Рецепта Dnes: Сармички с боб мунг и къри върху пикантен доматен сос

Три рецепти за сарми от шеф Васил Апостолов
21 дек 2020 11:14, Александър Попов
1
Рецепта Dnes: Сармички с боб мунг и къри върху пикантен доматен сос
Снимка: MyChoice

Изречена по Коледа в кухнята, фразата "Да ти свият сармите" не трябва да плаши никой, дори пишман готвачите, за които "касерола" звучи като вид магьосническа шапка. С малко любов, желание и спазване на последователността в рецептите и човек без опит може да спретне кулинарен шедьовър в зелеви листенца. Главният готвач на ресторанти MyChoice шеф Васил Апостолов дава няколко вариации на тема сарми.

Сарми с боб мунг, къри и ориз върху пикантен доматен сос

Необходими продукти за 4 порции:

- Средно голяма кисела зелка
- Боб мунг - 200 гр.
- Бисерен ориз- 100 гр.
- Зеленчуков бульон - 250 мл.
- 2 стръка праз лук, нарязан на дребно
- Червена чушка, нарязана на кубчета
- 2 скилидки чесън
- Глава джинджифил, белен и нарязан на ситно
- Къри - 1/2 ч. л
- Кимион-1/2 ч. л
- Олио 3 с.л
- Половин връзка връзка магданоз нарязан на ситно.

За доматения сос:

- Консервирани домати - 400  гр.
- Половин скилидка чесън, нарязна на ситно
- Малка глава лук, нарязна на ситно
- Щипка лют пипер
- Олио 4 с. л
- Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Добавяме боба към 700-800 мл. вряща вода. Захлупваме съда, намаляваме огъня и го варим за около 50-60 минути, като го наблюдаваме да не остане без вода.

В друг съд запържваме лука, чесъна, джинджифила, чушката, кърито и кимиона. Добавяме ориз и пържим за около 4-5 минути Добавяме зеленчуковия бульон и готвим докато ориза абсорбира течността.

Добавяме свареният и отцеден боб, а магданоза овкусяваме със сол и пипер. Махаме от огъня и плънката е готова. С листата от зелето завиваме сърмите. Поставяме в тава, добавяме 2 см.  топла вода, покриваме с алуминиево фолио и печем на 180"С за около 40 мин. Махаме фолиото и запичаме за около 5 мин. до лек златист загар.

През това време приготвяме соса като задушаваме  в мазнината  нарязания лук, чесъна, лютия пипер. Добавяме доматите и готвим около 20-30 минути на среден огън.

Сервираме сармичките върху легло от соса.

Зелеви сармички с кафяв ориз, орехи и сушени сливи

Необходими продукти за 4 порции:

- Средно голяма кисела зелка
- Кафяв ориз-200 гр.
- Сушени сливи -50 гр., нарязани на малки кубчета
- Зеленчуков бульон - 400 мл.
- Глава лук, нарязана на дребно
- Зелена чушка -1 бр.нарязана на кубчета
- Средно голям морков, нарязан на дребни кубчета
- Две скилидки чесън, нарязан на дребно
- Олио 3 с.л
- Сол и пипер на вкус
- Връзка магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Измиваме ориза и го накисваме за около 30-40 минути във вода. Отцеждаме го и му добавяме зеленчуковия бульон. Варим го на умерен огън под капак за около 40 минути, като го наблюдаваме и при нужда му добавяме  вода.

Задушаваме лука, чесъна, чушката и моркова, добавяме свареният и отцеден ориз, и сливите. Овкусяваме със сол и пипер, а накрая добавяме магданоза и разбъркваме.

С получената плънка навиваме сармички, поставяме в тава, добавяме около 2 см вода, покриваме с алуминиево фолио и печем на 180С за 30-40 минути.

Зелеви сарми с джолан и гъби

Необходими продукти:

- Кисела зелка
- Свински заден джолан  
- Гъби - 400 гр, измити и нарязани на филийки
- 4 стръка праз лук
- 2 скилидки чесън
- Пушен червен пипер - 1 ч. л.
- Олио – 2 с. л
- Сол и пипер  на вкус

Начин на приготвяне:

Изпичаме джолана в тава с малко вода и под фолио на 180С за около час и половина. Обезкостяваме го, след като е изстинал, и го нарязваме на едри кубчета.

В тиган задушваме праза с гъбите и чесъна. Добавяме месото, червеният пипер, овкусяваме, разбъркваме и с готовата смес навиваме сарми.

Поставяме ги в тава с малко мазнина и около 2 см. топла вода и печем под фолио за около 40 мин. след което махаме фолиото и печем още 10 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Shrek преди 3 години
Баба му на този готвач все с боб мунг е правила сърмите!