Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години

Без зеленчуци мозъците им е нямало да се развият
23 сеп 2012 15:03, Петя Славова
116
Първите човекоподобни са прояли растения преди 80 хиляди години
Ако ги е нямало зеленчуците мозъкът на хората е щял да остане недоразвит, смятат американски експерти. Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Първите човешки същества са започнали да ядат растения преди 80 хиляди години. Това им е позволило да напуснат богатите на риба езера и да мигрират масово към други части на Африка, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Новите открития със сигурност ще дадат отговор на въпроса защо различните етноси реагират различно на съвременния "западен" начин на хранене. Ако прародителите на човешкия род не бяха се адаптирали към усвояването на зърнените култури, плодовете и зеленчуците, мозъците на днешните им потомци щяха да останат недоразвити.

Модерните хора са могли да се разпространят от люлката на човечеството, Африка, към други части на континента и света, след като генетична мутация им е позволила да станат вегетарианци. Така те са могли да напуснат богатите на риба водоизточници, като променили хранителния си режим, пише БТА.

Три американски екипа безспорно установиха, че тази ключова генетична мутация е позволила на човешкия род да трансформира мазнините от растенията в нужните хранителни вещества за мозъка.

До тези изводи стигнаха учени от университетите "Уейк Форест" в Северна Каролина, "Джонс Хопкинс" в Балтимор и от Медицинския институт "Вашингтон" в Сиатъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
* преди 11 години
За какво са бактериите... хахаха, забавно, от къде тръгва живота бе?Митохондрията в клетката (еукариотната какво е)?Симбиозата между бактерии прави пърите еукариотни клетки според мен.
40
2
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
38,не може от нищо да стане нещо или от хаус да произлезе ред! Ако е така няма нужда да си купуваме строителни материали и да плащаме на проектанти и работници да ни ги строят. Вселената е много комплексна система за да се е оформила след някакъв взрив,значи има творец.Библията не отрича съществуването на динозаври,а за животните е имало достатъчно място на арката,защото е била с големината на големите кораби днес.За какво са бастериите -не знам,но щом Бог ги е създал,значит имат някаква роля!
39
0
 
2
 
! Отговори
* преди 11 години
Как по-точно, като Homo Sapiens е на 200 000 г.?
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо, но винаги такива статии водят до спор - има или няма еволюция.Само ще кажа, че ако ентропията е вярна то еволюцията е невъзможна.Горе долу ентропията гласи, че в затворена система (каквато Земята безспорно представлява) колкото повече време минава, толкоз повече хаоса се увеличава.Т.е. не може да се създаде ред от само себе си.
37
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 11 години
хищниците не ядат зеУенчуци,ама си имат мозък-що ли?а овцата пасе само зеУено,ама не може да се похвали с много силно развит мозък-що ли?
36
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Маймуноподобните започнали с риба, продължили с растения и накрая станали учени в института в Балтимор!
35
0
 
2
 
! Отговори
пак до 36 преди 11 години
Защо лъвът и слона не славят господа, нали той ги е създал? Това за *** наистина е само теория, ама това не значи че съществува господ. Господ е въпрос на дифиниция, която никъде не е дадена и се променя разбирането през годините. Ако господ е бил *** може и от господ да сме произлязли, а може и от някоя комета. Какво разбираш ти въобще под господ? Хайде вервай си, то когато някой друг ти е отговорен за постъпките и когато можеш с една изповед да се опростиш е ясно каква е схемата.
34
2
 
3
 
! Отговори
36 преди 11 години
Хахаха "Щом искаш вярвай си че си произлязъл от ***,но не завравяй,че това е само теория,която противоречи на доказани физически закони !" кои са тия закони? На гравитацията ли, я обясни по подробно. Я да те питам, защо не се споменава никъде в библията за динозаврите? Я ми кажи тая арка дето е събрала животните колко трябва да е била голяма и защо по два вида от животно след като има и еднополови? Бактериите броим ли ги въобще за животни? Каква им е ролята, защо има лъв, слон въобще?
33
0
 
9
 
! Отговори
Дървен преди 11 години
Човекът категорично е произлязъл от ***. И в момента се е получила по- голяма *** от оригинала.
32
8
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
33,нещо бъркаш ! Библията е от поне 6000г. и никой не е успял да е опровергае. Щом искаш вярвай си че си произлязъл от ***,но не завравяй,че това е само теория,която противоречи на доказани физически закони !
31
0
 
9
 
! Отговори
Английски учен преди 11 години
След внимателно проучване установихме, че поради финансови причини преди 80000 години, първобитните хора са спрели да си купуват бахур от Кауфланд и са започнали да купуват боб от Лидл.
30
3
 
2
 
! Отговори
до Veggie преди 11 години
Веги, само в казармата ми се налагало да помня толкова чинове. Сега ще ти обясня и ти да знаеш:Човек който яде само прасета се нарича сланинолюбец. Такъв който яде само пилци се нарича кудкудяк. Такъв дето яде кучета - бау бау. Такъв дето пие ракийка се нарича шопо-вегитарианец. Абе с две думи, боли ме *** кой какво яде и как се нарича, глупости на търкалета. Пиш ми яжката.
29
1
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Пич тоя мит е на 2000г. ти още ли се ловиш на него? Вярваш ли в дядо Коледа, щото досега никой не е успял да докаже, че не съществува?
28
0
 
4
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Глупости!Хората първо са били растителноядни, а после - месоядни. И именно защото са станали не друго а всеядни, са успели да еволюират в това, което са днес.Тези учени да вземат да се преквалифицират, че излагат гилдията си.
27
4
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"И Бог създаде човека по Свой образ;поБожия образ го създаде:мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови. И рече им Бог: .........." Битие 1.27-31
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, алуу учинте, досега ни обяснявахте, че маймуните поумнели преди 1,5 милиона години, защото почнали да ядът месо и благодарение на разни ензими в него започнал да им се развива мозъка, а сега думате, че до преди нам си колко хиляди години, хората не са яли зелено, а само мръвка и били *** :)))))
25
0
 
4
 
! Отговори
философ преди 11 години
Бе колко пари трябва да се похарчат за да се формулира очевидното:За да заселят цялата земя хората са следвали лесна плячка, нещо като диви кокошки,. Като са изяждали кокошките в един регион отиват в друг. Желанието да се ходи в чужбина тогава още не е възникнало, а и туризма не е бил на почит.
24
3
 
8
 
! Отговори
Veggie преди 11 години
Вземете разберете най-после, вегетарианците НЕ ядат риба и морски продукти. Рибата е също месо, наистина не знам кой гений е прокарал тази странна дефиниция за вегетарианство в България :)Това, което наричате вегетарианец в БГ се нарича всъщност песцетарианец, но както и да е :)Тези вегетарианци, които ядат яйца и млечни продукти, се наричат ово-лакто-вегетарианци, тези които ядат само яйца са ово-вегетарианци, млечни продукти - лактовегетарианци, а тези които не ядат нищо животинско - вегани.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Humans began eating plants 180,000 years" Малко разлика...
22
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 11 години
Явно тук става дума за много добро платено проучване. Всички знаем, че нашите пра-пра-прадеди са живеели по дърветата и са се хранели със зелена храна - листа, клонки, трева, грудки и т.н. Зеленчуците, никой не отрича че са много полезна храна, не са расли само в Африка, а в Азия, Америка, Европа. Теорията, че прадедите са живели само около езерата в Африка и се хранели предимно (?) с риба също е странна.