"Завръщане у дома" открива "Северно сияние"

Филмът на Мика Каурисками е с единствена прожекция
7 дек 2016 10:52, Петя Славова
0
"Завръщане у дома" открива "Северно сияние"
Снимка: Позор ООД

Осмото издание на кинофестивала "Северно сияние" започва тази вечер в Дома на киното с филма "Завръщане у дома" на финландския режисьор Мика Каурисмаки.

В афиша са 14 скандинавски заглавия. Прожекциите са до 15 декември в Дома на киното, Културния център G8 и Евро синема, съобщават организаторите от сдружението "Позор".

В "Завръщане у дома" Тина и Томи решават да напуснат шумната столица и да се отправят към родното градче на Тина, където живее баща й.

Бурният живот на родителското тяло е причина двамата да не поддържат добри отношения. В провинцията идва и дъщерята на Томи от предишния брак - Емилия. Предстои трудно и комично опознаване на характери, което води до множество изненадващи разкрития. В ролите са Веса-Мати Лойри, Арми Тойванен, Яни Воланен, Петер Францен.

Макс фон Сюдов играе Кнут Хамсун във филм за Нобеловия лауреат от афиша на фестивала "Северно сияние". В програмата са и две екранизации по романи на прочутия норвежки писател - "Глад" и "Телеграфистът".

Сред премиерните филми са "Ние сме най-добрите" на Лукас Мудисон с Голямата награда от фестивала в Токио, "Безшумно сърце" на Биле Аугуст със "Сребърна раковина" в Сан Себастиан, "Втори шанс" на Сузане Биер с награда за най-добра актриса на Мария Боневи от фестивала в Абу Даби, "2 нощи до сутринта" на Мико Купаринен с награди за най-добър филм от фестивала във Валядолид и награда за режисура в Монреал.

Акцент на фестивала е и вечерта на Астрид Линдгрен - с премиерна прожекция на филм за авторката на "Пипи Дългото чорапче", "Емил от Льонеберя", "Карлсон, който живее на покрива", "Роня, дъщерята на разбойника", чиито книги са преведени на 70 езика. Студенти от специалност "Скандинавистика" ще представят нейни произведения в оригинал и превод на български език.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари