Мами и татковци истерясаха

От днес влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата и катаджиите започнаха да проверяват дали дете в колата се вози на вече задължителните детски столчета
30 юни 2007 16:40,
83
Мами и татковци истерясаха
Илюстрация: СВ

От днес влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата и катаджиите започнаха да проверяват дали дете в колата се вози на вече задължителните детски столчета.

Глобата за неналичие на такова е 50 лева.

Изискванията за столчетата обаче са много и различни в завизимост от ръста и килограмите на детето. Според законодателите всяко дете, което е под 150 см и до 36 килограма, трябва да се вози в автомобил в специални столчета, разделени в 5 групи в зависимост от теглото на детето. (За сравнение: аз съм правоспособен водач с ръст съвсем малко над 150 сантиметра и тегло съвсем малко повече от 36 килограма, слава Богу!)

Първата, посочена в закона група столчета, е „Нула (0)“ - за деца с тегло под 10 кг.

Следват: група „0+“ - за деца до 13 кг, група „1“ - за деца между 9 и 18 кг, група „2“ - за деца между 15 и 25 кг, и група „3“ - за деца между 22 и 36 кг.

Тук обаче почват големите недоразумения:

Първо: Параметрите на столчетата не отговарят на обозначените в закона изисквания! Проблем, нали? Столчетата, произведени и снабдени със сертификат според изискванията на Европейския съюз, се делят на други групи според килограмите на детето.

Делят се на три групи (само три!) според килограмите на детето. Първата група са столчетата от 0 до 13 килограма.

Според изискванията на закона, обаче, между тези граници са предвидени две групи столчета.

Следват още две групи столчета: 
2. от 9 -13 до 15 – 20 и 
3. от 15 - 22 до 36 килограма

(бел. ред. - килограмите варират при различните производители на детски столчета за кола, но основното е, че столчетата са разделени на 3 основни групи според килограмите, не на 5!)

Второ: Как точно ченгетата ще установяват теглото и височината на детето в сантиметри? За столчетата, ясно, те си имат етикети и сертификати, на които параметрите са обозначени. Но децата?

Представяте ли си, хванал катаджията рулетка и кантарче и мери ли мери, тегли ли тегли дечица от сутрин до вечер? Това не беше ли работа на педиатрите?

Пред очите ми е следната ситуация: напечен юлски ден, някъде на 102-ри километър на магистрала Тракия. Участници в трагикомедийния диалог: жена, шофьор на иначе изряден според изискванията на закона за движение по пътищата автомобил (аз), с дете, прилежно вързано на детска седалка за кола и катаджия, въоръжен с везна и рулетка.

Катаджията: Дотук добре, госпожо, сега да се занимаем със столчетооооо... Не, не ми давайте сертификата, то на седалката отдолу си пише, знам аз. Добра марка, скъпа, за колко я купихте? Така. От 22 до 36 килограма. Така. И хубав дизайн, браво, браво! (Към детето): На колко години си, юнак?

Детето: На 5 и половина.

Катаджията (вади рулетка): Я сега слез да те видя аз колко си висок, като си на 5 и половина.

(Детето слиза, ченгето се отказва да го мери – очевидно е под 150 сантиметра. Но пък сочи кантара, инсталиран в близкия храст)

Я сега да се качиш на кантарчетооооо!

(Детето отказва, ченгето се изнервя и насила го завлича. Аз се развиквам, ченгето също. След кратък спор и след като ченгето вади от джоба си бонбонче и го дава на детето, което моментално се успокоява и доброволно се качва на кантара, мирът е възстановен.)

А такаааа! Проблемче имаме, май-май, госпожо! (грухти доволно катаджията) Детето ви тежи точно 21 килограма и 100 грама. Загазихте го май, а? На седалката пише от дваесе и два (натъртва) до триесе и шес килограма. Лошо, Атанасова, много лошо! И какво ще правим сега?

Та... КАКВО ЩЕ ПРАВИМ СЕГА?!

След като разбрах, че няма да има гратисен период, в който катаджиите само да размахват пръст, предупреждавайки шофьорите, докато свикнат с новите правила за движение по пътищата (в частност, изискването за детско столче в колата), аз, като човек, работещ предимно с интернет, веднага дадох заявка за столче в един от онлайн магазините. Какво бе изумлението ми, обаче, когато ми звъннаха, за да ми съобщят, че всичките налични столчета са изчерпани и чак след седмица ще има, но да поръчвам отсега, защото имало много чакащи.

Не поръчах, разбира се, а, запазвайки самообладание, проверих как стоят нещата във всички онлайн магазини. Все повече се изумявах, обаче, когато един след друг, всичките отказаха да ми продадат столче поради неналичност.

После обиколих всичките големи магазини за детски стоки. Всичко продадено. После обиколих малките магазини за детски стоки. Всичко продадено.

Масова истерия беше настанала, ви казвам! Не намерих и едно детско столче в този град! Това вчера. Днес поднових търсенето... И нищо. Магазините са опустошени, истерясали майки и татковци се щурат с безумни погледи и купуват каквото и да е. Цените на столчетата варират от 30-40 до 600-700 лева. На места са останали от най-скъпите, но и те ще свършат до края на деня. Гарантирам!

Преди малко приятелка ми звънна: Има там и там, вика, бягай, че опашка!

Е, не се впуснах да бягам. Аз проблема го реших: детето ще бяга... зад колата :)

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
pipilota преди 16 години
stol4etata sa za bezopasnost.udobni sa i cql svqt gi izpolzva.Za dobroto na decata ni e.spazvaite
81
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 16 години
от софия до созопол колко километра са?
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Stol4eta li - mi te na 12 godini sex praviat
79
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
Ами сигурно поради същата причина, поради която няма и във влаковете. Акселерация, деселерация нещо да говорят. Ако продължим на по - горно ниво - отговори си и на въпроса защо в междуградските автобуси на предните седалки (зад шофьора) има колани, а на другите не.
78
0
 
0
 
! Отговори
namonaraqnaq преди 16 години
Защо да няма такива столчета и в градския транспорт? Защо? И всяко дете да си го носи ...
77
0
 
0
 
! Отговори
ШИШО БАКШИШО преди 16 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ ОГЛОЗГАХТЕ НИ СТИГА ВЕ4Е СЪС ТИЯ ИЗИСКВАНИЯ
76
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
1. Какво е дете? - ами ако някой иска да философства на тая тема - да си направи труда да намери дефиниция, а не да чете законите като дявола евангелието.2. Все ний да сме най-хитри и най-ербап - то от това щото никой нищо не спазва и вика "*** съм му мамата" ме е страх и да пътувам вече, защото не зная кога кой *** (без значение от модела кола) ще реши, че е равен на бог и ще ме тресне челно / алтернативно някой като ми се направи на такъв гъзар и не ме утрепе аз ще го утрепя него=въртели пак за мен;3. За мрънкащите - в цял свят го има това; като сте толко навити да коментирате закона, а не можете да го разберете - платете си, открийте слабости, заяждайте се за тях. Иначе - изпълнявайте. 4. Пак за парите - ами мамка му - сигурно 90% от тези, дето мрънкат са пушачи (аз също) примерно (или имат някой друг порок). Аз като взема да мрънкам за нещо дето ми се струва скъпо си правя сметка колко давам на месец за лайанта, дето ги пуша - еми всеки път излиза, че троша пари за глупости...мой проблем - на приоритети.4. Тук в България нищо не смее видяли от закони и ред, мойте хора...Скоро бях в Голямата бяла страна (която ненавиждам поради ред причини). Еми щяха да ни глобяват, щото носихме по една НЕОТВОРЕНА бира в ръка (непокрита с непрозрачна хартия) на път за хотела... Добре че не бяхме ги отворили-арест с няколко дни затвор. И ако земеш да мрънкаш - мое си отнесеш и боя...Ей такъв ред искам аз да видя тук за мрънкащите (като в случая е и за нещо полезно, мамка му).5. Като пътуваш с деца трябва да си *** *** да се емнеш на раз от София до Созопол - ще спираш малко по - често на почивки - не е казано, че трябва да стигнеш на минутата - час повече чак толко няма да те лиши от нищо, а и за шофьора е по-добре.6. Кати имате въпроси относно столчета/ възраст / подробности - има телефони за консултации на поне 10 организации, занимаващи се с въпроси, свързани с децата и детската безопасност - звъннете.
75
0
 
0
 
! Отговори
Димитър Ценов преди 16 години
поредната недомислица в държавата ни. Първо - как ще накарам детето ми да седне вързано в такова столче, като го познавам и знам, че доброволно няма да стане, а насила е абсурд. Второ - щом имам обезопасителни колани защо трябва да ползвам столче. трето - при една жестока катастрофа е абсурд да успея да си извадя детето от колата при това връзване, преди да се е запалила. така че моето решение е да го ..... тези които ги мислят тези закони, аз ще продължавам да си возя детето на задната седалка обезопасено само с предпазен колан.
74
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 16 години
интересно ми е - ние ще си возим децата в колите на столче , но когато се наложи да ползват градски пранспорт или да пътуват с автобус на екскурзия и спадат в нормите 150 см. и 35 кг. какво става всяко дете ще си носи столчето???????????
73
0
 
0
 
! Отговори
Merlon преди 16 години
Добре е да имаш информация, преди да се заяждаш.USA"Baby Safety When Leaving the HospitalFor your safety and comfort, you and your baby will be escorted to your car upon discharge. The law requires car seat restraints for all children under 12 years old. Newborns should ride in a semi-reclined, rear-facing infant car seat. It is important that your car seat is the correct size for your babys weight. We recommend that parents purchase a new car seat for their baby. When your infant is ready for discharge, please bring your car seat to your room. A nurse will help you with positioning your baby in the seat. If your baby was born premature or was small when born, the nurse will do a car seat evaluation with your baby and car seat."UK"On leaving the hospital we ask that you have a car seat to take your baby home in. Babies and young children must always travel in an appropriate car seat."Ако не можеш да си го преведеш... или ако не искаш да го разбереш, това е твой проблем.
72
0
 
0
 
! Отговори
Мразя тъпаците преди 16 години
Много неясно е написан закона. Някой се изходи - четете закона. Е, хубаво - четем го и какво става?Закона е написан много лошо. Какво се разбира под дете? До 12 години, до 13, 14, 15, 16, 17 или до 18 г.?Единственото малко по-ясно нещо е, че в колите без колани/чл.137в,(3)/ децата до 3.5 години не могат да пътуват изобщо, а тези над 3.5 години до ?? години само на задната седалка. В никой от останалите текстове не се пише нищо за възрастта на детето.Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.Чл. 137в. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.Чл. 137г. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Системите за обезопасяване на деца трябва да отговарят на изискванията на Правило 44/03 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации или на наредба по чл. 138, ал. 4 относно одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на обезопасителните колани и на системите за обезопасяване и за одобряване типа на обезопасителни колани и системи за обезопасяване.***2. категория М - моторни превозни средства, които имат най-малко четири колела и са предназначени за превоз на пътници, към които спадат:а) категория М1 - моторните превозни средства за превоз на пътници, в които броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8;...3. категория N - моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат най-малко четири колела, към които сп
71
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 16 години
"В нормалните държави не позволяват бебето да бъде изписано от родилния дом, ако родителите нямат кошче за кола."Браво бе професоре!Много си наясно как стоят нещата по белите държави,а ако родителите нямат кола-какво става-бебето стои в родилния докато си купят ли?(автомобил,не кошче)Голем смех :-))))
70
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 16 години
Столчетата за деца от 3 до 12 г. са задължителни само,ако се возят на ПРЕДНАТА седалка !
69
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 16 години
Столчетата са задължителни само за деца под 3 години!За тези от 3 до 12 са по желание:справка Държавен вестник бр.51 от 26.06. 2007
68
0
 
0
 
! Отговори
kym komentar 51 преди 16 години
51. - 06:50 - Браво!От: Теменужка ... .... ne che opravdavam horata bez kolani obache deteto e bilo na zadnata sedalka normalno e da ne postrada tolkova mnogo .... LOGIKA
67
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 16 години
Моля някой да даде линк за точните изисквания.
66
0
 
0
 
! Отговори
от Царя преди 16 години
В цяля Европа - за по-тъпите "EU" - това е практика и ежедневие от 10 години до сега и продължава да бъде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
Merlon преди 16 години
Тези дни се наслушах на глупости, но ми се струва, че публикуването на такива в уважаван сайт, вече е прекалено. В нормалните държави не позволяват бебето да бъде изписано от родилния дом, ако родителите нямат кошче за кола. Безумно е, че трява със закон да се карат родителите да бъдат отговорни и да осигуряват безопасността на децата си. От изключително значение е както наличието на столче/седалка, така и правилното монтиране и закопчаване на коланите. Когато детето е под 150 см, дори в колата да има колани, то те не го осигуряват достатъчно добре, тъй като не минават през правилните точки. За да предвазва достатъчно сигурно, коланът трябва да минава през ключицата (по средата между вратлето и рамото на детето) и да отива встрани, без да минава през корема на детето. За по-малките деца пък не мисля, че е нужно да се пише колко е важно те да се возят в кошница/столче и да са захванати с петточкови колани (през ключиците, през кръста и между крачетата). Столчетата и кошниците дават защита и от страничен удар. Има изключително много материали, филмирани краш-тестове и изследвания - нужно е само човек да се поинтересува и попрочете малко, за да разбере необходимостта от осигуряване на допълнителна защита на детето в колата.Това как родителят ще накара да седи мирно детето е негова грижа. Ако (както е редно) детето се вози в столче от раждането си, за него това е даденост и това е начинът за пътуване - други алтернативи - няма.Фактът, че за един ден се изчерпаха столчетата и седалките в магазините в София, за пореден път доказва, че голяма част от родителите мислят повече за евентуалната глоба, отколкото за безопасността да децата си.Отговорните родители, които мислят за безопасността на децата си при пътуване, са закупили столчета още при раждането на детецата и не им трябва закон, който да ги накара да си купят такива. Който не иска - винаги ще намери оправдание да не го направи, дори и при наличието на такъв закон!
64
0
 
0
 
! Отговори
oligofren преди 16 години
искам да попитам вси4ки тук : кои 6те се "облажи" от цялата работа ? как виждате *** с лада и 5 *** и катаджия ? ми нали 5 стол4ета 6те струват пове4е от ладата?? а и къде 6те ги сложи ? в ремаркето ли ? а и да сте видели милиционер с колан ?? 6тото аз несъм видял ??? :)))))
63
0
 
0
 
! Отговори
bobo - energetika преди 16 години
*** се женят на 11 г. и раждат деца. За сватбата получават подарък кола, та и двамата ли ще се возят в седалки.Жилетките - грандо мафиото - пускаш аварииините, поставяш триъгълник и слагаш жилетка. Сима е минава кола, целия си в кал, но жилетката отразява ли отразява. Ако спукаш гума, и имаш нужда от помощ не следва ли да имаш най-малко две жилетки в колата. Защо не проверяват дали се използват по предназначение, а дали за налични. Явно с 4 млн. жилетки се правят добри пари.За скоростта - напълно съгласен да се спазва -> някой да е виждал радар на бул. България - няма далавера - 70 км/ч.Задръстване на кръстовище, колите една върху друга -> в страни КАТ прави рутинни проверки, аптечка (лекарствата вътре да не са с изтекъл срок и това го има) пожарогасител - дали има налягане - пръсни (то като пръснеш 10 пъти и от шпрея не остава нищо).жилетката дали не е менте - и това ми го правиха.Изобщо мизата на ченгетата се вдигна на 50 лв.