистите наложиха образ на християните като невежи.А истината е, че съвременното общество дължи всичко на християнството.Никога в световната история не е имало нерелигиозно общество.Винаги обществото се е ръководило от религията.Тя е била скелето на обществото.Сегашните атеисти пак се ръководят от религията.Почиват в неделя, имат по една жена и т.н.
72
0
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
За да се разбере това писмо на Айнщайн трябва да се познава добре Талмуда.И да се познава юдейският начин на мислене.Който познава това, ще разбере, че Айнщайн не твърди, че бог няма.Евреите освен това спокойно могат да лъжат другите за да постигнат целите си (Талмуда).Така че ако писмото не е до евреин то не е състоятелно.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айнщайн е бил вярващ, но е бил масонюдео-масоните вярват във "великият архиотектор на вселената" - т.е. дявола.
70
6
 
4
 
! Отговори
От всичко което проч преди 11 години
От всичко, което прочетох оставам с убеждението, че хората не четат.и не мислят.Общата култура се свежда само до това, което се е учило в училище и това, което са пропагандира по медиите.Е добре де какво като Айнщайн не е вярващ.Има толкова учени които са вярващи.Паскал например.Прочетете "Мисли" на Паскал.Прочетете кой е бил Паскал.Глава 7-*** на "Мисли" е озаглавена "Против равнодушието на атеистите".
69
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
78,ами то това е основния въпрос,който мислех че дискутираме-"дали има Бог или няма" , а иначе религии и митове много,както и "научни открития",които след години се опровергават и заменят с нови.
68
3
 
1
 
! Отговори
77 преди 11 години
Не бе момче, прочети по-надолу аргументи бол съм ти дал ама ти ги игнорираш последователно. Не ми е целта да ти доказвам дали има бог или няма. Казах ти, че това е въпрос на определение, но няма нищо общо с някви митове. Те и гърците имат интересни митове и скандинавците също ама аз не мога върху тия митове да си градя целия живот и да отричам очевидни неща. Казах ти, че спирам да се заяждам, вярвай си в каквото искаш, ни най-малко не ме бъркаш, просто ми писна да споря с теб. ;)
67
4
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
74,добре си отработил тактиката-"като нямаш агументи,използвай лични нападки".
66
3
 
22
 
! Отговори
@@@@@@@@ преди 11 години
Моля, престанете да определяте великият Айнщайн вярващ. Не, той е НЕВЯРВАЩ. Година преди смъртта си е писмото му по-долу, което моля, религиозните фундаменталисти да прочетат и веднъж завинаги да престанат да обиждат Айнщайн и да го преобщават към групата на религиозните човешки недоразуменияEinstein on Religion--------------------------------------------------------------------------------Letter to Eric Gutkind (partial)Albert Einstein (1954)Translated from the German by Joan Stambaugh--------------------------------------------------------------------------------...... The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this. These subtilised interpretations are highly manifold according to their nature and have almost nothing to do with the original text. For me the Jewish religion like all other religions is an incarnation of the most childish superstitions. And the Jewish people to whom I gladly belong and with whose mentality I have a deep affinity have no different quality for me than all other people. As far as my experience goes, they are also no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything 'chosen' about them.In general I find it painful that you claim a privileged position and try to defend it by two walls of pride, an external one as a man and an internal one as a Jew. As a man you claim, so to speak, a dispensation from causality otherwise accepted, as a Jew the priviliege of monotheism. But a limited causality is no longer a causality at all, as our wonderful Spinoza recognized with all incision, probably as the first one. And the animistic interpretations of the religions of nature are in principle not annulled by monopolisation. With such walls we can only attain a certain self-deception, but our moral efforts are not furthered by them. On the contrary.Now that I have quite openly stated our differences in intellectual convictions it is still clear to me that we are quite close to each other in essential things, ie in our evalutations of human behaviour. What separates us are only intellectual 'props' and `rationalisation' in Freud's language. Therefore I think that we would understand each other quite well if we talked about concrete things. With friendly thanks and best wishes Yours, A. Einstein.
65
1
 
4
 
! Отговори
ЧЕТИВО ЗА СЕРИОЗНИ преди 11 години
НА ХОРАТА ПРОСТО НЕ НИ СТИГАТ АКЪЛЯ И "ЗНАНЕТО", ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ НЯМА БОГ. ЗАТОВА И НА ЛАВИЦАТА НА ЗНАНИЯТА И СЛЕД ПОСЛЕДНАТА НАПИСАНА НАУЧНА КНИГА, НИ СЪЗИРА И НИ СЕ УСМИХВА ЛИКА НА "ТВОРЕЦА".
64
2
 
6
 
! Отговори
73 преди 11 години
На теб май в главата ти е бъркано, пълен хаос. Религията е вяра в Бог или в Богове. Само за едно ти завиждам луд та ти е лесно. Освен това религията има и placebo ефект, хубаво ти ама и ти не знаеш що. Важното е, че си част от нещо по-висше, свещено, сакрално. Как да ти отнме човек единственото щастие. Айде преставам да се заяждам.
63
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
69,не бъркай религия с вяра в Бог ! Това са две различни неща.
62
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
*** ни са притеснявай бе човек, кал и ребра бол. Нареждаш ги като кубчета лего, инсталираш им програмата от матрица и ония почват да щъкат кат роботчета и да се плодят. Хвърляш им малко риба и царевица и уния са кефят, пък ти с дистанционното превключваш от една планета на друга от един биг брадър на друг и се кефиш. Та седи грей се, нали ти казвам. Кака ша *** опровергаеш ся а?? Хванах ли те натясно. Колко материал да ти дам. Нали знаеш матрял има навсякъде по всяко време ;)