Мис Бременност

Джуно е един от най-добрите филми на годината
8 дек 2008 18:26,
Мис Бременност
Снимка: Тандем филмс

Несъмнено непрестанните хвалби и множеството номинации (режисура, най-добра продукция, главна женска роля) за „Джуно“ на последните Оскари бяха изненада за мнозина.

Наградата за най-добър сценарий, която филмът наследи от абсолютния шедьовър „Мис Слънчице“ (Оскар за сценарий 2007) обаче беше абсолютно заслужена.

И ако все още не сте гледали „Джуно“ (той излиза у нас година след американската си премиера) сега е моментът да го направите.

Причината е достатъчно основателна – става дума за едно от най-добрите заглавия на годината.

Написан е виртуозно от бившата стриптизьорка Diablo Cody и е заснет от Джейсън Рейтман, на когото дължим коремната мускулна треска от смях след сатирата  "Thank You for Smoking".

Историята разказва за 16-годишната Джуно (блестяща роля на Елън Пейдж), която гордо носи етикета „различна“, слуша шумен осемдесетарски пънк, нахакано спори и иронизира света на тийн-жаргон – прикритие за нежна чувствителност и наивност.

Около нея са баща й – бивш военен и настоящ монтьор на климатици, мащеха луда по кучета и гоблени, главната мажоретка на училището (Стефани от „Щуро“) и малко смотаният й най-добър приятел Пол Блийкър (Евън от „Суперяки“), с когото дрънчат в гаражна банда.

Точно с него е първата й проява като „сексуално активна“, която я превръща в „бременна до козирката“.

В дадената ситуация 99% от филмите биха дали пълен напред в мелодрама с вайкащи се родители, нравоучения и опасни аборти.

„Джуно“ обаче се изплезва на клишето.

Главната героиня героично съобщава на Пол новината, с лула в уста в откраднато канапе насред моравата пред дома му, геройски се отказва от аборта и съобщава на родителите си, че е решила да роди детето и да го подари на някой готов да го отгледа.

Започва трогателна и изпълнена с хумор, жестоки лафове и обезоръжаващо смешен и остроумен диалог 9-месечна история.

И колкото и трудно е да си го представим, крайната ситуация на тийнейджърската бременност е разгледана спокойно, без екстатични, пресилени сцени и без капка поучения (които тинейджърите най-много мразят).

Началото започва от края и „Джуно“ ни показва как и най-сложната ситуация може да свърши добре за всички.

Палци горе. Без колебание.

Къде да го гледаш

Виж трейлъра:

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание